Ξεκινά σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη το 5ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος


Από σήμερα έως και τις 20 Απριλίου η Αρχαία Μεσσήνη θα ζει στους ρυθμούς του 5ου Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Συνολικά 14 παραστάσεις με σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και δύο συμμετοχές από τη Μεγάλη Βρετανία, πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ, που διεξάγεται χωρίς να έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.
Χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μεσσήνης εν όψει της σημερινής έναρξης.
Εκ μέρους του Δήμου Μεσσήνης και εκπροσωπώντας το δήμαρχο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί πλέον καταξιωμένο θεσμό και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι κάθε χρόνο να είναι και καλύτερο.
Σημείωσε, δε, ότι οι συμμετοχές και οι συνολικά 14 παραστάσεις ξεπέρασαν τις δικές τους προσδοκίες.
Ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ιδιαιτέρως τον αρχαιολόγο κ. Θέμελη και τη συνεργάτιδα του κα Λαμπροπούλου, για την προσφορά και τη σημαντική βοήθειά τους για την επιτυχία αυτού του Φεστιβάλ, αλλά και το υπουργείο Παιδείας για τη συμβολή του.
Εκ μέρους του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μίλησε ο αρχαιολόγος Σταμάτης Φριτζίλας. Ο κ. Φριτζίλας εξέφρασε τη χαρά του για τη βοήθεια που προσφέρει σ’ αυτό το εγχείρημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων και την ικανοποίησή του που σ’ αυτό το σπουδαίο χώρο θα βρεθούν για ακόμα μια χρονιά μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη διεύρυνσης του Φεστιβάλ, ενώ ανέφερε ότι, όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σ’ αυτό δεν υπάρχει έπαθλο, προσθέτοντας ότι κατά την αρχαιότητα έδιναν στους αγώνες έναν τράγο και από αυτό προέκυψε και ο όρος της Τραγωδίας.
Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος μίλησε για την ιστορία και τη σπουδαιότητα της Αρχαίας Μεσσήνης και ευχήθηκε την επιτυχία και του 5ου Φεστιβάλ, που διαιωνίζει τις παναθρώπινες αξίες του «Αρχαίου Θεάτρου».
Εκ μέρους του Πέτρου Θέμελη μίλησε η συνεργάτιδά του, αρχαιολόγος κα Εύη Λαμπροπούλου.
Η κα Λαμπροπούλου τόνισε ότι η χρήση των τριών χώρων θέασης και ακρόασης που διαθέτει η Αρχαία Μεσσήνη για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για συνέδρια και εκθέσεις εικαστικών έργων, συμβάλλει όχι μόνο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στη διοργάνωση, σημείωσε πως έχει καθιερωθεί και αναγνωρίζεται ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί από το Δήμο Μεσσήνης με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η πρόεδρος της ΚΕΑΔΥΜ και δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης, Γεωργία Παναγοπούλου. Η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το Φεστιβάλ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς αφορά στον πολιτισμό και τα αρχαία μνημεία, που αποτελούν σημεία αναφορά της Ελλάδας. Η Αρχαία Μεσσήνη μπορεί να δημιουργήσει το δικό της “Brand name” και το φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει εφαλτήριο για μεγαλύτερη εξωστρέφεια για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε.
Επίσης, εξέφρασε την αγωνία για την επιτυχία και του φετινού φεστιβάλ τόσο του δημάρχου Γιώργου Τσώνη όσο και όλων των συντελεστών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι το φετινό φεστιβάλ δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα επιχορήγησης, ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι αυτό έγινε λόγω της λήξης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, σε συνδυασμό με το μικρό χρονικό διάστημα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεταβατικότητα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ πρόσθεσε ότι ο «Πολιτισμός δεν μετριέται με τον πλούτο». Τέλος, εμφανίστηκε σίγουρος τόσο για την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ όσο και για την ομαλή του ένταξη του χρόνου σε προγράμματα επιχορήγησης.