Η συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς


Την «καταιγίδα» πλειστηριασμών ακινήτων σώζει – για πόσο ακόμα- η αποχή των δικηγόρων, η οποία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και τις 6 Ιουνίου, καθώς χθες, αν και ήταν η πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης των κατασχέσεων ακινήτων, βάσει των νέων δεδομένων που επέφερε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας από την αρχή του έτους, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας δεν έγινε κανένας καινούργιος.
Από χθες άρχισε η εφαρμογή των άρθρων 993 και 995 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με τα οποία γίνεται άρση κάθε τυπικού νομικού εμποδίου για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων.
 
Δικαστικές επιμελητές
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με Προεδρικό Διάταγμα από 1η Ιουνίου ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Υπολογίζεται ότι στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα.
Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα, το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει αποκλειστικά τον οφειλέτη.
Και μπορεί συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές να έχουν σταματήσει πλέον την απεργία, όμως λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων κανείς δεν έχει μπορέσει να εκδώσει εντολές κατάσχεσης.
Το μόνο που γίνεται αυτή την περίοδο είναι, ίσως, κάποιοι παλιοί πλειστηριασμοί του 2015 και επαναληπτικοί με εντολή τράπεζας. Με το νέο χρόνο, που ήρθε και ο καινούργιος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, είχε ξεκινήσει η αποχή των δικηγόρων και, όπως σημείωσαν δικαστικοί επιμελητές μιλώντας στο «Θ», δε δόθηκαν νέες εντολές για κατασχέσεις, ώστε να γίνουν τώρα πλειστηριασμοί.
 
Κ. Μαργέλης: «Έρχεται καταιγίδα…»
Την «καταιγίδα» πλειστηριασμών, που θα φέρει η έναρξη εργασίας κανονικά των δικηγόρων, αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης,  ο οποίος ερωτώμενος από το «Θάρρος», είπε: «Συνεχίζεται η αποχή έως 6 Ιουνίου και με αυτό συμβάλλουμε στο ότι δεν έχουμε πολλούς πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Είναι βέβαιο πως όταν λήξει αυτή η αποχή, ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατά πολύ. Από την αρχή του έτους οι πλειστηριασμοί γίνονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σύντομες διαδικασίες σε βάρος των δανειοληπτών. Επισπεύδονται οι διαδικασίες  και τα δικαιώματα των οφειλετών να αντιδράσουν περιορίζονται πολύ και χρονικά και ουσιαστικά».
Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι τα εξής:
-Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.
-Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους, που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Τα κριτήρια αυτά πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά.
Αν ο δανειολήπτης – φυσικό πρόσωπο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στον υφιστάμενο νόμο «Κατσέλη», πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επικαλούμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας, όπου προβλέπονται 22 περιπτώσεις ρυθμίσεων, οι βραχυπρόθεσμες, οι μακροπρόθεσμες και οι οριστικές, προσκομίζοντας τα έγγραφα που σχετίζονται με τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης λάβει επιστολή από την τράπεζα, πρέπει οπωσδήποτε εντός 15 εργάσιμων ημερών να συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο και να το προσκομίσει μαζί με τα σχετικά φορολογικά και οικονομικά του έγγραφα στην τράπεζα.
Η τράπεζα, προκειμένου να υπολογίσει τη μηνιαία δόση για τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε καθυστέρηση, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες οριοθετούνται για έναν ενήλικα στο ποσό των 537 ευρώ, για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 ευρώ, για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 ευρώ και για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 ευρώ.
Αν δεν υπάρχει κοινή συμφωνία, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Καταναλωτή, προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.

Της Βίκυς Βετουλάκη