Ομιλία του καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτικής Διπλωματίας, συγγραφέα Χρήστου Γιανναρά, δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των ανοιχτών πανεπιστημιακών σεμιναρίων που διοργανώνονται για ακόμα μια χρονιά στο χώρο του Ιδρύματος.
Το αμφιθέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο όλων των ηλικιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επί μιάμιση ώρα που διήρκεσε η ομιλία του καθηγητή δεν ακούστηκε κιχ.
Ο καθηγητής κατάφερε με το μοναδικό του λόγο να παρασύρει το ακροατήριο στο δικό του κόσμο, μιλώντας για τον πολιτικό λόγο που είναι ασυμβίβαστος με την καταναλωτική λογική.
Ξεκινώντας τη διάλεξή του είπε ότι η σημερινή κατάσταση στην πολιτική είναι ακριβώς αντίθετη με τον τίτλο της διάλεξης, αφού κάποιος για να γίνει πολιτικός περνά μέσα από την καταναλωτική λογική. Με πιο απλά παραδείγματα, όπως ανέφερε ο καθηγητής, τις αφίσες που τοποθετεί παντού ή την παρουσία του στην τηλεόραση. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να γίνει αρεστός στον ψηφοφόρο και, τελικά, κατά μεγάλο βαθμό υποσυνείδητα ο δεύτερος να τον ψηφίσει, αφού ουσιαστικά τού έχει γίνει πλύση εγκεφάλου. Έτσι, η πολιτική περνά μέσα από το μάρκετινγκ.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πολλοί είναι οι πολιτικοί που εμφανίζονται στα κανάλια όχι για να πουν κάτι ουσιαστικό, αλλά κάτι που θα ακουστεί ωραία ή θα προκαλέσει, θέλοντας έτσι να εντυπωσιάσουν το πλήθος. Γενικότερα ο κόσμος έχει την ανάγκη να ψηφίζει άτομα που θεωρεί οικεία, κι αυτό εξηγεί το γιατί βλέπουμε στα κοινοβούλια ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς και γενικά άτομα γνωστά, κάτι που ο ίδιος δε θεωρεί λογικό, αλλά συμβαίνει.
Για να εκλεγεί, δε, κάποιος χρειάζεται χρήμα, χρήμα για να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να εντυπωθεί στο μυαλό του ψηφοφόρου.
Επίσης, χρειάζεται να έχει πειθώ σε προσωπικές του εμπειρίες. Με λίγα λόγια, να λέει στον κόσμο ιστορίες που να ακούγονται ευχάριστες, «έτσι απλά για βιτρίνα», κι όλο αυτό δρα υπέρ του.
Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στη ζωή του ανθρώπου, ο κ. Γιανναράς παρατήρησε πως πολλοί έχουν ένα κενό κοινωνικά, κάτι που όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει. Έτσι για να καλύψει αυτό το κενό εντάσσεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες υποστηρίζοντάς τες ή και στα κόμματα. Κι ενώ από την εξουσία έχουν περάσει τα περισσότερα και όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματά τους, ακόμα υπάρχει κόσμος που τα υποστηρίζει και τους έχει εμπιστοσύνη.
Στην Ελλάδα, επίσης, επί πάρα πολλά χρόνια σημασία έχει παίξει το πελατειακό κράτος, και με βάση την εκλογική πελατεία του κάθε κόμματος λειτουργεί και έτσι φτάνουμε στο σημείο να μην ενδιαφέρει τον πολίτη πώς ένα υπουργείο, για παράδειγμα, θα λειτουργεί, αλλά να έχει διοριστεί ο δικός μας.
Μιλώντας για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολίασε ότι ένα κράτος είναι καλό να μετέχει κάπου, όταν αυτό δίνει αλλά και κομίζει κάτι. Αν συμβαίνει μόνο το δεύτερο, αυτό το κράτος είναι της καρπαζιάς ή θα πρέπει να αναζητήσει ένα νόημα μέσα σε αυτή την Ένωση. Ένα σύστημα που, όπως είπε, τρίζει και δε θεωρεί δυνατό να ορίζεται από τράπεζες και οίκους αξιολόγησης. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν εξωπραγματικά, αλλά θύμισε το παράδειγμα της πανίσχυρης κάποτε Σοβιετικής Ένωσης, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα διαλύθηκε.
Όπως ανέφερε, δεν κάνει προφητείες, αλλά υπάρχουν πράγματα που αναπόφευκτα μπορεί να συμβούν.
Στο τέλος της ομιλίας το κοινό καταχειροκρότησε τον καθηγητή, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε ερωτήσεις, στις οποίες και απάντησε με το δικό του, μοναδικό τρόπο, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε ιδιωτικά με όποιον το ήθελε.
Το επόμενο ραντεβού των σεμιναρίων είναι την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, οπότε θα μιλήσει ο Γιάννης Ηλιόπουλος, διευθυντής Ερευνών Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Εcole Normale Superieure στο Παρίσι, θεωρητικός φυσικός Σωματιδιακών Στοιχείων, με θέμα την «Έννοια του χώρου στη σύγχρονη Φυσική».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας