Μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου πρέπει να παραδοθούν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας τα δείγματα ελαιολάδου που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διοργάνωσης του 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας.
Ο διαγωνισμός είναι πανελλήνιος και αφορά στην ποιότητα Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου. Με βάση τα αποτελέσματα, θα απονεμηθούν τρία βραβεία (χρυσό-αργυρό-χάλκινο) για την ποιότητα.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου κάθε είδους και η ενημέρωση των παραγωγών/τυποποιητών.
Προϋποθέσεις
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα δείγματα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά μιας ποσότητας τουλάχιστον 10 tn που κυκλοφορεί τυποποιημένη νομίμως στην ελληνική ή/και διεθνή αγορά.
Τα ελαιόλαδα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει:
-Να ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου
-Να προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2015 – 2016
-Να διακινούνται νόμιμα και τυποποιημένα στην ελληνική ή/και διεθνή αγορά για εμπορικό σκοπό
-Να έχουν παραδοθεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 3.00 μ.μ.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να προσκομίσουν μέχρι την άλλη Παρασκευή τα δείγματά τους μαζί με τη συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής.
Κάθε τύπος/συσκευασία ελαιολάδου που συμμετέχει πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής έγγραφα:
α) Πλήρως και ορθά συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής δακτυλογραφημένη ή χειρόγραφη με ευανάγνωστα κεφαλαία γράμματα (δυσανάγνωστες ή λανθασμένα συμπληρωμένες δηλώσεις δε θα λαμβάνονται υπόψη)
β) Όσον αφορά στο διαγωνισμό ποιότητας, 4 γυάλινες φιάλες ως εξής: οι 3 φιάλες 500ml σκουρόχρωμες τύπου MARASKA ή DORICA, σφραγισμένες χωρίς ετικέτα ή άλλα διακριτικά, συσκευασμένες σε έναν ενιαίο περιέκτη με τα στοιχεία του αποστολέα, καθώς και μία επιπλέον φιάλη ετικεταρισμένη με τα διακριτικά στοιχεία της εταιρείας.
Η λήψη των δειγμάτων πρέπει να έχει γίνει από ομογενοποιημένη δεξαμενή τουλάχιστον 10 τόνων
γ) Αναλυτικό πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης περί περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα, αριθμό υπεροξειδίων, K232 nm, K270 nm, & ΔK, που να αποδεικνύουν την κατηγορία του
δ) Αντίγραφο απόδειξης πληρωμής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που είναι 80 ευρώ/συμμετοχή + ΦΠΑ.
Κάθε συμμετοχή που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού θα αποκλείεται.
Βραβεία
Για το αδιάβλητο της διαδικασίας, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έχει επιλέξει συμβολαιογράφο στον οποίον έχει αναθέσει την ευθύνη της εγγύησης της ανωνυμίας των παραληφθέντων δειγμάτων. Τα δείγματα ελαιολάδου που τελικά θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα υποβληθούν ανωνύμως και κατάλληλα κωδικοποιημένα στη Γευσιγνωστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν πρόεδρο πιστοποιημένο γευσιγνώστη και εκπαιδευμένους κριτές, μέλη της οργανοληπτικής επιτροπής.
Προκειμένου να προστατευθεί το κύρος των τυποποιητών/εταιρειών που θα συμμετέχουν, οι ατομικές βαθμολογίες όλων των δειγμάτων δε θα κοινοποιηθούν. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα ενημερωθούν ατομικά για τη βαθμολογία των δειγμάτων που έχουν υποβάλει από τους διοργανωτές
Ιδιαίτερη αναγνώριση θα αποδοθεί στα τρία ελαιόλαδα με την υψηλότερη οργανοληπτική βαθμολογία, για τις κατηγορίες ελαφράς, μεσαίας και έντονης φρουτώδους γεύσης, και θα τους απονεμηθεί ειδικό δίπλωμα από επιτροπή προσωπικοτήτων που θα οριστεί για τα βραβεία «Χρυσό Αριστείο 2016».
Τα επόμενα τρία ελαιόλαδα ανά κατηγορία θα λάβουν κατά σειρά τη διάκριση «Αργυρό Αριστείο 2016» και «Χάλκινο Αριστείο 2016» αντιστοίχως . Συνολικά θα δοθούν 9 διακρίσεις. Η επιτροπή, όμως, έχει την ευχέρεια τεκμηριωμένα να αλλάξει τον αριθμό των βραβείων.
Φυσικά, οι εταιρείες που θα βραβευθούν στο διαγωνισμό και σε κάθε κατηγορία, θα δικαιούνται να διαφημίζουν αυτή τους τη διάκριση στους καταναλωτές.
Η ανακήρυξη των νικητών και η παράδοση των επάθλων θα γίνει στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, 15-17 Απριλίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη