Όταν η διάθεση για προσφορά συναντά την καινοτομία, όταν η πρωτότυπη ιδέα σμίγει με το λαϊκό στοιχείο του χθες, όταν η αγάπη για το βιβλίο σιμώνει μ’ ένα παλιό περίπτερο, τότε η πρωτοβουλία και η δράση έχουν εκπληκτικό αποτέλεσμα!
Αυτό συνέβη και στα Φιλιατρά, με τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού να δημιουργεί τη δική του στέγη, 1 τ.μ., με τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σ’ ένα παλιό περίπτερο της πόλης.
Όπως αναφέρει ο Όμιλος, «το περίπτερο ήταν σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια της καθημερινότητας μεγάλων και μικρών, με τα τσιγάρα, τα σπίρτα, την κουβαρίστρα, τη βελόνα, τα τσιμπιδάκια για τα μαλλιά και τα άλλα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Την καραμέλα και το γλειφιτζούρι της πιτσιρικαρίας, που κατέθετε το χαρτζιλίκι από το μικροθέλημα στη θεία ή την επιβράβευση του παππού και της γιαγιάς. Το “τηλέφωνο δια το κοινόν”, αλλά και η επικαιρότητα, που αποτυπώνονταν στους τίτλους των εφημερίδων, που κρέμονταν από τα μανταλάκια – απλωμένη μπουγάδα της γειτόνισσας-, πρωτοσέλιδα περιοδικών λαϊκής κατανάλωσης με τους εγχώριους σταρ του σινεμά και τα φωτορομάντζα. Η άμεση πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα της γειτονιάς στη μικρή ομήγυρη των μυημένων φίλων του ιδιοκτήτη!
Το “Περί… Βιβλίων” είναι κουφάρι ίδιο που φτιασιδώθηκε από τη φθορά του χρόνου. Προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του λαϊκού στοιχείου του χθες που τείνει να χαθεί στη βουή του σήμερα. Θέση παρόμοια και οικεία – η ξεχασμένη γωνιά της πλατείας, αντίκρυ στο ρολόι της πόλης. Με πραμάτεια άλλη… Βιβλία παλιά μα και καινούργια, παιδικά και λογοτεχνικά, κλασσικά αλλά και σύγχρονα – πρώτη προσφορά κάποιων φίλων -, που άρχισαν να γεμίζουν τα ράφια του.
Με διάθεση και μεράκι, δημιουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη, στο κέντρο της μικρής μας πόλης, μικρή στάση στο καθημερινό δρομολόγιο ή στη βόλτα του καθενός, αλλά και στέκι πολιτισμού με κουβέντα, συζητήσεις, εκδηλώσεις, βραδιές πολιτισμού, φωτίζοντας και ζωντανεύοντας την ξεχασμένη γωνιά της πλατείας…».
Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησε η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, με μια όμορφη εκδήλωση εγκαινίων.
Ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, σημείωσε πως πρόκειται για μόνιμη δράση του Ομίλου – αν είναι δόκιμος ο όρος –, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συνήθως, κάνουμε μια δράση που σταματά την ίδια μέρα ή την επόμενη. Αυτή θα είναι διαχρονική»! Τόνισε, δε, πως πρόκειται για «μια δράση η οποία έχει να κάνει με μια ανάγκη έλλειψης βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά!», κι αφού ευχαρίστησε το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια, καθώς και τους χορηγούς, επισήμανε πως τα βιβλία είναι χορηγίες συμπολιτών.
Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ομίλου και συμφώνησε με τον κ. Αλεξανδρόπουλο, ότι «υπήρχε μια αδήριτος ανάγκη, γιατί δεν υπάρχει μια βιβλιοθήκη στην πόλη», ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και καυστικός για την κατάσταση στην πόλη και τον πολιτισμό, κάνοντας λόγο για «γκρίζα πραγματικότητα», προσθέτοντας: «Να μην κλείνουμε τα μάτια μας… […] η πόλη πρέπει να έχει συνέχεια και ο πολιτισμός είναι αυτός που θα της δώσει τη δυνατότητα να απογειωθεί… Χρειαζόμαστε, όμως, ένα νιάσιμο για την πόλη, χρειαζόμαστε αυτό το κάτι παραπάνω…».
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σχολίασε: «Τα συγχαρητήρια είναι πολλά. Η ιδέα είναι πάρα πολύ έξυπνη. Η ιδέα έχει μια συνέχεια, ενώ είναι και μία πρόκληση…», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά από ένα βιβλίο. Το βιβλίο είναι πάντα ο καλύτερός μας φίλος…».
Από την πλευρά του, τέλος, ο Φιλιατρινός συγγραφέας, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έδωσε «συγχαρητήρια στον Όμιλο, στη δράση, σε όλους και εμείς να το στηρίξουμε».