«Υπάρχει προοπτική, αλλά χρειάζεται
συγκεκριμένη στρατηγική και σοβαρή δουλειά»
Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε από επαγγελματίες της Τριφυλίας η προχθεσινή ημερίδα για τον Τουρισμό στην Κυπαρισσία!
Η ημερίδα, που έφερε το διακριτικό τίτλο 1o Forum Τουρισμού με θέμα «Τουριστική συνείδηση και δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής», είχε σκοπό να προβληματίσει, πέρα από τους ξενοδόχους και τους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και κάθε επαγγελματία της Τριφυλίας, σχετικά με την προσέλκυση του πελάτη στην περιοχή, τις ανάγκες του, τη διαχείριση της κρίσης και την εν γένει εμπειρία από την παραμονή του, τη διάδοση της εμπειρίας αυτής και την άμεση σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, καθώς αποτελούν τους πυλώνες που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τριφυλίας, που ακόμα, δυστυχώς, παραμένει ζητούμενο και αναζητείται αποσπασματικά και ευκαιριακά!
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» ήταν γεμάτη από ξενοδόχους, μαθητές του ΔΙΕΚ Φιλιατρών, επαγγελματίες από ολόκληρη τη Μεσσηνία και, φυσικά, για ακόμα μία φορά, από πλήθος δημοτικών και τοπικών συμβούλων, φίλων, συγγενών, παρατρεχάμενων και αποτυχόντων να εκλεγούν υποψήφιων τοπικών αρχόντων! Ακόμα και παραγωγοί που ευγενικά προσέφεραν τοπικά προϊόντα τους για τον μπουφέ, δεν είχαν μια ταμπελίτσα ή μια καρτούλα για να τα γνωρίσει κάποιος!
Οι τοποθετήσεις – εισηγήσεις που ακολούθησαν τους κουραστικούς και μακροσκελείς χαιρετισμούς επισήμων, ήταν εξαιρετικά σημαντικές και κράτησαν ενεργό το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση για το πραγματικό της περιεχόμενο, με εξέχουσα εκείνη του κ. Κριτσωτάκη!
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου, που εκπροσώπησε το υπουργείο Τουρισμού, Νικόλαος Σαρούκος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, αρμόδια για θέματα τουρισμού, Αντωνία Μπούζα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος και, λίγο πριν από το τέλος των εργασιών, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα που προσδιορίζει την περιοχή και σημείωσε πως «ξεκινά η αφύπνιση του γίγαντα που λέγεται Τριφυλία!».
Ο κ. Αγγελόπουλος, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, σημείωσε πως «το Forum επιδιώκει να ερευνήσει τα θέματα εκείνα που αποτελούν σημεία – κλειδιά για την αφύπνιση και προσαρμογή όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική βιομηχανία. Η τουριστική ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη ελπίδα της χώρας μας για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας…
[…] Η Τριφυλία έχει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι τουριστικός προορισμός. Ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία, με τον πολιτισμό και ο πολιτισμός με την παιδεία, την καθαριότητα, τα μέσα μεταφοράς, τις ποιοτικές υπηρεσίες».
Ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, διευθυντής της Σχολής Τουρισμού Καλαμάτας, μίλησε για τις αιτίες παραπόνων, καθώς και τη διαχείριση αυτών και τη στάση του επαγγελματία από την άφιξη του πελάτη έως την αναχώρησή του.
Ακολούθως ο δρ. Βασίλειος Πουλόπουλος, μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, έκανε λόγο για τη δύναμη του διαδικτύου και της τεχνολογίας, αναδεικνύοντας τα συστατικά επιτυχίας.
Στη συνέχεια ο δρ. Δημήτριος Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας ΤΕΙ Πελοποννήσου, έκανε εκτενή αναφορά στη σύνδεση του αγροτικού προϊόντος με τον τουρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης των δύο.
Τέλος, ο μεστός και εκφραστικός λόγος που εκφώνησε ο δρ. Γιάννης Κριτσωτάκης, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας – συγγραφέας, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό, καθώς είπε τα πράγματα με το όνομά τους, κατέρριψε μύθους και έδωσε πολλές αφορμές για προβληματισμό.
Η παρουσία και ο λόγος, βέβαια, του εκπροσώπου του Σχολείου Τουρισμού, Ανδρέα Ζαγάκου (πέραν του κ. Ανδριανόπουλου) κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η συνεχής επιμόρφωση στον κλάδο και, βέβαια, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, που έχει όραμα και ψυχή, είναι πιο δυνατή από οποιαδήποτε συνέργεια με τις Αρχές!
Καταλήγοντας, όπως έλεγαν μετά το πέρας της εκδήλωσης συμμετέχοντες σε αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά στην Τριφυλία που η τουριστική συνείδηση απασχολεί τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό, μιας και έχουν διεξαχθεί ημερίδες το Μάρτιο του 2010 και το Μάρτιο του 2012 (για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου), ωστόσο η εντύπωση που επί της ουσίας έμεινε είναι ότι ναι μεν χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση και καθημερινός προβληματισμός, αλλά η κοινή διαπίστωση είναι ότι στην Τριφυλία, εδώ και χρόνια, συνεχίζεται η μακαριότητα μιας κατάστασης «ύπνωσης» και αδράνειας σε επίπεδο βασικών υποδομών, σε συνδυασμό με μεγάλα λόγια, φανταχτερά σχέδια και μεγαλεπήβολα και ουτοπικά οράματα, χωρίς καμία συγκεκριμένη στρατηγική και σοβαρή δουλειά!