Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής «Αρτοζύμα».
Στο εν λόγω πρωτάθλημα έλαβαν μέρος και δύο δικοί μας αρτοποιοί, ο Στάθης Μελτίνος από την Καλαμάτα και ο Σείριος Καίσαρης από τη Μεσσήνη.
Δύο νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει, με πιο απλό παράδειγμα το ωράριο, αφού είναι αναγκασμένοι από τις 3.00 τα ξημερώματα να είναι στο φούρνο. Όμως, η αγάπη τους για αυτό που κάνουν ξεπερνά όλα τα εμπόδια.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί τους για την εμπειρία του διαγωνισμού, τα επόμενά τους σχέδια και πώς είναι, τελικά, να είσαι σε μια εθνική ομάδα και δη, των αρτοποιών.
Στάθης Μελτίνος
Αρχικά μιλήσαμε με τον 30χρονο Στάθη Μελτίνο, φούρναρη τρίτης γενιάς, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αριστοδήμου στην Καλαμάτα, ο οποίος και αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης για την εμπειρία, αλλά και για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του.
Τελικά, κατάφερε με τον Σείριο Καίσαρη να κατακτήσουν την 3η θέση, σε ένα διαγωνισμό με μεγάλο ανταγωνισμό, όπως σχολίασε. Συγκεκριμένα, διαγωνίστηκαν 6 ομάδες, με την κάθε μία να έχει 4 άτομα. Αφού η Μεσσηνία δεν μπόρεσε να έχει αυτοδύναμη ομάδα, έλαβαν μέρος σε αυτή ένας συνάδελφός τους από το Λουτράκι, καθώς και από τα Τρίκαλα, ενώ την ονόμασαν «Γαλάζιοι- Μεικτή Ομάδα Αρτοποιών (Μεσσηνία, Λουτράκι, Τρίκαλα)».
Ο διαγωνισμός συνολικά κράτησε τρεις μέρες. Στην πρεμιέρα η ομάδα διαγωνίστηκε στα παραδοσιακά ψωμιά, αφού η μέρα είχε ως θέμα το «Παραδοσιακό Ψωμί». Τη δεύτερη δημιούργησε τσουρέκια και μανιάτικα λαλάγγια, αφού το θέμα ήταν το «Πρωινό στο Φούρνο», ενώ τρίτη διαγωνίστηκαν σε καλλιτεχνικό ύφος, μιας και το θέμα ήταν το «Καλλιτεχνικό Ψωμί». Έτσι, δημιούργησαν ένα καλάθι με καρπούζια, μια δημιουργία από ζύμη, η οποία, όπως είναι αυτονόητο, μετά τρωγόταν.
Κατά τον Στάθη, η εμπειρία της συμμετοχής σε έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι μοναδική, αφού γνώρισε νέους ανθρώπους, διασκέδασε, αλλά το κυριότερο ήταν η ηθική ικανοποίηση με τη θέση που κατέλαβαν.
Πλέον το βλέμμα του είναι στραμμένο στην Ιταλία, όπου θα μεταβούν ως Εθνική Ομάδα Αρτοποιών πλέον, για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Σχετικά με τη δυσκολία της δουλειάς του, μας είπε ότι είναι μαρτύριο να ξυπνάς στις 2.00-3.00 τα ξημερώματα, όμως λατρεύει αυτό που κάνει και δε θα το άλλαζε με τίποτα!
Σείριος Καίσαρης
Ο άλλος Μεσσήνιος της ομάδας, ο Σείριος Καίσαρης, διατηρεί φούρνο στην οδό Πολυτεχνείου στη Μεσσήνη. Είναι κι αυτός αρτοποιός από κούνια, όπως λέμε, αφού ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα σε φούρνο και είναι, μάλιστα, τρίτη γενιά στο επάγγελμα.
Είναι 33 χρόνων και δεν κάνει αυτή τη δουλειά επειδή είναι αναγκασμένος, αλλά επειδή του αρέσει.
Το ιδιόρρυθμο, όπως μας εξήγησε, είναι το ωράριο, αλλά είναι κάτι που αγαπά και δε θα φανταζόταν τον εαυτό του να κάνει κάτι άλλο.
Σχετικά με το διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, τον χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού δεν είχε συμμετάσχει σε κάτι αντίστοιχο.
Πήρε μέρος για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να μάθει νέες συνταγές, αλλά και να γνωρίσει αρτοποιούς από όλη την Ελλάδα και να δείξει και σε αυτούς συνταγές. Για παράδειγμα, το λαλάγγι που έφτιαξαν τη δεύτερη ημέρα είναι κάτι άγνωστο στη βόρεια Ελλάδα.
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα, μας είπε ότι προέκυψε έπειτα από σκληρή δουλειά και ομαδικότητα, ενώ καθοριστική ήταν η άψογη συνεργασία, ένα αποτέλεσμα που δικαίωσε τους ίδιους και εντυπωσίασε τον κόσμο. Άλλωστε, το 50% της βαθμολογίας το έδινε ο κόσμος.
Πλέον μαζί με τον Στάθη ετοιμάζονται για την Ιταλία, όπου θα δοκιμαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καλή επιτυχία από εμάς!
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση