Διαπίστωσε την οδυνηρή ήττα της ομορφιάς στην Πολιτική από την ασχήμια του λαϊκισμού…
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του κεντρικού αμφιθέατρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα ανοιχτά πανεπιστημιακά σεμινάρια. Θέμα της βραδιάς ήταν η «Αισθητική στην πολιτική» και ομιλητής ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την αισθητική, δηλαδή την ομορφιά στην πολιτική. Κάνοντας μια αναδρομή στους τρεις κύκλους της πολιτικής του διαδρομής, και παράλληλα μία εκ βαθέων εξομολόγηση, περιέγραψε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία καταφέρνεις να εφαρμόσεις οραματικές πολιτικές, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες σειρήνες του λαϊκισμού. Ως ορισμό της έννοιας «Αισθητική στην Πολιτική» ανέφερε την προσπάθεια να εφαρμόσεις πολιτικές που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, χωρίς να είναι ελιτίστικες, αλλά και να μην κολακεύουν τα ταπεινά αισθήματα των ανθρώπων, και ταυτόχρονα να είναι εύκολες, όμορφες και οραματικές.
Περιγράφοντας τον πρώτο κύκλο του πολιτικού του βίου, την ενασχόληση με τα κοινά στο Δήμο Καλαμάτας από το 1979 έως και το 1990, αναφέρθηκε στην τύχη της Καλαμάτας να ζήσει “πλουσιοπάροχα” αυτή την αισθητική στην Πολιτική, την οποία οφείλει σε δυο σπουδαίες προσωπικότητες, τον Μάνο Χατζηδάκι και τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, οι οποίοι με τις ιδέες τους, που μετέφεραν και εφαρμόστηκαν στην πόλη, της έδωσαν “τα φτερά” της ομορφιάς στην Πολιτική και τα οποία υλοποίησαν με πολιτικές υπερβάσεις και κόντρα στις “μαύρες σημαίες” του λαϊκισμού.
Στο δεύτερο κύκλο, που αφορά στην εμπλοκή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής, περιέγραψε το σοκ που υπέστη όταν αντιλήφθηκε πώς λειτουργεί το κράτος. Ένας κράτος που ποτέ δεν έβαλε στόχους, που παραμένει μετα – οθωμανικό, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, αναφέροντας τα παραδείγματα του Αναστάσιου Πεπονή και τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, καθώς τον Τάσο Γιαννίτση με το ασφαλιστικό, την οδυνηρή ήττα της ομορφιάς στην Πολιτική απέναντι στην ασχήμια του λαϊκισμού. Η υποχώρηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2001, ήταν κατά τον Σταύρο Μπένο το εφαλτήριο για την κρίση που βιώνουμε σήμερα, η οποία ξεκίνησε ως πολιτισμική, έγινε θεσμική στη συνέχεια και κατέληξε σε οικονομική…
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον 3ο σταθμό στον πολιτικού του βίου, που με πάθος συνεχίζει, το “Διάζωμα”. Ένα κίνημα πολιτών που ως στόχο έχει να συνδέσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και το “θησαυρό” των μνημείων της χώρας, με την καθημερινότητά μας. Η επιτυχία που σημειώνει αυτό το εγχείρημα, που επιβιώνει χωρίς να επιδιώκει ΕΣΠΑ και κρατικές επιχορηγήσεις, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα, σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, ότι οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύουν στην πράξη το αισθητικό τους κριτήριο και επιθυμούν να βγάλουν “μπροστά” την ομορφιά του Πολιτισμού μας…
Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία συνεχίστηκε για περισσότερη από μία ώρα με συζήτηση με το κοινό, που αποτελούνταν από ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Τα επιτυχημένα σεμινάρια συνεχίζονται την επόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, ΕΚΠΑ, με θέμα «Λόγος πολιτικός και Λόγος Εκκλησιαστικός»
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας