Τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ATHENA ο οποίος διεξήχθη κάτω από άψογες συνθήκες και αποτελέσματα που πείθουν και τον πλέον καχύποπτο ότι όλα γίνανε τελείως τυπικά, έδειξε την καλή ποιοτική κατάσταση του μεσσηνιακού ελαιόλαδου.
Από τα 34 συνολικά Χρυσά και Αργυρά βραβεία η Κρήτη απέσπασε συνολικά 2 βραβεία, με την Πελοπόννησο να παίρνει συνολικά αντίστοιχα, 17 βραβεία, εκ των οποίων τα οκτώ είναι…μεσσηνιακής καταγωγής.
Βέβαια φάνηκε ξεκάθαρα η δουλειά που χρειάζεται να γίνει με τα Ελληνικά ελαιόλαδα, αφού συγκέντρωσαν βραβεία το 32% μεταξύ των Ελληνικών υποβληθέντων ενώ τα αλλοδαπά το 86% (τα 56 από τα 65 ξένα που υποβλήθηκαν).
Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι ως η καλύτερη κορωνέικη ποικιλία βραβεύτηκε από … Ιταλό παραγωγό που μένει στους Γαργαλιάνους! Μάλιστα, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο δεν κέρδισε μόνο ένα βραβείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα μεσσηνιακά ελαιόλαδα και οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής: ARGALI, παραγωγός BIANCHI GIOVANNI, MY OLIVE TREE, Παναγιώτης και Γιώργος Καρέλας, MAKARIA TERRA, παραγωγός Ευγενία Ανδριοπούλου, NAVARINO ICONS – COSTA NAVARINO- GRETA ICONS, A COUPLE OF DROPS, Πυλία, BELIA, ULTRA PREMIUM OLIVE OIL, Δυτική Μεσσηνία, LIÁ – THE ROOTS OF BLISS, Φιλιατρά, παραγωγός οικογένεια Στριμπάκου, VERGA ESTERRA, Κυπαρισσία
Η Φιλοσοφία του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ είχε ως όραμα να αναδείξει τη συμβολική σημασία της συμμετοχής και την αξία της νίκης εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που δεν είναι μόνο η γενέτειρα της ελιάς αλλά και η πατρίδα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους.
Εδώ, στη σκιά της Ακρόπολης, όπου η θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά και που χρόνια αργότερα ο επιδρομέας Ξέρξης την έκαψε αλλά αυτή βλάστησε ξανά μέσα σε μια νύχτα, δίνοντας θάρρος στους Αθηναίους να νικήσουν τους Πέρσες. Εδώ, σε μια αιώνια πόλη που γεφυρώνει τις εποχές, συνενώνοντας τους μύθους και τους θρύλους του χθες με τις προκλήσεις του σήμερα. Σ’ ένα τόπο όπου αισθάνεται κανείς τη ροή του χρόνου και της ιστορίας να κυλά αδιατάρακτη πάνω στα ασημοπράσινα φύλλα των αιωνόβιων ελιών. Εδώ, όπου κανείς δεν αποκαλεί το λάδι ελαιόλαδο, γιατί για εμάς τους Έλληνες μόνο αυτό είναι το πραγματικό λάδι!
Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικoί λάτρεις της ελιάς σε όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.
Ελιά και Ελλάδα
Ελιά και Ελαιόλαδο. Καρπός ελληνικών αιώνων και ελιξήριο θεών και ανθρώπων. Πουθενά η ελιά δεν λατρεύτηκε τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα, την πατρίδα της. Η πρώτη μορία ελαία που φύτεψε η Αθηνά στο βράχο της Ακρόπολης και η καλλιστέφανος αγριελιά που προσέφερε ο Ηρακλής στην Ολυμπία είναι ζωντανοί μύθοι που μιλούν βαθιά στην ψυχή αυτού του τόπου.
Στον ελληνικό κόσμο η ελιά και το ελαιόλαδο συνδέθηκαν με θεούς και ήρωες, ρίζωσαν στις λαϊκές παραδόσεις και αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, καθορίζοντας τη συνείδηση και την ταυτότητα των ανθρώπων. Με τη σοφία των αιώνων, τα θεϊκά αυτά δώρα έγιναν θεματοφύλακες διαχρονικών αξιών, φρουροί μιας παράδοσης που υπερβαίνει τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και εξαπλώνεται όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη