Ρατσιστικό… στίγμα στην κοινωνία της Καλαμάτας
Το “Θάρρος” μίλησε με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο στην πόλη
Σε μόλις μία ημέρα από τη στιγμή που ένα εξαρτημένο άτομο σε παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τζόγο ή Διαδίκτυο θα ζητήσει βοήθεια, ανταποκρίνεται το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) με θεραπευτικές υπηρεσίες σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά ιδρύματα.
Άμεση είναι η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης και παραπομπής σε κατάλληλες υπηρεσίες που παρέχουν οι δύο γραμμές βοήθειας του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες κατά το 2015 δέχθηκαν 3.282 κλήσεις. Τα απολογιστικά στοιχεία που το ΚΕΘΕΑ, συνεπές στη δέσμευσή του για διαφάνεια και λογοδοσία, έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα είναι διαφωτιστικά.
Το 2015 η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ ανήλθε στα 16.000.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των δωρεών, ήταν 18.983.653 ευρώ. Οι δαπάνες για μισθοδοσία, λειτουργικά, αγορές πρώτων υλών και πάγια έξοδα ήταν 16.114.547 ευρώ και οι αγορές 297.521 ευρώ.
Αχίλλειος πτέρνα, βέβαια, παραμένει η έλλειψη προσωπικού, καθώς ο οργανισμός έχει από το 2009 χάσει 126 εργαζόμενους και λειτουργεί με μόλις 451, εκ των οποίων η πλειονότητα εργάζεται στην πρώτη γραμμή. «Πρώτη ανάσα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Μπαρδάνη, ήταν η πρόσφατη έγκριση 35 νέων προσλήψεων. Οι περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών (θεραπεία, συμβουλευτική οικογένειας, στήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση κ.ά.) έφτασαν το 2015 τις 27.496.
Καλαμάτα
Σε συνομιλία που είχαμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος στην Καλαμάτα και όχι μόνο, Παναγιώτη Χαλδαίο, μας τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει με την υποστελέχωση, αφού το Σεπτέμβριο λήγουν οι συμβάσεις έξι υπαλλήλων με οκτάμηνη διάρκεια. Το ευτύχημα είναι ότι από τις 35 προσλήψεις που προορίζονται για όλη την Ελλάδα, πέντε άτομα θα έρθουν στην Καλαμάτα. “Και πάλι, όμως, το πρόβλημα παραμένει”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2012 στο ΚΕΘΕΑ (ΚΥΤΤΑΡΟ) ενηλίκων τα άτομα που δέχτηκαν υπηρεσίες ανήλθαν σε 102, το 2013, σε 117, το 2014 σε 108 και το 2015 σε 81. Στη Μονάδα Απεξάρτησης τα αντίστοιχα έτη ήταν:70, 68, 81 και 78. Στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης ήταν: 37, 41, 35, 36. Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης πρόσφερε, αντίστοιχα υπηρεσίες σε: 156, 188, 212, 116. Η Υπηρεσία Διπλής Διάγνωσης παρείχε συμβουλές σε: 25 άτομα το 2013, έτος που δημιουργήθηκε, 92 το 2014.
Ο κ. Χαλδαίος τόνισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια το πρόβλημα στη Μεσσηνία είναι μεγάλα, ακόμα και στην κατηγορία των ‘νόμιμων’ εξαρτήσεων’, όπως είναι το αλκοόλ. Επίσης, εκείνο που τον ανησυχεί είναι η αλλαγή των χρηστών σε πολυτοξικομανείς, ανάλογα, βέβαια, με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Γενικότερα, ο Νομός μας είναι στο…κόκκινο σε ό,τι αφορά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Το πρόβλημα, όμως, που δεν έχει αναδειχθεί στο βαθμό που πρέπει είναι ο κοινωνικός ρατσισμός. Άτομα που φεύγουν από το Κέντρο και είναι απολύτως υγιή δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
“Καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα της ανεργίας που υπάρχει, αλλά όταν ένας επαγγελματίας μάθει το ιστορικό του υπαλλήλου, δεν τον δέχεται για εργασία. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι να εργάζεται σε καθεστώς ‘ μαύρης εργασίας’ και εκμετάλλευσης, γεγονός που αντίκεινται στη φιλοσοφία μας.
Κι αυτό, διότι όταν ο απεξαρτημένος αρχίζει τις εκπτώσεις, τότε είναι εύκολο να μετατραπεί και πάλι σε χρήστη. Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην εύρεση εργασίας, αλλά ακόμα και στην ενοικίαση κάποιου σπιτιού, ιδιαίτερα αν ο ενοικιαστής δεν είναι λευκός. Κι αυτό από όποιο πρίσμα και να το δει κανείς είναι ανήθικο, απάνθρωπο”, επισήμανε ο κ. Χαλδαίος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη