Πανηγύρισε και φέτος την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια η Κορώνη (φωτογραφίες & βίντεο)


Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε χθες το πρωί η Κορώνη την προστάτιδά της, Παναγία Ελεήστρια. Στην παμμεσσηνιακή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, συμμετείχε πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία.
Η εορτή ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των σχολείων.
Το «παρών» στον εορτασμό έδωσαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σαμπαζιώτης, τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.
Να σημειωθεί πως η εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας.
Όσον αφορά στη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσον, ανήκουν στον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στη μεταβυζαντινή εποχή.
Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες. 

https://youtu.be/yZBs6veC2oo