Τις προηγούμενες ημέρες γράφαμε για τη βράβευση οκτώ (8) μεσσηνιακών εταιρειών παραγωγής ελαιολάδου στο διεθνή διαγωνισμό που έγινε στην Αθήνα. Οι επιτυχίες, όμως, και τα μετάλλια δεν έχουν τελειωμό. Αυτή τη φορά σε διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο Λος Άντζελες τις προηγούμενες ημέρες, όπου δύο ακόμα μεσσηνιακές εταιρείες πήραν μετάλλια.
Η πρώτη είναι η γνωστή εταιρεία Agrovim με το ελαιόλαδο Iliada, που κέρδισε χάλκινο μετάλλιο και η άλλη η εταιρεία Greenland Products, που κατάφερε να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση και να κερδίσει το αργυρό.
Ποιες είναι οι εταιρείες
Η εταιρεία Greenland με έδρα τη Στέρνα, εκτός από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παράγει και συσκευάζει εκπληκτικής ποιότητας ελιές. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της, «έχοντας αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της καλλιέργειας της ελιάς θεωρήσαμε το 2013 ώριμο χρόνο να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της προώθησης των προϊόντων μας τυποποιημένα πλέον στο εξωτερικό. Έτσι ιδρύσαμε την Green Land. Από τη πρώτη στιγμή αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι είχαμε στα χέρια μας δύο εξαιρετικά προϊόντα.
Η καινοτομία μας έγκειται στο γεγονός ότι αναζητήσαμε την ξεχασμένη σπιτική συνταγή για την παρασκευή της ελιάς Καλαμών και την υιοθετήσαμε. Τη συνταγή αυτή καταφέραμε να την υλοποιήσουμε σε μεγάλη κλίμακα στο υπερσύγχρονο τυποποιητήριο με τη βοήθεια τεχνολόγων τροφίμων και γνωστών σεφ, έχοντας ως μόνο στόχο να αναδείξουμε τις ελιές μας σε ένα άριστο ποιοτικά και γευστικά προϊόν. Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά συστατικά και όλες οι διαδικασίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον».
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της δραστηριότητάς της στο χώρο, κέρδισε παγκόσμιες διακρίσεις ποιότητας στους διεθνείς διαγωνισμούς έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο Τόκυο – Olive Japan 2014, το «Χρυσό Βραβείο» και στο Λος Άντζελες – The Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition το «Ασημένιο Βραβείο», το 2015 και το 2016.
Το λάδι που παράγεται είναι πλούσιο σε ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, βιολογικές ουσίες με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Αυτές οι ουσίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο τη γεύση της άγουρης ελιάς και την αίσθηση του καψίματος.
Πολλά έχουν γραφεί για την έτερη εταιρεία, το όνομα της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η Agrovim είναι κατά 95% ελληνική εξαγωγική εταιρεία και έχει παρουσία σε 50 χώρες του εξωτερικού. Πρόσφατα μπήκε στην αγορά της Ιαπωνίας, με το business plan να περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της παρουσίας σε χώρες όπως Ισπανία, Βραζιλία, Πολωνία, Νότια Αφρική και χώρες της Άπω Ανατολής.
Η Ιλιάδα αποτελεί για την Agrovim τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων της και έχει αγαπηθεί από τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και κυρίως στο Λονδίνο, αλλά και από τους ξένους που εκτιμούν το καλό ελληνικό λάδι.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη