Σήμερα στις 8.30 το βράδυ το καλαματιανό, και όχι μόνο, κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια μοναδική παράσταση, με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Μια ανοικτή εκδήλωση με μουσική, χορό, θέατρο, τραγούδι, ποίηση, στένσιλ, προβολές και πολλές εκπλήξεις.
«Μέσα σε έναν κόσμο που σημαδεύεται από σημαντικές στιγμές που σημαδεύουν την εποχή μας και το μέλλον της Ευρώπης, τρομοκρατία, δολοφονίες, κλειστά σύνορα, κύματα προσφύγων και χώρες ασταθείς, μπερδεμένες, με έλλειψη εμπιστοσύνης και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, η Όπερα Δρόμου έρχεται να δείξει πως όλοι μαζί έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Η τέχνη φέρνει τον κόσμο μαζί. Αυτό είναι και το προτέρημά μας ως καλλιτέχνες, χωρίς να παίζει ρόλο το αν είμαστε “μικροί” ή διάσημοι. Είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική ειρηνική ενέργεια και να την εμφυσήσουμε στον κόσμο.
Σαν ένα σημάδι ελπίδας και σαν κίνητρο ότι υπάρχει κάτι παραπάνω.
Η Καλαμάτα αναγεννήθηκε μετά το σεισμό. 30 χρόνια πριν… Έδειξε ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της καταστροφής και αυτές τις ημέρες έχει να δείξει μια μεγάλη ανάπτυξη και ζωντάνια, συμπεριλαμβανομένης και της τέχνης.
Είναι η στιγμή να αναβιώσουμε το συνειδητό γύρω από την τέχνη που ευημερεί. Όπερα Δρόμου – ένας “καλλιτεχνικός σεισμός”» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Όπερα Δρόμου θα παρουσιάσει με έναν καλλιτεχνικό τρόπο την έκφραση της ελευθερίας και την ιστορία της Καλαμάτας, φέρνοντας μαζί διαφορετικές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης και, φυσικά, διαφορετικές οπτικές της τέχνης. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική ή το χορό ή το θέατρο ή τη ζωγραφική ή όλα μαζί. Από την παραδοσιακή μουσική έως το ροκ, από το μάθημα χορού ως τη χορωδία, το θέατρο ή ακόμη και τη μαγειρική… όλοι!
Όλοι αυτοί θα γίνουν μέρος ενός μεγάλου σόου που θα λάβει μέρος στο δημόσιο χώρο.
Dorothea Lubbe (Γερμανία): Σκηνοθέτης
Marjolaine Bencharel (Γαλλία): Συντονίστρια πρότζεκτ
Συμμετέχουν: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, Grannies’ Stollen Pills, Ayahuasa, AcroYoga, Προσεχώς, Καλλιρρόη Βελέντζα, Ελένη, Marie Noelle, Αδαμαντία, Majiej, Σταύρος Τζανετάκος, Dablo Campanini, Σωτήρης, Μαρία και Παναγιώτης.
Το εν λόγω πρότζεκτ είναι η πρώτη εκδήλωση του διεθνούς πλέον Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που φέτος θα γίνει 29-30-31 Ιουλίου.
Να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ξεκίνησε έχοντας δύο παράλληλους στόχους:
-η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου
-η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετασχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
-επιθυμεί να αναδείξει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε οι πολίτες στη συνέχεια να αναλάβουν τη δημιουργική τους χρήση
-προσπαθεί να δώσει ένα βήμα σε καλλιτέχνες που συχνά νιώθουν αποκλεισμένοι από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διότι η τέχνη τους δεν είναι «αποδεκτή» (ή ακόμη και διώκεται)
-φιλοδοξεί να αναδείξει την πόλη της Καλαμάτας, ως μια ζωντανή, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη, κάνοντάς τη πιο ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες
-προσπαθεί να αναδείξει τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση ως μέσο για την καταπολέμηση πολλών παθογενειών της κοινωνίας.
Μάλιστα, το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για πρώτη φορά είχε «διεθνές χρώμα», καθώς σε αυτό συμμετείχαν άτομα από διάφορες χώρες. Από τότε, με τα λίγα μέσα που έχει, προσπαθεί να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του ξένους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες. Και το 9ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας συνεχίζει αυτή την παράδοση.