Κατσίβελας εναντίον Νίκα για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Η αντίθεση στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και του δημάρχου Καλαμάτας φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με τον πρώτο να αφήνει σαφέστατες αιχμές για τον δεύτερο. Συζητώντας προ ημερήσιας διάταξης ερωτήματα που έθεσαν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος και ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε ότι οι Δήμοι εκχώρησαν την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την προηγούμενη περίοδο, ενώ παντού, σε όλες τις Περιφέρειες, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός.
Αναφέρθηκε ακόμη στο διεθνή διαγωνισμό, την ΤΕΡΝΑ, τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – εταιρείας και την τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μια αναφορά του κ. Κουκούμη, κατά την τοποθέτησή του, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κατσίβελα, που απαντώντας έβαλλε κατά του δημάρχου Καλαμάτας.
«Ο κ. Νίκας ανέβαζε το κόστος της διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ στα 80 ευρώ τον τόνο χωρίς ΦΠΑ, εκτός από το κόστος μεταφοράς. Συν το κόστος μεταφοράς, δηλαδή, και το ΦΠΑ, που θα ανέβαζε το κόστος πάρα πολύ, γύρω στα 150 ευρώ! Επομένως, πιστεύω ότι, για να πάει στα μαλακά η απόφαση να πάμε μέσω ΣΔΙΤ, υποκοστολογούμε σήμερα τις τιμές αυτές και δίνουμε χαμηλά κόστη. Νομίζω θα είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένο το κόστος», σχολίασε- μεταξύ άλλων- ο κ. Κουκούμης.
Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας, τόνισε: «Μιλάτε για τις απόψεις που έχει ο Δήμος Καλαμάτας. Εγώ προκάλεσα το δήμαρχο της Καλαμάτας να μας δώσει τα τιμολόγια της δικής τους διαχείρισης, αφού μπουν ζυγολόγια και δούμε τι μπαίνει, τι βγαίνει, πού τα πάει, τι τα κάνει, ποιο είναι το υπόλειμμά του, τι το κάνει το υπόλειμμά του. Ο καθένας έχει βγει στην αγορά και λέει εικονικά και φανταστικά νούμερα, τα οποία ποτέ δεν πιστοποιεί! Ο Δήμος του Ευρώτα, που έχει μια ολοκληρωμένη μορφή διαχείρισης, κοστολογεί ότι η όλη διαχείριση μέχρι το υπόλειμμά του ανέρχεται σε 92 ευρώ. Κατά συνέπεια, συγκλίνω προς την άποψη ότι η λύση του ΣΔΙΤ είναι και συνολική και καθολική και διαχρονική και, πιστεύω, η πιο οικονομική».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος, ρώτησε το δήμαρχο Τριφυλίας πού οφείλεται η διαφοροποίηση των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών από τους άλλους Δήμους, τονίζοντας πως «το χαλί κάτω από το οποίο επί χρόνια κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έκρυβαν το πρόβλημα των απορριμμάτων, γέμισε, δε χωράει άλλο. Πρέπει εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος να πάρουμε εκείνη τη λύση, χωρίς ιδεοληψίες, που είναι η συμφερότερη για το Δήμο και η ολοκληρωμένη διαχείριση…».
Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε ότι «θα σας αποκαλύψω μερικά πράγματα για να καταλαβαίνουμε και να έχετε και μια γενική εικόνα… […] Εγώ κάποια στιγμή αποχώρησα από το ΦΟΔΣΑ και είπα ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί να συμμετέχει σε συνεδριάσεις που γίνονται σε περιβάλλον εκβιασμών. Έτυχα μπροστά σε μια συνομιλία, όπου δήμαρχος μεγάλης πόλης επικοινωνούσε εκείνη την ώρα με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ και έδινε πλήρες “ρεπόρτ” του τι κουβεντιάζαμε εμείς! Το βέβαιον είναι ότι οι μεγάλοι Δήμοι έχουν το μεγάλο όγκο απορριμμάτων και νομίζουν ότι με αυτό μπορούν να εκβιάζουν και να επιβάλλουν λύσεις. Τις προάλλες εμφανίστηκε ο δήμαρχος Τρίπολης και είπε ότι έχει να μας παρουσιάσει το μοντέλο του για τη διαχείριση των απορριμμάτων για όλη την Πελοπόννησο. Και βλέπουμε ότι μέχρι προχθές αυτός ο Δήμος ήταν γεμάτος απορρίμματα και δεν είχαν το κουράγιο και την τόλμη να πάνε να το λύσουν. Το βέβαιον είναι ότι από την πολιτική ηγεσία οι Δήμοι των μεγάλων πόλεων έχουν πάρει υποσχέσεις για πολλά χρήματα, για να επενδύσουν όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως, αυτά τα χρήματα στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν! Ουσιαστικά, χρησιμοποιούνται ως μοχλός για να καταπέσει η διαδικασία του ΣΔΙΤ!
Εγώ θα περίμενα μια καθαρή δουλειά, ότι “είμαστε εναντίον του ΣΔΙΤ. Παιδιά, ξεχάστε το. Άντε βρέστε λύσεις άλλες”. Αλλά, ουσιαστικά, είναι ένας εσωτερικός πόλεμος, που δεν ξέρω πού θα καταλήξει.
Και όταν προκαλώ τους δημάρχους να μας πουν τι λύση έχουν για το υπόλειμμα, συγκεκριμένη, κανείς δε λέει τίποτα!
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είχε φέρει κι έναν τύπο από τη Γαλλία, ξαφνικά, ο οποίος αρχίζει να μιλάει για την παραγωγή ενέργειας απ’ το υπόλειμμα. Είπε κάποια στιγμή ότι “εγώ θέλω να σας δώσω μια λύση, η οποία να μην κοστίζει ούτε μια δραχμή στους δημότες σας” και λέω “υπουργέ μου, φέρτε τη αύριο το πρωί να μας την παρουσιάσετε. Εμείς θα πάμε σ’ ένα βράδυ να πάρουμε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αφού είναι λύση σύμφωνη με το ΕΣΔΑ και δε θα κοστίζει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες. Να γυρίσουμε αύριο το πρωί να σας δώσουμε την εντολή να την υλοποιήσετε”.
Αλλά, πιστεύω, σ’ αυτή την ιστορία γίνεται ένα παιχνίδι, το οποίο δεν έχει τέλος, και στο τέλος θα βρεθούν να την πληρώσουν οι κοινωνίες και οι Δήμοι!».