«Πίσω, Γιάννη, τα καράβια…» φαίνεται πως πάει για άλλη μια φορά η ιστορία με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία τα τελευταία χρόνια «ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν».
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι τις αρχές του φθινόπωρου, ωστόσο τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει δε φαίνεται να είναι ευνοϊκά για τη Μεσσηνία.
Αν και επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια η συγκεκριμένη απόφαση είχε παρθεί πίσω, τώρα – όπως μαθαίνουμε – επανέρχεται με σφοδρότητα η κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Ίσως η πιο δυναμική αστυνομική υπηρεσία, μαζί με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, στη Μεσσηνία, που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλο έργο.
Επίσης, το υπουργείο φαίνεται να προχωρά στην κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, με κανόνα ένα σε κάθε καποδιστριακό Δήμο, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις θα υπάρξουν και δύο.
Με ό,τι ισχύει μέχρι στιγμής, μάλλον αφήνει το υπουργείο, εκτός από την Κυπαρισσία, και το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.
«Ράβε – ξήλωνε»
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ξεκίνησε από τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, με δεδομένα που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ενώ τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό από το μετέπειτα υπουργό Βασίλη Κικίλια.
Εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2014, ενώ βελτιώθηκε με τροπολογία του κ. Κικίλια. Παρά ταύτα, η ηγεσία της τωρινής κυβέρνησης ξεκίνησε πάλι το «ράβε – ξήλωνε».
Μάλιστα, «άνοιξε» πλαίσιο διαβούλευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2016 και ενώ αρχικά προβλεπόταν να υλοποιηθεί περί το Μάρτιο, ακόμα αναμένεται.
Στόχος, όπως επισημαίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι η εξοικονόμηση πόρων από την ενοικίαση κτηρίων όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες και την αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού.
Η συνολική πρόβλεψη του υπουργείου είναι ότι από την αναδιάρθρωση θα εξοικονομηθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και θα αποδεσμευτούν περίπου 900 αστυνομικοί.
Πάντως, στην τελευταία συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Αναγνωστάσης με την Ομοσπονδία των αστυνομικών, τους διαβεβαίωσε ότι σε κάθε καλλικράτειο Δήμο θα υπάρχει ένα πλήρως επανδρωμένο αστυνομικό τμήμα ή και δύο, εφόσον υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.
Μεσσηνία
Από τα μεγαλύτερα πλήγματα της αναδιάρθρωσης για τη Μεσσηνία είναι η επιμονή του υπουργείου για κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Και μπορεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μια τέτοια απόφαση να μην έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά για τη Μεσσηνία, όπως και για κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Φιλοσοφία του υπουργείου είναι ότι το έργο της δίωξης των ναρκωτικών μπορεί να εκτελείται από τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφαλείας της κάθε περιοχής. Δηλαδή, επιστροφή στο σύστημα που ίσχυε πριν από πολλά χρόνια.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη με τον κ. Αναγνωστάκη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναδιάρθρωση, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του εν λόγω τμήματος, ενώ στην περίπτωση που επιμένει το υπουργείο στην κατάργησή του, η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας να έχει δικές της οργανικές θέσεις στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.
Η Ένωση είχε ζητήσει και δεύτερο αστυνομικό τμήμα στο Δήμο Τριφυλίας (αρχικά δεν προβλεπόταν) με έδρα τους Γαργαλιάνους και μάλλον το αίτημα αυτό έχει θετική έκβαση. Όμως, δε φαίνεται να έχει την ίδια τύχη το αίτημα για ίδρυση αστυνομικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Πάντως, σε ένα νομό όπου τα γεγονότα έχουν δείξει τεράστιο πρόβλημα στο θέμα των ναρκωτικών, με ένα Τμήμα Δίωξης που έχει να παρουσιάσει μεγάλο και σοβαρό έργο, παρά το μειωμένο προσωπικό που διαθέτει, η πρόταση κατάργησής του μόνο απορίες και ερωτηματικά προκαλεί.
Ίσως, όμως, να υπάρχουν περιθώρια αναστροφής της απόφασης, καθώς πληροφορίες θέλουν επίσκεψη στη Μεσσηνία στελέχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πριν από την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης.
Της Βίκυς Βετουλάκη