«Το σουηδικό κοινωνικό μοντέλο παρέχει μεγάλη αυτονομία στους πολίτες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους»
«Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, δυστυχώς, όμως, δε νομίζω πως θα μπορούσα να έχω την ποιότητα ζωής που θα ήθελα»
Στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην πόλη Λουντ «ταξιδεύει» σήμερα η στήλη μας «Καλαματιανοί του εξωτερικού». Εκεί συναντάμε τη Σίνναμον Βαρσαμούλη.
Η Σίνναμον γεννήθηκε το 1986. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα και τελείωσε το 1ο Λύκειο. Σπούδασε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το 2012 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία, στον τομέα των Σπουδών Φύλου και Κοινωνικής Ισότητας, ενώ το 2013 άρχισε να κάνει παράλληλα το δεύτερο μεταπτυχιακό της πάνω στην Πολιτική Επιστήμη και τη Διαχείριση Προνοιακών Συστημάτων.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αλλά και έως σήμερα, εργάζεται στο τμήμα της διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λουντ, συμμετέχοντας παράλληλα σε μια πανσουηδική έρευνα για τη μελέτη της ενδοσχολικής βίας.
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στη Σουηδία βρίσκομαι από το 2012. Κατά τη φοίτησή μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε αρχίσει να με ενδιαφέρει το αντικείμενο των Σπουδών Φύλου και ισότιμης μεταχείρισης διαφόρων κοινωνικών ομάδων.
Το ενδιαφέρον μου να εντρυφήσω στο συγκεκριμένο τομέα με οδήγησε στην αναζήτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων κι έτσι το 2009 επισκέφτηκα τη Λουντ για πρώτη φορά. Ήρθα σε επαφή με το Πανεπιστήμιο, γνώρισα τον Τομέα Κοινωνικών Επιστημών και, τελικά, το 2012 αποφάσισα να εγκατασταθώ στη Σουηδία για να ξεκινήσω μεταπτυχιακές σπουδές.
Κατά την πορεία των σπουδών μου ήρθα σε επαφή και με άλλους τομείς, όπως οι Πολιτικές Επιστήμες, κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω παράλληλα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, με εξειδίκευση στη Διαχείριση Προνοιακών Συστημάτων. Μέσα από αυτό παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για εργασία στο Πανεπιστήμιο.
Αρχικά, λοιπόν, ξεκίνησα να εργάζομαι παράλληλα με τις σπουδές μου, στον τομέα υποστήριξης νέων φοιτητών και στη συνέχεια στον τομέα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στο ερευνητικό κομμάτι για τη διεξαγωγή μιας παν-σουηδικής μελέτης με θέμα τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία.
Όλα αυτά, τουλάχιστον στην αρχή, δεν ήταν εύκολο να τα αποφασίσω και ίσως δεν πίστευα ότι μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Η απουσία στήριξης που θα μπορούσα να έχω από την Ελλάδα ήταν ακόμα ένα εμπόδιο για την προσπάθειά μου να φύγω. Όμως, ήξερα ότι τα πράγματα που θα κέρδιζα ήταν πολύ περισσότερα απ’ όσα έπρεπε να αφήσω πίσω.
Δυσκολίες στα πρακτικά θέματα υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη, όμως νομίζω πως αν κανείς πιστεύει στις δυνάμεις του και δουλεύει, τότε βρίσκει λύσεις.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Η εύρεση εργασίας στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου είναι κάτι που εμένα με δυσκόλεψε. Κι αυτό, γιατί εντός του Πανεπιστημίου ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές. Μία ακόμη δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν η εξισορρόπηση σπουδών και εργασίας. Όμως, το να εργάζομαι ενώ σπουδάζω ήταν μια αναγκαιότητα για μένα, κι έπειτα από λίγη προσπάθεια ξεκίνησα να δουλεύω στο Πανεπιστήμιο. Νιώθω τυχερή, όμως, γιατί μέσα από το εργασιακό περιβάλλον ένιωσα τη ζεστασιά και την αποδοχή που χρειαζόμουν, ενώ αισθάνομαι ωραία που μπορώ να βοηθάω νέους φοιτητές και να προσφέρω στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Η Σουηδία είναι μια χώρα γνωστή για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και δεκτική στην εγκατάσταση αλλοεθνών.
Ειδικότερα το Μάλμε, όπου μένω, είναι πολυπολιτισμική πόλη και η παρουσία ανθρώπων από άλλες χώρες, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες που έχουν εγκατασταθεί χρόνια εδώ, έχει επηρεάσει θετικά την κουλτούρα των Σουηδών.
Προσωπικά, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα από τους ανθρώπους εδώ. Αντιθέτως, έχω νιώσει ευπρόσδεκτη, κι αυτό γιατί, παρόλο που οι Σουηδοί είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ενημερώνονται και να γνωρίζουν τι γίνεται στον κόσμο, είναι ευγενικοί, διακριτικοί και αποφεύγουν να προκαλούν.
Μπορεί, λοιπόν, να γνωρίζουν τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η προσέγγιση τους στα θέματα αυτά χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη κι έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
Στη Λουντ όπου εργάζομαι, εξαιτίας της έντονης παρουσίας του Πανεπιστημίου στην πόλη, οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από αυτό και ειδικότερα στο αντικείμενό μου υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τα θέματα της Ελλάδας.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Οι Σουηδοί είναι απλοί και πρακτικοί άνθρωποι. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους, όμως, που αξίζει να αναφερθεί, είναι η προσπάθειά τους για, όσο το δυνατόν, εξάλειψη των κοινωνικών τάξεων, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους πάνω σε κοινωνικά θέματα.
Το σουηδικό κοινωνικό μοντέλο παρέχει μεγάλη αυτονομία στους πολίτες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, ενώ οι άνθρωποι υποστηρίζουν και βοηθούν έμπρακτα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αδιακρίτως, ακόμη κι αν αυτό τους στερεί ορισμένα προνόμια.
Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική ευθύνη που οι Σουηδοί αισθάνονται ως πολίτες για την επίτευξη τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής ευημερίας.
Ένα ακόμη στοιχείο της κουλτούρας των Σουηδών που θα ήθελα να μεταφέρω στην Ελλάδα είναι ο σεβασμός στην ισότητα των φύλων. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν προέκυψε αυθαίρετα, αλλά οι άνθρωποι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται γι’ αυτό. Η ισότητα και ο αλληλοσεβασμός μπορεί να ξεκινήσει από την οικογένεια, εφόσον το έδαφος είναι πρόσφορο, αλλά από εκεί κι έπειτα η ευθύνη μετατοπίζεται στο κράτος, που μέσα από εκπαιδευτικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές πολιτικές, καλλιεργεί ισότιμους πολίτες.
Τέλος, βασικό στοιχείο της κουλτούρας των ανθρώπων εδώ, που πιστεύω πως θα βοηθούσε πολύ τη χώρα μας, είναι η στενή συνεργασία του ακαδημαϊκού χώρου με το κράτος. Στη Σουηδία, τα αποτελέσματα κοινωνικών ερευνών αποτελούν πολύ συχνά εφαλτήριο νέων κοινωνικών πολιτικών, κάτι πολύ αισιόδοξο για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Η Λουντ είναι μια μικρή γραφική πόλη, όπου κάθε γωνιά μοιάζει να βγήκε από καρτ ποστάλ. Το Πανεπιστήμιο παίζει κυρίαρχο ρόλο και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, οπότε αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και να απολαύσει τα όμορφα κτήρια αλλά και τη φύση που το περιβάλλουν. Πολύ όμορφο είναι, επίσης, το κέντρο της, γεμάτο γραφικά σπιτάκια και καφετέριες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα σουηδικό «fika», δηλαδή καφέ συνοδευόμενο από μικρό έδεσμα.
Στο κέντρο βρίσκεται και ο πολύ όμορφος και επιβλητικός καθεδρικός ναός, όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει μουσικές εκδηλώσεις.
Το Μάλμε, η πόλη στην οποία ζω, αν και βρίσκεται μόλις δεκαπέντε λεπτά μακριά από τη Λουντ, είναι πολύ διαφορετικό. Είναι μια σύγχρονη πόλη, με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που τα τελευταία χρόνια γνώρισε πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Όπως λένε και οι ντόπιοι κάτοικοι, το Μάλμε είναι μια μεγάλη αλλά συνάμα μικρή πόλη, καθώς χάρη στη χωροταξική της οργάνωση μπορείς πολύ εύκολα να τη διασχίσεις και να βρεθείς με το ποδήλατο από το ιστορικό της κέντρο στην παραλία σε λίγα λεπτά.
Στο Μάλμε αξίζει κανείς επισκεφτεί τα τεράστια πάρκα, αλλά και να περπατήσει το κέντρο, όπου βρίσκεται και η Lilla Torget (μικρή πλατεία), το πιο πολυσύχναστο σημείο διασκέδασης της πόλης.
Επίσης, υπάρχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Θα άξιζε, λοιπόν, κανείς να παρακολουθήσει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και να επισκεφτεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που φιλοξενεί πολύ αξιόλογες εκθέσεις.
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Από την Καλαμάτα μού λείπει η θάλασσα, οι ελληνικές γεύσεις και μυρωδιές και κάποιοι άνθρωποι που έχω επιλέξει να κρατήσω κοντά μου και κάθε φορά τούς επισκέπτομαι.
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Προς το παρόν, σκέψη για επιστροφή δεν υπάρχει στο μυαλό μου, ίσως γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κίνητρα που θα γεννούσαν μια τέτοια σκέψη. Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, δυστυχώς, όμως, δε νομίζω πως θα μπορούσα να έχω την ποιότητα ζωής που θα ήθελα, όπως, για παράδειγμα, στον επαγγελματικό τομέα.
Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*Αν επιθυμείτε να μας περιγράψετε και τη δική σας εμπειρία στο εξωτερικό στείλτε μας email στο tharros1899@gmail.com και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.