Νέα προκαταρκτική του εισαγγελέα για τα πυρηνελαιουργεία


Διέταξε να ληφθούν καταθέσεις και να γίνουν έλεγχοι από επιθεωρητές
 
 
Άλλη μία προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, βρίσκεται σε εξέλιξη για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Μελιγαλά.
Καθώς οι διαμαρτυρίες για όχληση από τη λειτουργία τους συνεχίζονται από την περιοχή ακόμα και τώρα, ο εισαγγελέας ζήτησε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια νέας κατεπείγουσας έρευνας από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά. Πρόκειται για την τρίτη ή τέταρτη έρευνα που διατάσσει ο κ. Σταύρου για το θέμα αυτό.
 
Έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να ερευνηθούν αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος, και να ληφθούν καταθέσεις απ’ όσους εμπλέκονται ή γνωρίζουν κάτι ή βλάπτονται από τη λειτουργία των εργοστασίων.
Παράλληλα, είχε ζητήσει να γίνει επιτόπιος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιθεωρητές περιβάλλοντος, με εντολή να προσδιορισθεί αν υπάρχει βλάβη στο περιβάλλον και σε ποιο βαθμό. Καθώς, επίσης, να προσδιορισθεί το οικονομικό και το περιβαλλοντικό εύρος της υπόθεσης. Αν, δε, προκύψουν αδικήματα, να τηρηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.
 
Σε εξέλιξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της εντολής του εισαγγελέα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία, όμως ακόμα δεν έχει γνωστό το αποτέλεσμα αυτών.
Πάντως, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν και τα αποτελέσματά της.
Αποδέκτες διαμαρτυριών από την περιοχή γινόμαστε κι εμείς, καθώς κάτοικοι επιμένουν ότι η δυσοσμία είναι αφόρητη.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη


 
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Σχετικά με τις οσμές από πυρηνελαιουργεία
 
Ο Δήμος Καλαμάτας έλαβε έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας σχετικό με τις οσμές από πυρηνελαιουργεία, σε συνέχεια του από 2 Ιουνίου 2016 και με αρ. πρωτ. 23339 εγγράφου του.
Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, ο δήμαρχος απέστειλε προς την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, με κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, άλλο έγγραφο, όπου μεταξύ άλλων προτείνει:
«1. Να θεσπισθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας και για τον πυρήνα από ελαιοτριβεία δύο φάσεων, αφού δηλώνεται ευθέως από τους αρμοδίους ότι είναι η πηγή του προβλήματος των οσμών, οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, καθιστώντας την αποπνικτική για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα, ενώ υποβαθμίζουν και δυσφημούν την περιοχή μας, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά με δυναμισμό
2. Μέχρι να συμβεί αυτό – και ευκταίο είναι να συμβεί εντός του προσεχούς διαστήματος και πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2016/17 – θα πρέπει να τηρείται ο εξής περιβαλλοντικός όρος, που είναι κοινός για την επεξεργασία πυρήνα δύο και τριών φάσεων από πυρηνελαιουργεία: να είναι ο εισκομιζόμενος πυρήνας φρέσκος. Πού βρέθηκε φρέσκος πυρήνας ώστε το πυρηνελαιουργείο να τον επεξεργάζεται ακόμη και στις αρχές Μαΐου, όταν η ελαιοκομική περίοδος ολοκληρώνεται στη Μεσσηνία και στους γύρω νομούς – σε περίοδο μεγάλης παραγωγής – στα τέλη Φεβρουαρίου στις πλέον όψιμες περιοχές, ή ακόμη νωρίτερα, όταν η σοδειά δεν είναι μεγάλη;
Κι αν υποστηριχθεί ότι πρόκειται για συσσωρευμένο από την ελαιοκομική περίοδο πυρήνα δύο φάσεων, τότε τι πυρηνέλαιο παράγεται από πρώτη ύλη, η οποία αργοσαπίζει επί μήνες, αναδίνοντας τόσο άσχημες οσμές κατά την επεξεργασία της; Ποιος θα φάει αυτή τη λιπαρή ουσία και δε θα κινδυνεύσει η υγεία του;
3. Είναι αναγκαία η τοποθέτηση φίλτρων για απόσμηση στα πυρηνελαιουργεία και ο έλεγχος σε τακτική βάση σχετικά με τη λειτουργικότητα αυτών.
Ευχόμαστε, τέλος, να συνεισφέρει θετικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος η σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κατόπιν αναθέσεως εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε με πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα, τηρουμένης της αρχής της οικονομικότητας, να εκλείψει διά παντός το σοβαρό πρόβλημα των οσμών από πυρηνελαιουργεία. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις απόψεις και κρίσεις μας.

Κατακλείουμε δε τονίζοντας και πάλι ότι θεωρούμε πολύτιμη την ελαιοκομική δραστηριότητα για τον τόπο και την πατρίδα μας, αλλά και αναγκαία τη συμπόρευση όλων των σταδίων αυτής με τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση των καλών επιστημονικών πρακτικών, ώστε να εξακολουθήσει η παραγωγή αρίστων αγροδιατροφικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάς είναι γνωστή παγκοσμίως».