Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας φρουρός της ιστορικής μνήμης (φωτογραφίες)


Μεγάλο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα προστατευθεί και θα εκτεθεί

Ο… πολιτισμός του αυτοκινήτου, με την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, μπορεί στο πέρασμά του «να μπαζώνει» την ιστορική μνήμη, αλλά κάποια ουσιαστικά κομμάτιά της καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν ή να προστατευτούν.
Με αφορμή την ανακάλυψη του αρχαιότερου συστήματος ύδρευσης της πόλης, που ανήκει στη Ρωμαϊκή Περίοδο, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, μας ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της ότι ομάδα αρχαιολόγων βρίσκεται καθημερινά πάνω από το έργο και ό,τι φέρνουν στο φως οι αδηφάγες μπουλντόζες, αξιολογείται. Και τα μνημεία που πρέπει να προστατευτούν, δεν αφήνονται στην τύχη τους.
Ειδικότερα για το ρωμαϊκό αγωγό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι υπάρχει φωτογραφική απεικόνιση και εστάλη εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ) ένα τμήμα του να προστατευθεί και να εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό ο πήλινος σωλήνας πιθανότατα μετέφερε νερό στις Ομηρικές Φαρές, την αρχαία Καλαμάτα, που βρισκόταν κάτω από την περιοχή του Κάστρου, όπως μαρτυρούν και τα απομεινάρια που συνεχίζουν να είναι θαμμένα μπροστά από την εκκλησία της Υπαπαντής. Πρόκειται, λοιπόν, για το αρχαιότερο σύστημα ύδρευσης της πόλης της Καλαμάτας.
«Ούτως ή άλλως, ολόκληρο το σύστημα είναι αδύνατο να προστατευθεί, αφού ήδη ο χρόνος έχει αφήσει πάνω του το πέρασμά του. Τα κομμάτια, όμως, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση δεν πρόκειται να γίνουν βορά του περιμετρικού. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες προστασίας τους και το τμήμα που παραμένει σε καλή κατάσταση θα μεταφερθεί στο φυσικό του χώρο και θα εκτεθεί».
Μας ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι σε θέση, και το κάνει, να προστατεύσει τη μνήμη της πόλης.
Σε ό,τι αφορά κομμάτια του υδραγωγείου της πόλης που ανήκουν στην τουρκική περίοδο, ένα διαλύθηκε για να περάσει ο αυτοκινητόδρομος, ένα δεύτερο καταχώθηκε, ενώ ένα άλλο θα σημανθεί με ενημερωτικές πινακίδες και θα είναι ορατό σε κάθε ενδιαφερόμενο
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις φήμες για καταστροφή τάφου μυκηναϊκής εποχής, μας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Επρόκειτο για μια κρύπτη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείτο ακόμα και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο τάφος για τον οποίο γίνεται λόγος βρίσκεται σε άλλο σημείο και, φυσικά, δεν έχει καταστραφεί», μας επισήμανε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη