Τεσσερισήμισι ώρες για να πουν ότι δε θέλουν το σχέδιο Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου στο Δ. Σ Τριφυλίας


«Χάθηκε η μπάλα» για ένα θέμα νομικό και τεχνικό, με αφορισμούς και καταγγελίες…

Τεσσερισήμισι ώρες διήρκεσε η συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού κόλπου στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, για να καταλήξει το Σώμα, χωρίς ομοφωνία, ότι δεν το θέλει.
Από όλες αυτές τις ώρες, δε, ελάχιστα ήταν τα λεπτά ουσιαστικής κουβέντας επί της πραγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος και ακόμη πιο ελάχιστες οι ουσιαστικές τοποθετήσεις!
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανούσια μια συζήτηση διάρκειας τεσσερισήμισι ωρών, αλλά «ως ολίγον τι και εκτός θέματος ή άνοστη, άοσμη, άχρωμη» χαρακτηρίστηκε από αρκετούς εξ όσων την παρακολούθησαν.
Δεν έλειψαν, πάντως, οι εντάσεις – έστω και στιγμιαίες -, οι αντιπαραθέσεις, οι έντονες διαφωνίες και αντεγκλήσεις. Με λίγα λόγια, «χάθηκε η μπάλα» για ένα θέμα νομικό, πρωτίστως, και τεχνικό, με αφορισμούς και βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης, του υπουργού, του περιβάλλοντός του, του «ΑΡΧΕΛΩΝ», αλλά και κατοίκων της περιοχής, που ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «καταδότες», «δωσίλογους», καθώς έβαλαν το χεράκι τους για να γίνουν γωνίες και διάφορα άλλα σχέδια στο σχεδιασμό των ζωνών της Περιοχής Προστασίας της Φύσης και της Ζώνης Αγροτικού Τοπίου του σχεδίου του Π.Δ., ώστε να ευνοηθούν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους και ουσιαστικά να ρημάξει όλη η άλλη περιοχή!
Από τη συζήτηση εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, κυρίως σχετικά με τις αντιλήψεις των αυτοδιοικητικών της Τριφυλίας, τα οποία, βεβαίως, ποικίλουν, ανάλογα, δυστυχώς, με το ποιος είναι αυτός που τα εξήγαγε και πώς αντιλήφθηκε όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση.
Κοινός τόπος διεφάνη, σε σημεία μόνο, μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης, ίσως και λόγω πολιτικής ή κομματικής συγγένειας των δύο παρατάξεων.
Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, σε κάποια σημεία σύγκλιση υπήρξε και με τη ΡΑΚΙ, με την οποία όμως τη χωρίζει άβυσσος τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την Περιοχή Προστασίας της Φύσης και γι’ αυτό «κατέβασε» δική της πρόταση επί του σχεδίου Π.Δ.
Η ΛΑ.ΣΥ., αν και εντόπισε θετικά στοιχεία στο σχέδιο Π.Δ., είδε και πολλά αρνητικά. Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι την καρέττα καρέττα την έχουν μάθει από τους πατεράδες τους στην περιοχή και όχι από ΜΚΟ, ενώ η βλάστηση που αναφέρεται στο σχέδιο ΠΔ και στις καταγγελίες στην Ε.Ε. δεν υπάρχει εκεί.
Εξαπέλυσε βολές στο υπουργείο επειδή το σχέδιο ΠΔ συνετάχθη, όπως σημείωσε, από τον επικεφαλής του υπουργείου με μια κλειστή παρέα και εκφραστές των καταγγελλόντων και ΜΚΟ και λίγους από την περιοχή της Ελαίας, για να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα, και για να αμειφθούν για τις υπηρεσίες τους ο υπουργός έλαβε ειδική πρόνοια για τις περιουσίες τους με κάτι περίεργες γωνίες στο σχέδιο ΠΔ, ενώ έκανε λόγο για σύνδρομο δωσιλογισμού, μαύρης κουκούλας και καταδότες… «Αυτό το ΠΔ προστατεύει το περιβάλλον αλλά δε λαμβάνει υπόψη του το συμμέτοχο του περιβάλλοντος, τον άνθρωπο», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας.
Μίλησε για τη ΖΑΤ, τονίζοντας ότι λαμβάνει μέριμνα για έναν, δύο ιδιοκτήτες στην Ελαία και ίσως έναν στην περιοχή της Κυπαρισσίας και οδηγεί στην απαξίωση της γης.
Με το ΠΔ, είπε, ακυρώνεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα και ανάπτυξη σε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Κυπαρισσιακό, τονίζοντας πως η παράταξή του εμμένει σε αυτές, και έκανε παρατηρήσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις για τη ΖΑΤ και την ΠΠΦ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Αυλώνος.
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Νώντας Βουδούρης, είπε ότι υπάρχει κοινός τόπος για τη ΖΑΤ, αλλά άβυσσος για την ΠΠΦ. Αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό του θέματος και εστίασε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, στο γεγονός πως πρέπει να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο και στο ότι με τη λήξη της τριετίας της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν μπορεί να δοθεί άλλη αναστολή, ενώ άφησε αιχμές για καθυστέρηση στη σύνταξη του σχεδίου ΠΔ.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ανάπτυξη θέλουμε και επισήμανε πως στις αμμοθίνες ο βίκος δε φυτρώνει!
«Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είναι αμιγώς νομικό. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας έχει κάνει επεξεργασία και ποια είναι η θέση του; Έχετε ζητήσει τη νομική του θέση; Έχετε άποψη;», τόνισε ο πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας και δικηγόρος, Θανάσης Πετρόπουλος!
Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος, εκπρόσωποι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Τελικά, κατά πλειοψηφία, το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση – πρόταση του δημάρχου, η οποία έχει ως εξής:
«1. Παράταση της διαβούλευσης στο χρόνο που νομίμως προσδιορίζεται.
2. Το υπουργείο δια του υπουργού ή με στελέχη του και οι τοπικοί βουλευτές να έρθουν σε ημερίδες, να ενημερώσουν τους πολίτες της περιοχής, για μια πραγματική διαβούλευση με την κοινωνία.
3. Θεωρούμε απαράδεκτη την έκδοση Προεδρικού ∆ιατάγματος που δε λαμβάνει υπόψιν το ΣΧΟΑΠ της περιοχής του πρώην ∆ήμου Αυλώνος, το οποίο απεδέχθη το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και κατετέθη για έγκριση τον Ιανουάριο του 2012.
4. Για τη Ζώνη ΖΑΤ θεωρούμε απαράδεκτη την αρτιότητα στα (20) στρέμματα για κατοικία και το ύψος στα (5) μέτρα και ζητάμε αρτιότητα στα (8) στρέμματα και ύψος κατασκευής τα (7) μέτρα, μετατροπή αντίστοιχη από το μέτωπο του γηπέδου. Καθορισμός αρχιτεκτονικών σχεδίων για να αποκτήσει η περιοχή αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με οικοδομικά υλικά που προέρχονται από την περιοχή με οικολογική αξία. Να ισχύσει αναδρομικά η αρτιότητα όπως προέβλεπε ο Ν. 3937/2011.
5. Το δάσος της Ελαίας να προστατευθεί πλήρως και να δεσμευτούν οι καταπατημένες περιοχές του.
6. Κατά παρέκκλιση να εξαιρεθεί της Π Π Φ το γήπεδο της Τ.Κ Ελαίας, μοναδικός αθλητικός χώρος της περιοχής και αδειοδοτημένος για αγώνες Β΄ Εθνικής.
7. Κατά παρέκκλιση να δοθεί χώρος στην Π.Π.Φ για ∆ημοτικό Τουριστικό περίπτερο με οικολογικά υλικά, που είναι διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής.
8. Αρνούμαστε μόνον την ημερήσια παρουσία του ανθρώπου στην Π. Π.Φ 1, γιατί οι κάτοικοι δεν είναι επισκέπτες στον τόπο τους, είναι συμμέτοχοι του περιβάλλοντος.
9. ∆ιατηρεί ο ∆ήμος Τριφυλίας το δικαίωμα της διάνοιξης και συντήρησης των δρόμων που υπάρχουν ή προβλέπονται από συμβόλαια του ∆ημοσίου στην Π.Π.Φ.2, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε ένα αποκλεισμένο και γκετοποιημένο περιβάλλον.
10. Όσον αφορά στην Π.Π.Φ.2 στην περιοχή Αμμοθίνες με αγροτικές εκτάσεις να μετατραπεί το τμήμα που έχει αμμοθίνες, να γίνει Π Π Φ 1 και το τμήμα που είναι το Αγροτικό να γίνει ΖΑΤ και να διατηρεί την αρτιότητά του, εφόσον υπάρχει ιδιοκτησία από αμμοθινικό τμήμα. Εναλλακτικά το αμιγώς Αγροτικό τμήμα να γίνει άλλη ζώνη και να διατηρεί την αρτιότητα στα 20 ή ακόμη και στα 30 στρέμματα.
11. Ο Φορέας διαχείρισης της περιοχής να είναι φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α΄ και Β΄ Βαθμού και των δύο περιφερειών. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο παρίας του Φορέα.
12. Να αποζημιωθούν όλες οι ιδιοκτησίες που ακυρώνονται.
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Νώντας Βουδούρης, πρότεινε, και το ψήφισε ο ίδιος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, Μπάμπης Καλογερόπουλος: «Το τελικό σχέδιο του Π.∆ να περιλάβει, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τις περιοχές προστασίας της φύσης, όπως αυτές έχουν οριστεί στο σχέδιο. Όσον αφορά στις ζώνες Αγροτικού Τοπίου να καταργηθούν όλες οι προτεινόμενες διατάξεις και περιορισμοί και να ισχύσουν σε αυτές οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.3937/2011, όπως ισχύει σήμερα, και οι λοιπές κείμενες διατάξεις για κάθε άλλη επιτρεπτή σε αυτές χρήση».
Ο κ. Κουκούμης ψήφισε λευκό.