Σε στάδιο προετοιμασίας και εξειδίκευσης των προτάσεών τους βρίσκονται Καλαμάτα, Ρόδος και Ελευσίνα, που διαγωνίζονται για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη δύο θεσμικά ζητήματα που θα διευκολύνουν τις τρεις πόλεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», και ρεπορτάζ του Σάκη Ιωάννίδη, «ήδη από τη φάση της προεπιλογής οι 14 υποψήφιες πόλεις είχαν ζητήσει κυβερνητική δέσμευση για το ύψος της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης της νικητήριας πόλης, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στη νικητήρια πόλη-δήμο να συστήσει έναν ανεξάρτητο φορέα για τη διαχείριση του θεσμού κατ’ εξαίρεση των καλλικρατικών και μνημονιακών περιορισμών.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να κατατεθεί η σχετική τροπολογία, αλλιώς κινδυνεύει να εκτεθεί η χώρα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να συνάψουμε οποιοδήποτε συμβόλαιο”, τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου και σημειώνει ότι, εφόσον δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις, η ομάδα της Ρόδου θα προτείνει παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Το μοντέλο που προτείνεται είναι η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση και την υλοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στα πρότυπα του άρθρου 265 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006), με εξαίρεση από τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού ως προς τις προσλήψεις προσωπικού και τις αναθέσεις έργων.
“Η νομοθετική ρύθμιση έχει καθυστερήσει πολύ και είναι κρίσιμο να γίνει, διότι με την ανακήρυξη της νικητήριας πόλης πρέπει να συσταθεί ο φορέας”, σημειώνει η υπεύθυνη του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας, Κέλλυ Διαπούλη.
Η απουσία της σχετικής ρύθμισης προκάλεσε εξ αρχής προβλήματα στη σύσταση των κατά τόπους γραφείων υποψηφιοτήτων και καθυστερήσεις στις αναθέσεις έργων. “Θα πρέπει να ρυθμιστούν και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των δαπανών, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Μάλιστα, η ευρωπαϊκή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εποπτεύει και αξιολογεί τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων, στην αναφορά που συνέταξε μετά την πρόκριση των τριών ελληνικών πόλεων καταγράφει την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να διευκολύνει νομοθετικά τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης.
Αναγνωρίζει ακόμη την αδυναμία της οικονομικής δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητεί όμως από το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει έστω μία ένδειξη για την οικονομική συνεισφορά του κράτους στην επικείμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα. “Αλλιώς είναι σαν να κάνουμε σχέδια στον αέρα”, τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του “Kalamata21”, Εκτορας Τσατσούλης».
Α.Π.