Ένα σπουδαίο συνέδριο ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα, με τις εργασίες του να ολοκληρώνονται το προσεχές Σάββατο, 14 Μαΐου. Πρόκειται για το Συνέδριο Νεφρολογίας, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση στη χώρα σε αυτή την ειδικότητα της Ιατρικής.
Για το συνέδριο έχουν φθάσει στην πόλη 300 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, για τις ανάγκες του έχουν κλειστεί 380 δωμάτια, όπως τόνισε ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπριστόγιαννης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Παπαγιάννη, δήλωσε ότι συνολικά απαριθμεί 500 ενεργά μέλη και δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και ενημέρωση.
Συμπλήρωσε δε, ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο γίνεται ανά δύο χρόνια και όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα φύγουν κερδισμένοι, αφού αναβαθμίζει το επίπεδο γνώσεων των γιατρών που το παρακολουθούν.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του συνεδρίου, Καλαματιανός Ιωάννης Μπολέτης, που υπηρετεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο ως διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, δήλωσε χαρούμενος που ένα τέτοιο μεγάλο συνέδριο διεξάγεται στην Καλαμάτα, κάτι που επιδίωξε ο ίδιος και συμβαίνει για δεύτερη φορά, αφού είχε γίνει και πριν από 16 χρόνια. Από τότε, όπως είπε, έχουν αλλάξει πολλά στην πόλη και, κυρίως, στις υποδομές, με το δρόμο και τις αεροπορικές πτήσεις να βοηθούν για τέτοια συνέδρια, ενώ σημασία έχουν παίξει και οι κλίνες.
Αναφερόμενος στη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας που λειτουργεί από το 1984, δήλωσε ότι είναι ίσως η καλύτερη της χώρας και είναι τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη.
Σκοπός του συνεδρίου, όπως είπε, είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των γιατρών για το θέμα του νεφρού και συγκεκριμένα την πρόληψη, για να μην καταστραφεί αυτό το όργανο, για την αιμοκάθαρση και, τέλος, για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού.
Επίσης, ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 162 μονάδες τεχνητού νεφρού, με το 60% αυτών να είναι δημόσιες, καθώς και 36 μονάδες για περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ συνολικά οι ασθενείς στη χώρα μας είναι γύρω στους 10.500.
Παράλληλα, υπάρχουν 5 μονάδες μεταμοσχεύσεων, αλλά το μεγάλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι ότι δεν υπάρχουν δότες και έτσι έκανε έκκληση προς τον κόσμο να συμμετάσχει στη δωρεά οργάνων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Μπολέτης μίλησε για την ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Χορού και ήταν αυτή που το εγκαινίασε. Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την ομιλία του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Αναστασία Μηλίτση και τον Στάθη Γυφτάκη, που κατάφεραν μέσω αρκετής αναζήτησης να παρουσιάσουν τη μουσική ιστορία της Καλαμάτας από τα τέλη του 1890 μέχρι σήμερα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση