Καθολικό το αίτημα παράτασης της διαβούλευσης για Κυπαρισσιακό


Την αναγκαιότητα της παράτασης της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου επισήμαναν την Παρασκευή   το βράδυ όλοι οι φορείς της Ηλείας, στην ευρεία σύσκεψη που υλοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό του κτιρίου της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου.
 
Άπαντες ανέφεραν ότι το χρονικό διάστημα των 12 ημερών αποδεικνύεται ανεπαρκές για να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος επί του προσχεδίου και τόνισαν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί –είτε στην Ηλεία είτε στην Αθήνα- ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη.
 
Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος αφού έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, τόνισε ότι οι 12 ημέρες είναι ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη φύση και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος, παρά μόνο αποσπασματικές συζητήσεις και όχι οργανωμένη διαβούλευση του υπουργείου με τους θεσμικούς φορείς.
 
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προ 20ετίας συζήτηση για τον καθορισμό ζωνών προστασίας και δήλωσε ότι η περιοχή «αλυσοδέθηκε με δεσμά που δεν μπορούμε να αποσείσουμε».
Ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Κουτσούκος, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει πολυεπίπεδη διαβούλευση για να θεσπιστεί ένα Π.Δ. σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ και σημείωσε ότι το υπάρχον σχέδιο καταστρέφει την προοπτική της περιοχής, καθώς είναι εξοντωτικό για το ανθρωπογενές περιβάλλον με τις οριζόντιες απαγορεύσεις που επιβάλλει.
 
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Μπαξεβανάκης, δήλωσε ότι το προηγούμενο Π.Δ. απορρίφθηκε ως επιεικές από ΣτΕ, το οποίο ζητούσε τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου, ενώ το τωρινό προσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό διαφορετικών βαθμών προστασίας στην περιοχή. Ακολούθως στάθηκε κυρίως στο όριο αρτιότητας για την οικοδόμηση, για το οποίο δήλωσε ότι μπορεί από τα 20 στρέμματα να πάει στα 10. Επίσης, υπογράμμισε ότι πραγματικός αντίπαλος είναι το ΣτΕ και όχι ο υπουργός. Όσον αφορά την παράταση της διαβούλευσης, τάχθηκε υπέρ και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα δοθεί αλλά όχι επ’ άπειρον.
 
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. βΜπαλαούρας τόνισε ότι «έχουμε αργήσει αρκετά και πρέπει να δούμε ποιες στοχευμένες παρεμβάσεις θα κάνουμε και να βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα πίεσης και να επηρεάσουμε θετικά το υπουργείο. Γνωρίζετε ότι στην περιοχή έχει διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία και πρέπει να αποκατασταθεί».
 
Ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, επισήμανε ότι η διαβούλευση έχει νόημα μόνο αν γίνεται με σωστά θεμελιωμένα νομικά επιχειρήματα και ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει «υπηρέτης χοντρών συμφερόντων» θέτοντας το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα πίεσης προς το ΣτΕ «και όχι να κυνηγιόμαστε με τον υπουργό».
 
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σ. Μπαλιούκος, στηλίτευσε τη φιλοσοφία του ΠΔ, κάνοντας ιστορική αναδρομή της σημασίας του Κάτω Σαμικού στο διάβα των αιώνων, αναφέροντας πως «το σχέδιο-έκτρωμα προβλέπει άπειρο χώρο για νυχτερίδες και τρυγόνια και όχι για τον άνθρωπο. Ο σχεδιασμός είναι ανιστόρητος. Το 2007  οι πολίτες σώσανε το δάσος και τώρα τους λέμε ότι δεν θα μπορούν να το πλησιάσουν».
 
Ο δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας, Ν. Φάμελος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου για τη συγκρότηση του δικτύου των πόλεων Κυπαρισσιακού και είπε ότι «αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα φύγουμε εμείς και θα έρθουν οι χελώνες και οι ΜΚΟ» και ζήτησε την παράταση της διαβούλευσης.
 
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, στην οποία θα υποβάλλουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πρόταση, για να μη μας υπερσκελίζει ο Αρχέλων».
 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος επέκρινε τη νομική βάση του ΠΔ ως διάτρητη, λέγοντας ότι η μελέτη στην οποία βασίστηκε ήταν για τα 5500 στρέμματα του Καϊάφα και επεκτάθηκε σε 70.000 στρέμματα.  «Πίσω από τη μελέτη, τόσο σε ανάθεση όσο και σε έγκριση, υποκρύπτονται σκοπιμότητες και δεν μπορεί η Ηλεία να είναι έρμαιο των διαθέσεων της κάθε ΜΚΟ».
 
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Β. Κανελλόπουλος, καυτηρίασε τους συντελεστές της μελέτης, λέγοντας ότι αμφιβάλλει αν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και ζήτησε επανεξέταση του ΠΔ ως προς τα όρια δόμησης και τις χρήσεις γης και να αποφευχθεί η ερημοποίηση της περιοχής.
 
Γ. Τσιρώνης: «Είμαστε ήδη στα όρια των επιταγών του ΣτΕ»
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, «Δεν ξέρω αν έχει νόημα η παράταση, διότι εμείς οι ίδιοι το φέραμε πέρυσι το ΠΔ στο ΣτΕ και απορρίφθηκε. Εάν κάποιος φορέας μάς καταθέσει μια άποψη έστω και εκπρόθεσμα, δεν σημαίνει ότι θα την απορρίψουμε. Μας ζητήθηκε Εθνικό Πάρκο γραπτώς και δώσαμε μάχη για να βρούμε αποδεκτές λύσεις για να το αποφύγουμε. Ο υπουργός δεν είναι πάνω από το ΣτΕ. Προσπαθούμε, στα όρια των εντολών του, να είμαστε με τους κατοίκους για να μη γίνει τροχοπέδη το διάταγμα».