Στην τελική ευθεία οι μαθητές για τις Πανελλαδικές


Ξεκινούν αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη φετινή σχολική χρονιά, με τους μαθητές που διεκδικούν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να πρέπει να αποδείξουν ότι το διάβασμα τόσων χρόνων, αλλά κυρίως το φετινό, θα πιάσει τόπο.
Η αγωνία τους, όπως είναι φυσικό, έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ηρεμία, ξεκούραση και σωστή διαχείριση χρόνου είναι μερικές από τις συμβουλές των ειδικών προς τους υποψήφιους.
Με την καθιερωμένη, τα τελευταία χρόνια, «Νεοελληνική Γλώσσα»,  θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές, στις οποίες θα συμμετέχουν 103.366 μαθητές, ενώ οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ είναι 69.985. Απ’ αυτούς, 3.395 έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εξετάσεων.
Το κουδούνι για τις Πανελλαδικές θα χτυπά στις 8.00 το πρωί, ενώ η έναρξη της εξέτασης έχει καθοριστεί στις  8.30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από κάποια μαθήματα ειδικότητας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές θα εξεταστούν σε μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού και Κατευθύνσεων (για όσους εξεταστούν με το παλιό σύστημα), ενώ η αυλαία θα πέσει την 1η Ιουνίου.
Το «Θάρρος» εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία!
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 
Το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να βοηθήσει τους υποψηφίους, εξέδωσε τα παρακάτω:
 
-Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα;
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/ αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.
 
-Κατανομή υποψηφίων στις αίθουσες
Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζόμενων σε κάθε αίθουσα. Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών υποψηφίων.
 
-Τι δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕΕ ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
 
-Πότε μηδενίζεται ο υποψήφιος
Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζόμενων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή Επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή Επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και το γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση