Βασίλης Μίχος… Ένας Καλαματιανός υπεραθλητής, πραγματικός «Iron Man»

Βασίλης Μίχος… Ένας Καλαματιανός υπεραθλητής, πραγματικός «Iron Man»

34ος ανάμεσα σε 2.800 αθλητές στη Νίκαια της Γαλλίας ο αστυνομικός από την Καλαμάτα!
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των κατοίκων  της Καλαμάτας στον αθλητισμό … Άνθρωποι κάθε ηλικίας εκμεταλλεύονται τη μοναδική μορφολογία και τις δυνατότητες που προσφέρει η πανέμορφη πόλη και ασχολούνται, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, με το τρέξιμο, το ποδήλατο το κολύμπι και άλλα σπορ…
Κάπως έτσι ξεκίνησε από μικρός και ο Καλαματιανός, αστυνομικός στο επάγγελμα, Βασίλης Μίχος… Στην αρχή λίγο κολύμπι, μετά τρέξιμο και ποδήλατο… Ως αποτέλεσμα όλων αυτών… ήταν η μετεξέλιξη του σε έναν πραγματικό  αθλητή, που ασχολείται με τους αγώνες τριάθλου, σε επίπεδο αντοχής «Iron Man».

Τι είναι, όμως, το «Iron Man»… Το Ολυμπιακό τρίαθλο περιλαμβάνει 1.500 μ. κολύμπι, 40 χλμ. ποδηλασίας και 10 χλμ. τρέξιμο. Επόμενη κατηγορία, σε επίπεδο αντοχής, το «Iron Man» τρίαθλο περιλαμβάνει 4 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42 χλμ. τρέξιμο, ενώ οι αποστάσεις αυτές καλύπτονται σε 17 ώρες.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Καλαματιανός «υπεραθλητής» συμμετείχε σε αγώνα επιπέδου αντοχής «Iron Man» στη Νίκαια της Γαλλίας, κάνοντας 4 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και ένα μαραθώνιο τρέξιμο σε 9 ώρες και 59 λεπτά, τερματίζοντας 34ος ανάμεσα σε 2.800 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο!
Με την επιστροφή του στην Καλαμάτα, συναντήσαμε τον Βασίλη Μίχο και μίλησε στο «Θάρρος» για την εμπειρία του από τη συμμετοχή σ’ αυτό τον αγώνα, αλλά και τις συνθήκες που χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας πραγματικός …«Iron Man».

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;
Μικρός είχα ασχοληθεί με την κολύμβηση…Αργότερα, εντελώς ερασιτεχνικά, ασχολήθηκα λίγο με το τρέξιμο και γυμναστήριο… Όταν επέστρεψα το 2006 στην Καλαμάτα, ξεκίνησα το τρέξιμο εντατικά. Το 2012 έβαλα σιγά σιγά το κολύμπι και το ποδήλατο… Κατέβηκα σε μερικούς αγώνες, πήγα πολύ καλά, οπότε μπήκα στο «τριπάκι» του τριάθλου… ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις… Άσχετα από το τρίαθλο, είχα κάνει και μεγάλες αποστάσεις στο τρέξιμο, όπως 60 χλμ. και 100 χλμ.

-Πότε ήταν ο πρώτος σου αγώνας στην κατηγορία «Iron man»;
Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν το 2014 στη Ρόδο. Είχα βγει 2ος ανάμεσα σε 80 συμμετέχοντες… χωρίς μάλιστα να έχω κάνει μεγάλη προετοιμασία. Έμεινα ευχαριστημένος με την απόδοσή μου και έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω να συμμετάσχω σ’ έναν αγώνα στο εξωτερικό…

-Είναι εύκολη η συμμετοχή σ’ έναν αγώνα στο εξωτερικό;
Oι αντικειμενικές δυσκολίες για να πάρεις μέρος σ’ έναν αγώνα τέτοιου επιπέδου στο εξωτερικό είναι αρκετές… Τα έξοδα που χρειάζονται είναι πολλά… Μόνο να δηλώσεις συμμετοχή είναι 600 ευρώ… Συν τα εισιτήρια, τη διαμονή, τον εξοπλισμό, ειδικά του ποδηλάτου είναι πολύ ακριβός, ρούχα κ.τ.λ…
Είχα την τύχη να έχω χορηγούς που με βοήθησαν για να λάβω μέρος στο πρώτο μου αγώνα στο εξωτερικό, στη Νίκαια της Γαλλίας, γιατί χωρίς αυτούς δε θα ήταν εύκολο…
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το «SPINOS COFFEE», το εστιατόριο «MANGIONA», το κατάστημα ηλεκτρικών «ΣΕΗΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ», το Φαρμακείο «ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ-ΜΑΥΡΟΥ», το «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΣΙΣ», το «ΧΑΡΜΑ» και τα « LUX» αναψυκτικά. Ήταν πολύ σημαντική η συμβολή αυτών των τοπικών επιχειρήσεων, γιατί χωρίς αυτές θα ήταν αδύνατη η συμμετοχή μου σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις.

-Πώς ήταν η πρώτη σου εμπειρία σε αγώνα «Iron Man» στο εξωτερικό;
Ο πρώτος μου αγώνας ήταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Νίκαια της Γαλλίας. Πρόκειται, ίσως, για το δυσκολότερο αγώνα «Iron Man» στην Ευρώπη, καθώς έχει πολύ βουνό, ειδικά στο ποδήλατο. Τερμάτισα 34ος ανάμεσα σε 2.800 αθλητές. Κατάφερα το στόχο που είχα βάλει να κάνω κάτω από 10 ώρες και το πέτυχα, έστω και για 1 λεπτό, αφού τερμάτισα σε 9ώρες και 59 λεπτά… Άλλοι δύο Έλληνες αθλητές έχουν καταφέρει να κάνουν το συγκεκριμένο αγώνα σε λιγότερο από 10 ώρες…
Το αποτέλεσμα που είχα μου έδειξε ότι είμαι σε καλή κατάσταση και με ενθαρρύνει να συνεχίσω την προσπάθεια, ώστε να συμμετάσχω και σε άλλους αγώνες στο εξωτερικό.

-Ο στόχος σου για το μέλλον;
Ο στόχος μου είναι, αν μπορέσω, να καταφέρω κάποια στιγμή να πιάσω τα χρονικά όρια, ώστε να λάβω μέρος σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα «Iron Man», που γίνεται μια φορά το χρόνο. Δεν είναι εύκολο, γιατί κάθε αγώνας έχει πάρα πολλές δυσκολίες, αλλά και ατυχίες που μπορεί να σου συμβούν, όταν είσαι τόσες ώρες στο δρόμο… Αλλά θα το προσπαθήσω

-Τι προετοιμασία χρειάζεται κάποιος για να λάβει σε έναν τέτοιο αγώνα;
Η προετοιμασία είναι καθαρά θέμα στόχων… Θες απλά να τερματίσεις; Θες να κάνεις έναν καλό χρόνο; Θες να μην ταλαιπωρηθείς; Γενικά έχει πολλές δυσκολίες το να είσαι τόσες ώρες στο δρόμο… Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία, αρχικά για να μην έχεις τραυματισμούς και να μην ταλαιπωρηθείς. Από τη στιγμή που θες να κάνεις ένα καλό χρόνο… τότε πρέπει να πονέσεις…
Για τον αγώνα, π.χ., στη Νίκαια της Γαλλίας ξεκίνησα εντατική προετοιμασία από το Δεκέμβριο, 6 μήνες πριν… Εβδομαδιαία έκανα περίπου 26-30 ώρες προπόνησης, με 1 μέρα ξεκούρασης…
Επίσης, όλο αυτό το διάστημα θέλει μεγάλη προσοχή η διατροφή… Καθώς πρέπει να πάρεις πολλές θερμίδες αλλά σωστές, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη δουλειά… Εν αντιθέσει με το εξωτερικό που υπάρχουν επαγγελματίες αθλητές που έχουν χορηγούς και ασχολούνται αποκλειστικά μ’ αυτό, εδώ δεν είναι έτσι… Βέβαια και στην υπηρεσία μου με έχουν βοηθήσει αρκετά…


-Προετοιμασία πού κάνεις;

Εξαρτάται… Ταχύτητες κάνω στο Στάδιο και αποστάσεις έξω… Μου αρέσει πολύ το βουνό. Κολύμπι τον περισσότερο καιρό στο κολυμβητήριο, αλλά όταν ανοίγει ο καιρός και στη θάλασσα. Γενικά επιλέγω έναν αθλητή από κάθε άθλημα και πηγαίνω μαζί του για προετοιμασία… Το καλό με το τρίαθλο είναι ότι εναλλάσσεται το περιβάλλον της προπόνησης και δε βαριέσαι εύκολα…

 
-Υπάρχουν άλλοι στην Καλαμάτα που κάνουν αγώνες «Iron man»;
Στις μεγάλες αποστάσεις του «Iron man» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αρχίσει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχολούνται με το τρίαθλο, όπως ο Λάκης ο Λαγωνικάκος, ο Γιώργος ο Καστριτσέας, η Βανέσα η Κουκούτση και ο Στράτος ο Τζανετέας, που πήγε πάρα πολύ καλά στο πρώτο του αγώνα πρόσφατα στην Κατερίνη.

-Τι θα έλεγες σε νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το τρίαθλο;
Θα τους το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Δίνει πολύ γερές βάσεις καρδιοαναπνευστικές… Είναι ένα άθλημα που δε σε κάνει να βαριέσαι… Έχεις το τρέξιμο, που μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε… Έχει μετά το ποδήλατο, που ξεφεύγεις τελείως και, τέλος, έχει το κολύμπι. Όταν κολυμπάς, πραγματικά δε σκέφτεσαι τίποτα και ηρεμεί το μυαλό σου… Η Καλαμάτα, πάντως, αποτελεί ιδανικό μέρος για να κάνει κάποιος τρίαθλο…

*Ο Βασίλης Μίχος, είναι 40 ετών και έχει λάβει συνολικά μέρος σε 10 αγώνες μαραθωνίου, σε 4 μαραθωνίους βουνού, 5 αγώνες 60 χλμ. και 2 αγώνες τριάθλου της κατηγορία αντοχής «Iron Man» 

Του Κώστα Γαζούλη

Tags: