O μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, το 1951, έδωσε νέα ώθηση στις εργασίες ανεγέρσεως του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, οι οποίες είχαν αρχίσει ξανά, μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά καθυστερούσαν απαράδεκτα, από το έτος 1946, να ολοκληρωθούν.
Στα σκαλιά της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τα παιδιά της πρώτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου διδαχτήκαμε τα πρώτα γράμματα, μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δε υπόγειο της εκκλησίας χρησίμευε ως καταφύγιό μας, όταν εμφανίζονταν Ιταλικά αεροπλάνα.
Ο σεπτός ποιμενάρχης κάλεσε τους ενορίτες των Ταξιαρχών, της μεγαλύτερης ενορίας της Καλαμάτας, και τους παρακάλεσε να ενισχύσουν τον έρανο για την αποπεράτωση της εκκλησίας. Ακολούθως κάλεσε την Ερανική Επιτροπή να συγκεντρώσει τις εισφορές των πιστών. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο εφημέριος του Ι.Ν Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και ταμίας ο Σπυρίδων Χρηστέας. Ο Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας δραστηριοποιήθηκε επίσης για να συγκεντρώσει χρήματα. Δημιούργησε «Λαϊκή Αγορά» και οι κυρίες έφτιαξαν μόνες τους τα σχετικά «τραπεζάκια».
Στις 26 Μαρτίου 1953, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνεδρίασε προκειμένου να αποφανθεί επί εγγράφου αιτήματος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν.
Στο σχετικό έγγραφο διατυπωνόταν η επιθυμία και η παράκληση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου προς το Δήμο Καλαμάτας:
α] να ενισχύσει οικονομικά την ανέγερση της Εκκλησίας και
β] να εγγυηθεί για την εμπρόθεσμη, πλήρη και κανονική εξόφληση δανείου 50 εκατ. δρχ., από το «Εθνικό Ίδρυμα» για την αποπεράτωση του έργου του κεντρικού τρούλου του ναού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αλλά κατά τη συζήτηση επί του θέματος της εγγύησης διατυπώθηκαν ενστάσεις από μερικούς δημοτικούς συμβούλους και ο πρόεδρος του Σώματος δε θέλησε να ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μειωτική του κύρους της εκκλησίας. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Δημήτριος Μπουφέας, Πέτρος Κληρόπουλος και Νικόλαος Καλλικούνης, άπαντες ενορίτες των Ταξιαρχών, δεσμευτήκαν ενώπιον του Σώματος ότι εγγυώνται με την προσωπική περιουσία τους την εξόφληση του δανείου από την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η βαθύτατα χριστιανική και ανεπανάληπτη στα δημοτικά χρονικά επίσημη δήλωσή τους διέλυσε τις αμφιβολίες των συναδέλφων τους και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση εγγυήθηκε τη σύναψη του δανείου από το «Εθνικό Ίδρυμα».
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν υλοποιήθηκε, είτε διότι απορρίφθηκε ως μη σύννομη από τη Νομαρχία είτε αναθεωρήθηκε η σκέψη να εγγυηθεί ο Δήμος τη σύναψη του δανείου. Το πιθανότερο είναι ότι μεσολάβησε η υποτίμηση κατά 50% της δραχμής έναντι του δολαρίου σύμφωνα με αιφνίδια ανακοίνωση από τον υπουργό Συντονισμού Σπύρο Μαρκεζίνη στις 9 Απριλίου 1953, η οποία μετέβαλε άρδην προς το καλύτερο τους όρους της λειτουργίας της δημόσιας οικονομίας.
Μετά δίμηνο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνάψει ο ίδιος ο Δήμος Καλαμάτας δάνειο από το Εθνικό Ίδρυμα για την αποπεράτωση του τρούλου του Ι.Ν. των Ταξιαρχών.
Στις 13 Μαΐου 1956 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με συγκίνηση και κατάνυξη το μητροπολίτη Μεσσηνίας, επικεφαλής του Ιερού κλήρου της πόλης να εγκαινιάζει το όνειρο των Καλαματιανών. Στις 15 Μαΐου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με ανακοίνωση του στον τοπικό Τύπο, ευχαρίστησε τις Αρχές και τους πολίτες της Καλαμάτας για τη συμπαράσταση και τη παρουσία τους στα εγκαίνια.
Στην ανακοίνωση έκανε ειδική αναφορά στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Καίσαρη και το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι « σπουδαίως συνετέλεσαν εις την συνέχισιν των εργασιών και την αποπεράτωσιν του έργου τούτου».
Του Παναγή Χ. Κουμάντου
Για τα 60 χρόνια
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιείται σήμερα η εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 60 χρόνων (1956 – 2016) από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.