Απαγορεύσεις, αυστηροί περιορισμοί και επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση, με αριθμ. οικ. 25794, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, που δημοσιεύθηκε αργά προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ 141 – 24.05.2016), με θέμα «Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο –Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους».
Στην υπουργική απόφαση, που από τη δημοσίευσή της τέθηκε σε ισχύ, περιλαμβάνονται οι προβλέψεις που αναφέρονται και προτείνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου!
Με την υπουργική απόφαση η περιοχή χωρίζεται σε Ζώνες Προστασίας (Ζώνη Α – Ζώνη Υψηλής Προστασίας, Ζώνη Β – Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας), οι οποίες καθορίζονται, και εντός των Ζωνών ορίζονται περιοχές για τις οποίες τέθηκαν σε ισχύ όροι, απαγορεύσεις, αυστηροί περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις.
Ουσιαστικά, οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης είναι το σχέδιο Π.Δ. υπό άλλη μορφή, αφού περιλαμβάνει άρθρα και παραγράφους, συγκεκριμένα και επακριβώς, όπως υπάρχουν στο σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Αίσθηση, δε, και αλγεινή εντύπωση προκαλεί σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, εκπροσώπους συλλογικών φορέων και κατοίκους της περιοχής το γεγονός ότι στην υπουργική απόφαση δεν έχει γίνει σχεδόν καμία τροποποίηση, διόρθωση και βελτίωση όσων περιελάμβανε το σχέδιο Π.Δ., πολλά για τα οποία είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το Δήμο Τριφυλίας όσο και από τοπικούς συλλόγους και κατοίκους της περιοχής.
Στο Άρθρο 1 – Σκοπός αναφέρεται: «Η παρούσα απόφαση έχει ως σκοπό τον καθορισμό μέτρων προστασίας των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων τμημάτων των τόπων κοινοτικής σημασίας του παραρτήματος 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ε. Επιτροπής (L 259), με κωδικούς GR2330005 “Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος”, GR2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι -Κυπαρισσία)” και GR2330008 “Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία”, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), και των εκτός των ορίων των περιοχών του δικτύου Natura 2000 συνεχόμενων χερσαίων εκτάσεων α] Θίνες και τμήματα της αποξηραμένης Λίμνης Αγουλινίτσας, που εκτείνονται μεταξύ των εκβολών του Αλφειού ποταμού και του βορείου ορίου της ΕΖΔ με κωδικό GR2330005, β] Θίνες που εκτείνονται παραλιακά από το νότιο όριο της ΕΖΔ με κωδικό GR2330005 έως τις εκβολές του ποταμού Νέδα, κατά ζώνες όπως αυτές οριοθετούνται στο επόμενο άρθρο 2… […]2. Ειδικότερα, επιδιώκεται η προστασία της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες και η διαχείριση και διατήρηση των προστατευτέων αντικειμένων (οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας) που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή».
Στο Άρθρο 2 καθορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας: 1. α) Ζώνη Α. Ζώνη υψηλής προστασίας. Ως Ζώνη Α, ορίζεται η χερσαία και η υδάτινη περιοχή, που περιλαμβάνει τις εντός των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως της Π.Ε. Ηλείας, καθώς και του Δήμου Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εκτός ορίων οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων, οριοθετούμενων σύμφωνα με το από 24.4.1985 π.δ (Δ’ 181), όπως ισχύει, και εκτός των ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, καθώς και την όμορη προς αυτές θαλάσσια έκταση του Κυπαρισσιακου Κόλπου… […]2. α) Ζώνη Β. Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας, Ως Ζώνη Β, ορίζεται η χερσαία περιοχή που περιλαμβάνει τις εντός των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως της Π.Ε. Ηλείας, καθώς και του Δήμου Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, χερσαίες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εκτός ορίων οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων, οριοθετούμενων σύμφωνα με το από 24.4.1985 Π.δ (Δ΄ 181), όπως ισχύει, και εκτός των ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923.
Στο Άρθρο 3 αναφέρονται όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης στις Ζώνες. Μεταξύ άλλων: Στη Ζώνη Α1β – Παράκτιες αμμοθίνες από τις εκβολές της Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι παραμένουν σε ισχύ οι προβλέψεις των υπουργικών αποφάσεων αναστολής εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών, έστω και χωρίς να αναφέρονται καν, αφού η περιοχή είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα και με τις διατάξεις που προβλέπονται στο σχέδιο Π.Δ. Στη Ζώνη Β6 – Αγροτικό Τοπίο, περιλαμβάνονται ακριβώς όλες οι προβλέψεις του Σχέδιο Π.Δ., παρόλο που στην περιοχή υπήρχαν ελπίδες, που είχε αφήσει και ο ίδιος ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ελαία, για όριο αρτιότητας στα 10 στρ. και όχι στα 20 στρ, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, όπως και η πρόβλεψη για τουριστικά καταλύματα μόνο 4 και 5 αστέρων.
Στο Άρθρο 4 με Γενικές Διατάξεις αναφέρεται: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες μεριμνούν για την κατεδάφιση και απομάκρυνση κατά προτεραιότητα των παράνομων κατασκευών και εγκαταστάσεων που υφίστανται εντός των Ζωνών Υψηλής Προστασίας και της Περιφερειακής Ζώνης Προστασίας, εκτός αν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) και ήδη του Ν. 4178/2013, όπως ισχύει, καθώς και αν συντρέχει περίπτωση του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, και εφαρμόζεται υποχρεωτικά πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και ότι: «Σε όλη την έκταση των Ζωνών Α (Υψηλής Προστασίας) και Β (Περιφερειακής Προστασίας) απαγορεύονται: α) Τα έργα και οι δραστηριότητες της υποκατηγορίας Α1 της υπ’ αριθμ. 1958/13.1.2012 κοινής υπουργικής απόφασης “Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του Ν. 4014/2011 (Α΄209)” (Β΄ 21), όπως ισχύει. β) Οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων και τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, όπως αυτοί ορίζονται στο Ν. 4179/2013 (Α΄ 175)».
Στο Παράρτημα ΙΙ της υπουργικής απόφασης αναφέρονται όροι για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, για τοποθέτηση σκιάστρων και καθισμάτων και επιχειρήσεις θαλάσσιων αθλημάτων και μέσων αναψυχής.
***Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, Ο ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΔΩ:
http://www.et.gr/index.php/daily-publications
ΦΕΚ Δ 141 – 24.05.2016 Σελίδες 292 (1805 – 2096)