Καλαμάτα, Βέργα, Νεοχώρι Μάνης, Άγ. Νικόλαος και Ρίγκλια εκτός προγράμματος δακοκτονίας


Εκτός προγράμματος δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας θα μείνουν φέτος πέντε σημαντικές περιοχές, διότι μεγάλο τμήμα των ελαιώνων τους βρίσκεται εντός κατοικημένων ζωνών.
Πρόκειται για τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και την Τοπική Κοινότητα Βέργας του Δήμου Καλαμάτας και τις Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου Λεύκτρου (Στούπα), Αγ. Νικολάου και Ριγκλίων του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Ήδη στην απόφαση αυτή αντέδρασε με ψήφισμά του ο Δήμος Δυτικής Μάνης, ζητώντας να βρεθεί μια λύση, ώστε να μη μείνουν οι ελαιώνες της περιοχής ευάλωτοι στη δακοπροσβολή.
Ο δε διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, δήλωσε την πρόθεση της υπηρεσίας να υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους για να βρεθεί λύση, καθώς η απόφαση για την εξαίρεση αυτών των περιοχών από το συνολικό πρόγραμμα δακοκτονίας δεν μπορεί να αλλάξει.
 
Ψήφισμα από τη Μάνη
Η υπηρεσία ενημέρωσε τους δύο Δήμους εγγράφως ότι στις συγκεκριμένες πέντε περιοχές δε θα εφαρμοσθεί φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας, διότι σημαντικό τμήμα των ελαιώνων βρίσκεται εντός κατοικημένων περιοχών, με συνέπεια τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, όπου τονίστηκε ότι τίθενται εκτός προγράμματος δακοκτονίας πάρα πολλοί ελαιώνες του Δήμου κι αυτό είναι καταδίκη για τους ελαιοπαραγωγούς. Επισημάνθηκε, δε, ότι το χειρότερο είναι πως θα αναλάβουν την καταπολέμηση του δάκου οι ίδιοι οι παραγωγοί με ραντίσματα, τα οποία θα είναι ανεξέλεγκτα.
Μάλιστα, συντάχθηκε (και ψηφίσθηκε) ψήφισμα να γίνουν από το Δήμο και συγκεκριμένα το δήμαρχο όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
 
Συνεργασία με υπηρεσία
Ερωτώμενος ο κ. Κυριακόπουλος από το «Θ», σημείωσε ότι η νομοθεσία πλέον απαγορεύει τη χρήση των συνηθισμένων φυτοπροστατευτικών όπου υπάρχει πυκνός οικιστικός ιστός. Κι έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε, επειδή κοντά στα σπίτια δε γινόταν καλός ψεκασμός, να παραμένουν θύλακες δάκου και να επιμολύνονται στη συνέχεια όμοροι ελαιώνες και περιοχές.
Παράλληλα, όπως είπε, υπήρχαν και αρκετές διαμαρτυρίες από κατοίκους για τους ψεκασμούς κοντά στα σπίτια, ενώ πέρυσι κάτοικοι της Βέργας προσέφυγαν κατά των ψεκασμών στην οργάνωση WWF.
Η νομοθεσία, δε, προβλέπει οι ψεκασμοί εντός οικισμών να γίνονται σε απόσταση άνω των 50 μέτρων και σε κατοικημένες περιοχές εκτός οικισμού σε απόσταση άνω των 10 μέτρων.
Μάλιστα, είπε ότι με αυστηρή τήρηση της απόφασης θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα δακοκτονίας κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όμως περιορίσθηκαν σε αυτές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Επίσης, τόνισε ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί με τους Δήμους και μία από τις λύσεις που μπορεί να εφαρμοσθεί, είναι να διαθέσει δακοπαγίδες και ο Δήμος να ορίσει ένα άτομο, το οποίο θα τις ελέγχει και θα τις αλλάζει.
Ωστόσο, αν υπάρξει έξαρση δακοπροσβολής στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία και ο παραγωγός να αναλάβει τη δακοκτονία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών προσφορών για εργολάβους και παγιδοθέτες για την εφαρμογή του φετινού προγράμματος δακοκτονίας σε Μεσσηνία και Τριφυλία.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 26 Απριλίου και γίνεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Προμηθέας», η οποία ωστόσο χρειάζεται ειδικές γνώσεις διαχείρισης.

Της Βίκυς Βετουλάκη