Την εβδομάδα 15 έως 20 Μαΐου 2016 θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η 41η παγκόσμια διοργάνωση International Symposium on Archaeometry, η οποία αναλήφθηκε από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της αρχαιομετρίας και αρχαιολογικής έρευνας, με τη συμμετοχή περισσoτέρων των 700 συνέδρων από 50 χώρες. Είναι προφανή τα οφέλη για την Καλαμάτα και την περιοχή της από την έλευση τόσων επιστημόνων εδώ, όσον αφορά στην επισκεψιμότητα και στην προβολή του τόπου μας και των προϊόντων του.
Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας είναι μία διεπιστημονική συγκέντρωση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και η αρχή του τοποθετείται στην δεκαετία του 1960, όταν η εφαρμογή των φυσικών επιστημών στην Αρχαιολογία ξεκίνησε να έχει μεγαλύτερη απήχηση και σημασία. Στην αρχή της, η διοργάνωση επικεντρωνόταν στην αρχαιολογική αναπαράσταση με γεωφυσικές μεθόδους, σήμερα όμως καλύπτεται θεματολογία από όλες τις αρχαιολογικές επιστήμες, όπως χαρακτηρισμός ανόργανων και οργανικών υλικών για την αναγνώριση της προέλευσης και τεχνολογίας, χρονολόγηση, βιοαρχαιολογία κ.λπ.
Οι διοργανώσεις του ISA δίνουν την ευκαιρία στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και του τεχνικού κόσμου της αρχαιομετρίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως της επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, των ψηφιακών εφαρμογών, των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο κ.ά.
Παράλληλα, στο συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις, τεχνολογικές και επιστημονικές, αλλά και νέα ευρήματα, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως διεθνείς προκλήσεις στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιδιοκτησία και προστασία.