Ενώ παραδόθηκε το πρώτο μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που ετοιμάζει
Τις πρώτες μετρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων συνέλεξε χθες ομάδα του «Δημόκριτος», Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, από τα μηχανήματα που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία.
Το μεσημέρι ακολούθησε υπηρεσιακή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, κεκλεισμένων των θυρών, όπου έγινε η επίσημη παράδοση του πρώτου μέρους της μελέτης που ετοιμάζει ο «Δημόκριτος».
Υφιστάμενη
κατάσταση
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προκειμένου να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
Η σύμβαση που είχε υπογραφεί περιλαμβάνει την κατάθεση εκ μέρους του Κέντρου του ολοκληρωμένου σχεδίου σε 6 φάσεις.
Χθες κλιμάκιο στελεχών του «Δημόκριτος» κατέθεσε το πρώτο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει:
-Βιβλιογραφική αναδρομή, ανάλυση υφιστάμενων σχετικών μελετών με χρήση επιστημονικών μηχανών αναζήτησης (science direct, scopus κ.ά.)
-Νομικό πλαίσιο που ισχύει σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπουργικές και κανονιστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
-Περιγραφή των ελαιουργείων και πυρηνελαιουργείων της περιοχής (τεχνική περιγραφή, πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, παραγωγή αποβλήτων, διφασικά-τριφασικά ελαιουργεία).
Η δεύτερη φάση που δουλεύεται τώρα από το «Δημόκριτος» αφορά στην ποιότητα των υδάτων των παρακείμενων των πυρηνελαιουργίων περιοχών. Σε αυτή θα γίνει καταγραφή με επιτόπιους ελέγχους των υδάτινων φορέων στις παρακείμενες των εγκαταστάσεων περιοχές και αποτύπωση της ποιότητας των υδάτων με επιτόπιες αυτοψίες.
Οριστική λύση
Καθ’ όλη τη διάρκεια σύνταξης του σχεδίου, ο «Δημόκριτος» θα κάνει:
•Αυτοψίες στις μονάδες, σε υδάτινους φορείς των παρακείμενων περιοχών και συλλογή στοιχείων από υφιστάμενες μετρήσεις
•Συναντήσεις τεχνικού αντικειμένου με τους ιδιοκτήτες των πέντε πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και με επιλεγμένους ιδιοκτήτες των ελαιουργείων
•Μετρήσεις αέριας ρύπανσης και μελέτη ποιότητας αέρα, που θα περιλαμβάνει μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων και ανάλυση για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης, καθώς και αέριων ρύπων που σχετίζονται με τη λειτουργία των πυρηνελουργείων
•Μελέτη και πρόβλεψη της διασποράς των ρύπων στις παρακείμενες περιοχές κάτω από διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες
•Ανίχνευση και εκτίμηση της συνεισφοράς των πηγών ρύπανσης (source apportionment)
•Αξιολόγηση μετρήσεων, εξαγωγή συμπερασμάτων και προτεινόμενες λύσεις.
Οι φορείς και ιδιαίτερα η Περιφέρεια ευελπισθούν ότι το σχέδιο που θα παραδώσει ο «Δημόκριτος» θα περιέχει και την οριστική λύση του προβλήματος, που τόσο ταλαιπωρεί τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα την περιοχή και τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας.
Το Εθνικό Κέντρο πρέπει να παραδώσει το σχέδιο, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το καλοκαίρι. Όμως, πρόσφατα η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είχε δηλώσει στο «Θ» ότι θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόβλημα αυτό με τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου, άρα εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, αν και διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της ελαιοκομικής περιόδου, το πρόβλημα ορισμένες μέρες εξακολουθεί να είναι πολύ έντονο, ενώ πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Καλαμάτας και τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζητούσε νέα παρέμβαση και ελέγχους στο ζήτημα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από ατμούς και οσμές των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
Οι δε Επιθεωρητές Περιβάλλοντος απάντησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν για ελέγχους, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για εκτός έδρας αυτοψίες.
Της Βίκυς Βετουλάκη