Στ. Μπεχράκης: Δόμηση «Φρανκεστάιν» δημιουργεί το Π.Δ.’85


Δήλωση για την πράξη εφαρμογής της μελέτης Ασπροχώματος

Με αφορμή τη δήλωση της Δημοτικής Αρχής ότι για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πράξη εφαρμογής στην πολεοδομική μελέτη Ασπροχώματος, υπήρξε απόφαση αυτά να λυθούν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, παρά το έλλειμμα γης που δημιουργείται, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Αδικεί το Ασπρόχωμα, τους κατοίκους του, αλλά και τον ίδιο το θεσμό της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αν γίνει η πολεοδόμηση με το προεδρικό διάταγμα του ’85. Η πολεοδόμηση που εισηγείται η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, τουλάχιστον για λόγους ατολμίας, αν τελικά υιοθετηθεί, θα οδηγήσει στην πράξη στη μη καλή πολεοδόμηση της περιοχής.
Το έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί με το ΠΔ του 85 θα έχει ως συνέπεια σε μεγάλο βαθμό να ακυρωθεί η πολεοδομική μελέτη δημιουργώντας υποβαθμισμένη χωριάτικη δόμηση τύπου “Φρανκενστάιν”, με χαοτική οικιστική κατάσταση ακολούθως.
Αν τελικά υιοθετηθεί η πολεοδόμηση με το ΠΔ του 85, οι κάτοικοί της θα βλέπουν με την πάροδο του χρόνου τη συνεχή απαξίωση των κτισμάτων τους και των περιουσιών τους.
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν είχε ποτέ τέτοια επιλογή οικιστικής αντίληψης για το Ασπρόχωμα στο παρελθόν ως προοπτική. Μπορεί, τελικά, ορισμένες Δημοτικές Αρχές οι κάτοικοι να μην τις θυμούνται για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, αλλά για τις πολεοδομήσεις που έγιναν επί των ημερών τους».
Α.Π.