Έως και ένα μήνα λουκέτο θα μπαίνει σε καταστήματα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, σύμφωνα με το νέο μέτρο που προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη φοροδιαφυγή.
Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές, έγινε «σαφάρι» ελέγχων για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις, με πολλούς καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται για το ανοργάνωτο των ελέγχων, που γίνονται σε ώρες αιχμής και αποσυντονίζουν όλη τη λειτουργία της επιχείρησης.
Λουκέτο
Για το κλείσιμο των καταστημάτων που φοροδιαφεύγουν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έχει επισημάνει ότι στόχος της ενεργοποίησης του μέτρου -το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία- δεν είναι το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά η φορολογική συμμόρφωση. Για αυτό και στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και καταστήματα που εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το μέτρο θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση φυσικής παρεμπόδισης του ελέγχου από τους ελεγχόμενους.
Σχετική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Επίσης, οι επιχειρηματίες με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο και θα τους επιβάλλεται η ποινή του λουκέτου στην περίπτωση που δε συμμορφώνονται.
Οι έλεγχοι, βάσει της νέας εγκυκλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το βάρος θα δοθεί σε περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα και στις τουριστικές, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Διαμαρτυρίες
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες Μεσσήνιων καταστηματαρχών για τον τρόπο που ελέγχονται οι επιχειρήσεις τους.
Όπως μας εξήγησαν, δεν έχουν καμία αντίρρηση και, αντιθέτως, θέλουν να διευκολύνουν (για να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν) τον έλεγχο των Αρχών. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κατά τους επιχειρηματίες, τα κλιμάκια ελέγχου συνήθως είναι ασυντόνιστα μεταξύ τους και για όση ώρα παραμένουν στο χώρο της επιχείρησης, «διαλύουν» το ρυθμό εργασίας του προσωπικού, με άμεσο αντίκτυπο στους πελάτες.
Της Βίκυς Βετουλάκη