Λίγο πριν τη συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία


Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν οι πατατοπαραγωγοί  
Προσεκτικοί και να τηρούν ορισμένες οδηγίες πρέπει να είναι οι καλλιεργητές ανοιξιάτικης πατάτας, προκειμένου, όπως τονίζει ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, να αποφύγουν ποιοτικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές.
Η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας, ξεκινάει σε λίγες ημέρες και η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, ώστε, το προς εμπορία προϊόν, να είναι άριστης ποιότητας για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα τιμών και διάθεσης.
 
Συγκομιδή
Όπως αρχικά, είπε ο κ. Κυριακόπουλος,  δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή πριν οι πατάτες μπουν στο στάδιο ωρίμανσης, δηλαδή πριν «ψηθούν», όπως λέμε.
Η προστασία από τον περονόσπορο όταν είναι απαραίτητο να συνεχίζεται μέχρι μια εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή για να μην μολυνθούν οι κόνδυλοι. Πατάτες που προέρχονται από μολυσμένα χωράφια είναι ακατάλληλες για εμπορία, έστω και αν οι κόνδυλοι δε φέρουν ακόμη συμπτώματα προσβολής.
Υποβοηθητικά στο «ψήσιμο» του φλοιού της πατάτας, και στην αντιμετώπιση του όψιμου περονόσπορου μπορεί να συνεισφέρει το «κάψιμο» των στελεχών της πατάτας πριν την συγκομιδή με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα, όταν η καλλιέργεια έχει συμπληρώσει το βιολογικό της κύκλο.
Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του απαραίτητου χρονικού διαστήματος μεταξύ του τελευταίου ψεκασμού και της συγκομιδής, όπως αυτό προκύπτει από τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του χρησιμοποιημένου σκευάσματος.
Τα ποτίσματα να σταματήσουν τουλάχιστον 4-5 ημέρες προ της συγκομιδής και οπωσδήποτε να μην  γίνεται συγκομιδή μετά από βροχή.
 
Διαλογή
Ο πατατοεξαγωγέας πρέπει να εργάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να είναι καλά συντηρημένος.
Μια πρώτη διαλογή του προϊόντος να γίνεται στο χωράφι, ώστε να απομακρύνονται οι πατάτες που είναι τραυματισμένες, κομμένες, πράσινες κ.λπ. Τα κιβώτια συσκευασίας (κλούβες) να μη γεμίζονται μέχρι επάνω, ώστε να μην συμπιέζονται και τραυματίζονται οι κόνδυλοι κατά τη μεταφορά τους.
Οι πατάτες πρέπει να παραμένουν 2-3 ώρες μετά την εξαγωγή τους στο χωράφι, ώστε να στεγνώσουν και μετά να τοποθετηθούν στις κλούβες.
Η μεταφορά στο συσκευαστήριο να γίνεται αυθημερόν για να αποφεύγεται το πρασίνισμα από τον ήλιο. Αν παραμείνουν στο χωράφι γεμάτες κλούβες να σκεπάζονται με πανί ή μαύρο πλαστικό και ποτέ με πατατόφυλλα.
Να μην ανακατεύονται διαφορετικές ποικιλίες στα ίδια μέσα συσκευασίας.
«Επειδή η πρώιμη πατάτα είναι ένα ευαίσθητο νωπό προϊόν, πρέπει -όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς της, να φροντίσουν ο καθένας στον τομέα του, ώστε η μεσσηνιακή πατάτα να φθάσει στους καταναλωτές σε άριστη κατάσταση, πράγμα που θα έχει οικονομικό όφελος για όλους», συμπλήρωσε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπενθύμισε την υποχρέωση των παραγωγών και των διακινητών πατάτας για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο που τηρείται στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι η διακίνηση πατάτας χωρίς αριθμό μητρώου είναι παράνομη και στους παραβάτες επιβάλλονται κυρώσεις.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη