Καμία επίσημη αντίδραση δε σημειώθηκε μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, σχετικά με την υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μέτρα προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου! Τι κι αν το προηγούμενο διάστημα και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού κόλπου είχαν γίνει δηλώσεις επί δηλώσεων από τον ίδιο το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, και συνεργάτες του στη Δημοτική Αρχή, με τις οποίες κατακεραύνωναν τον υπουργό και απέρριπταν το προταθέν σχέδιο Π.Δ., με τα ίδια ακριβώς να πράττουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και αντιπεριφερειάρχες, ζητώντας, παράλληλα, οι αυτοδιοικητικοί την παραίτηση του κ. Τσιρώνη από το υπουργείο!
Την Τρίτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ 141) η υπουργική απόφαση, με αριθμ. οικ. 25794, του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, με θέμα «Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους».
Στην υπουργική απόφαση, που από τη δημοσίευσή της τέθηκε σε ισχύ, όπως έχουμε αναφέρει, περιλαμβάνονται οι προβλέψεις που αναφέρονται και προτείνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου! Η περιοχή χωρίζεται σε Ζώνες Προστασίας (Ζώνη Α – Ζώνη Υψηλής Προστασίας, Ζώνη Β – Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας), οι οποίες καθορίζονται, ενώ εντός των Ζωνών ορίζονται περιοχές για τις οποίες τέθηκαν σε ισχύ όροι, απαγορεύσεις, αυστηροί περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις.
Το γεγονός ότι μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια επίσημη αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, δεν περνά απαρατήρητο! Γιατί, δηλαδή, πριν γινόταν τόσος «ντόρος» και τώρα επικρατεί τέτοια σιωπή, επισήμως; Και αναφέρουμε επισήμως, επειδή μεταξύ τους οι αυτοδιοικητικοί ή σε συνομιλίες τους με τους κατοίκους της περιοχής, πάρα πολλά μπορεί να αναφέρουν, όπως έπρατταν και όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ως Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό.
Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όλως περιέργως, σιωπά. Ενδεχομένως να ανέμεναν την υπουργική απόφαση, κι έτσι να είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα των μέτρων προστασίας, ίσως όμως και να μην την περίμεναν και να έπεσε κάπως «βαριά»! Πάντως, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 6 του Ν. 3937/2011 «Διατήρηση βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», «για περιοχές, στοιχεία ή σύνολα της φύσης και του τοπίου για τα οποία αρχίζει η διαδικασία χαρακτηρισμού με προεδρικό διάταγμα και έως ότου εκδοθεί η πράξη χαρακτηρισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζει όρους και περιορισμούς για επεμβάσεις και δραστηριότητες που είναι δυνατόν να έχουν βλαπτική επίδραση στις παραπάνω περιοχές, στοιχεία ή σύνολα.
Η ισχύς της υπουργικής αυτής απόφασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη. Αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται, με όμοια υπουργική απόφαση, για ένα ακόμη έτος».
Αυτό ακριβώς έγινε με την υπουργική απόφαση Τσιρώνη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.