Αναστάτωση και ανησυχία στην Κυπαρισσία επειδή φέτος δεν πήρε Γαλάζια Σημαία…


Μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δε βραβεύτηκε ο Δήμος Τριφυλίας με Γαλάζια Σημαία για την παραλία του Αϊ-Λαγούδη.
Η Γαλάζια Σημαία, ως γνωστόν, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας! Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία, όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία και συμμετέχει, επίσης, στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του προγράμματος.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με χαρακτηριστικά αειφορικής διαχείρισης και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
Το υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία. Η δε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται, επίσης, στην ΕΕΚ. Η ΕΕΚ εξετάζει τις αιτήσεις και συντάσσει έκθεση με την οποία διαβιβάζει την πρότασή της, με τα στοιχεία των ακτών και μαρινών που θεωρεί άξιες βράβευσης, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.
Η προχθεσινή μέρα, κατά την οποία έγινε η Παγκόσμια Ανακοίνωση Γαλάζιων Σημαιών στην Ελλάδα, αποτελεί για την Κυπαρισσία, αλλά και το Δήμο Τριφυλίας, «μαύρη» και εγγράφεται στην ιστορία της πόλης και του Δήμου με τα μελανότερα χρώματα! Μιας πόλης και ενός Δήμου που προσδοκούν στην ανάπτυξη και δη, την τουριστική!
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, λοιπόν, ότι το γεγονός πως φέτος δε βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία η παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας, που είχε αιτηθεί ο Δήμος Τριφυλίας, δικαιολογημένα προκαλεί αναστάτωση, ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά.
Για ποιους λόγους, φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, δε δόθηκε Γαλάζια Σημαία; Ποια κριτήρια δεν πληρούνται; Έπραξε ο Δήμος το καθήκον του για την πλήρωση των κριτηρίων;
Παράλληλα, στην πόλη και την περιοχή ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες φήμες και καθένας ερμηνεύει όπως θέλει ή και τον βολεύει το γεγονός ότι φέτος δε βραβεύτηκε η παραλία του Άι-Λαγούδη με Γαλάζια Σημαία.
Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και μπορεί να καταστεί επιζήμιο για την πόλη και την περιοχή και, κυρίως, για καταστήματα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εν όψει και καλοκαιρινής σεζόν, οπότε όλοι αναμένουν να υπάρξει κίνηση στην περιοχή.
Αν αφεθεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να ερμηνεύει καθένας όπως θέλει ή τον βολεύει ή – και χειρότερα – ίσως με δόλο και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, το γεγονός πως φέτος δε βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία η παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας, τότε η δυσφήμηση που θα υποστεί η πόλη και η περιοχή θα είναι τεράστια και η ζημιά ανυπολόγιστη.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η οποία εγγράφως – εδώ και δύο περίπου εβδομάδες – έχει ενημερωθεί από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο της ΕΕΚ, ενημερώνοντας, παράλληλα, τον κόσμο για όλα!
Εάν στο έγγραφο δεν αναφέρονταν οι λόγοι, όφειλε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να ζητήσει από την ΕΕΚ απαντήσεις, εξηγήσεις, διευκρινίσεις για το ποιο ή ποια από τα κριτήρια που απαιτούνταν δεν ικανοποιούνταν. Κανένας δε δικαιούται να αποκρύψει την αλήθεια – όποια κι αν είναι αυτή – από τους κατοίκους, δημότες και επισκέπτες της περιοχής και, ταυτόχρονα, οι πάντες έχουν δικαίωμα να ξέρουν τους λόγους εξαιτίας των οποίων δε βραβεύτηκε φέτος ο Δήμος Τριφυλίας για την παραλία του Άι-Λαγούδη με Γαλάζια Σημαία!

του Ηλία Γιαννόπουλου