Γ. Μουζάλας: «Οι πρόσφυγες δεν είναι σκουπιδοντενεκές», «ακόμα δεν έχει κλειδώσει καμία περιοχή»
Το «Θάρρος», ως όφειλε, με σειρά δημοσιευμάτων του έφερε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μετεγκατάσταση προσφύγων στη Μεσσηνία.
Εκτός από τα… άρρητα ρήματα του δημάρχου Μεσσήνης για την εγκυρότητα-και όχι μόνο- του δημοσιεύματος, υπήρξαν αντιδράσεις και από την πλευρά ιδιωτών των οποίων οι χώροι έχουν προεπιλεγεί για την εγκατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αναφέρθηκε με επίσημη δήλωσή του σε 2.000 πρόσφυγες στην Πελοπόννησο χωρίς όμως να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Και το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί κανένας δήμαρχος δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τους όρους της συμφωνίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια.
Επίσης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κ. Τατούλης δεν καλεί τους ενδιαφερόμενους δημάρχους, αλλά και ιδιώτες προς ενημέρωση, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις, αλλά και ένα κλίμα καχυποψίας και δυσαρέσκειας εναντίον των προσφύγων.
Το «Θάρρος», στην προσπάθειά του να δώσει όσο περισσότερο φως γίνεται στην υπόθεση, δημοσιεύει κάποιες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο κόσμος που θα μείνει στην Ελλάδα, να μοιραστεί δίκαια σε όλες τις Περιφέρειες. «Αυτό που ζητάμε εμείς από την Ευρώπη, δηλαδή να μοιραστούν δίκαια σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι αυτοί, αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει» οι περιοχές, στις οποίες θα δημιουργηθούν αυτές οι δομές.
«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης και διερεύνησης, εκτιμώ ότι από 1η Ιουλίου θα έχουμε προσδιορίσει τις περιοχές, σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να αρχίσουμε το κτίσιμο. Από τα π.χ. 5 camps που θα δημιουργηθούν, τα 3,5 θα διαλυθούν στην πορεία».
Όπως σημείωσε, για την επιλογή των Δήμων και των Περιφερειών που θα φιλοξενήσουν αυτές τις δομές, θα ληφθούν υπόψη όχι μόνο γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και πληθυσμιακά, εισοδηματικά, εκπαιδευτικά. «Θα προσπαθήσουμε να γίνει ο καταμερισμός βάσει αλγορίθμων, με επιστημονικό τρόπο».
Σχολιάζοντας τη συνεργασία του με τους Δήμους, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «πολύ λίγοι είπαν από την αρχή ναι, οι περισσότεροι, αφού αντισταθούν, μετά λένε ναι και βοηθούν πραγματικά… Υπάρχουν παρά πολύ σοβαροί δήμαρχοι, με τους περισσότερους συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Δεν έχω φοβηθεί να πω πόσο καλά συνεργάστηκα με δημάρχους που είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Αλλά είναι στην κυριολεξία άρχοντες στον τόπο τους, τον νοιάζονται, από την αρχή διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν τις καλύτερες συνθήκες για τις περιοχές τους».
Όπως σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν και περιπτώσεις Δήμων που βρίσκουν δικαιολογίες, διαβάζοντας μάλιστα ψηφίσματα και ανακοινώσεις δημοτικών συμβουλίων, στα οποία αναφέρεται πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε πρόσφυγες γιατί θα αλλοιωθεί ο πληθυσμός», ή ότι «η μετεγκατάσταση θα επιφέρει πλήγμα και κοινωνική αναστάτωση»…
«Σαν τους σκουπιδοτενεκέδες που τους παίρνει ο κάθε γείτονας και τους πάει πιο κάτω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας: «Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση, αλλά κανείς Δήμος ή Περιφέρεια δεν είναι ξεχωριστό κράτος. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, να ισομερίσουμε, όσο μπορούμε, τον κόσμο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη