Πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Barber Festival για τον Καλαματιανό
Ο Γιάννης Δημόπουλος είναι ένας κλασικός μπαρμπέρης, ετών 27, που μπήκε στο χώρο της κομμωτικής από τα 17, ενώ εδώ και 4 χρόνια έχει το δικό του μπαρμπέρικο στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου.
Αφού όταν κάποιος κατέβει τα δύο σκαλάκια, θα αισθανθεί «μιαν άλλη αίγλη», αίγλη από τα παλιά, όμως ο κόσμος που θα συναντήσεις εκεί, όπως και ο ίδιος ο Γιάννης, θα σε κάνει να ξεχαστείς για όση ώρα περιμένεις αλλά και κουρεύεσαι.
Η διαφορά του μπαρμπέρικου από ένα συνηθισμένο κομμωτήριο, όπως μας εξηγεί ο Γιάννης, είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Εκεί δεν πάνε γυναίκες, αλλά μόνο άντρες, θα ακούσεις για μπάλα, για αυτοκίνητα, για νέα της πόλης, για πολιτική, όχι όμως για θέματα που ακούς σε ένα κλασικό κομμωτήριο που απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες. Αυτός ήταν κι ο λόγος που ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να ανοίξει ένα τέτοιο χώρο.
Ξύρισμα αλλά παλαιά με φαλτσέτα δηλαδή, είδη περιποίησης για το μούσι, λευκή μπλούζα από τον μπαρμπέρη και στο τέλος κολόνια είναι μόνο μερικά από όσα σε κάνουν να γυρνάς χρόνια πίσω ή να μαθαίνεις πώς ήταν παλιά τα μπαρμπέρικα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πέρα από τους νέους εκεί θα συναντήσεις και μεγαλύτερης ηλικίας άντρες να συνυπάρχουν αρμονικά.
Όλοι στο μικρό σαλόνι του χώρου, αφού δεν υπάρχουν τηλεφωνικά ραντεβού. Πας, περιμένεις και όταν έρθει η σειρά σου, θα καθίσεις για κούρεμα ή ξύρισμα. Το σίγουρο είναι ότι όσο και αν περιμένεις, δε θα βαρεθείς, αφού αυτά που θα ακούσεις εκεί σε κάνουν να χάνεσαι λίγο στο χρόνο.
Ο λόγος που μιλήσαμε με τον Γιάννη Δημόπουλο είναι η πρωτιά που κατάφερε να αποσπάσει στο Barber Festival που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ήταν ένας διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος μπαρμπέρηδες από όλη την Ελλάδα και συμμετείχε στην κατηγορία καλύτερο πορτραίτο. Συγκεκριμένα, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία κουρέματα, και το κούρεμα που έκανε ο Καλαματιανός τον έφερε στην πρώτη θέση.
Αποφάσισε να συμμετάσχει αφού το θεώρησε ως πρόκληση, ενώ ήταν η πρώτη φορά που έλαβε μέρος σε διαγωνισμό, γι’ αυτό και είχε άγχος, Δεν είχε στόχο κάποια θέση, αλλά το έκανε για την εμπειρία.
Τέλος, όταν τον ρωτήσαμε τι θα έλεγε σε κάποιον νέο που θέλει να ασχοληθεί με αυτόν το χώρο, μας είπε ότι πρέπει αρχικά να του αρέσει και να αγαπά τη δουλειά, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.
Στον ίδιο προσωπικά αρέσει να βλέπει τους πελάτες του ικανοποιημένους, όταν βγαίνουν από το κουρείο. Αυτό είναι που τον γεμίζει.
«Όλες οι δουλειές έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά όταν κάτι το αγαπάς, κρατάς τα θετικά» σχολίασε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση