Πρόσφατα ο καλαματιανός καφές «ΣΠΙΝΟΣ» και ο «Spino Espresso» «ταξίδευσαν» στο Manchester μετά τη συνεργασία μας με τον, επίσης, καλαματιανό επιχειρηματία Στάθη Τσιμικλή όπου και δραστηριοποιείται. Ο Στάθης Τσιμικλής προμηθεύεται μόνο ελληνικά προϊόντα και κυρίως μεσσηνιακά, για την επιχείρηση εστίασης που διατηρεί στη βρετανική πόλη. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι άγνωστο το κατά πόσο η τοπική εταιρεία, αλλά και οι υπόλοιπες που συνεργάζονται με τον επιχειρηματία θα έχουν τον ίδιο όγκο συνεργασίας
*Διαβάστε επίσης: Αβεβαιότητα και αγωνία στους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας μετά το «Βrexit»
Στη δίνη των επιπτώσεων του Brexit μπαίνει κι η οικονομία της Μεσσηνίας που ήδη αρχίζει να προσμετρά επιπτώσεις από τον τομέα του τουρισμού έως την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από όπου φαίνεται να έρχεται το πρώτο απροσδόκητο σοκ.
Παράγοντες της τοπικής αγοράς αρχίζουν ήδη να υπολογίζουν τις παρενέργειες που όσο μακρινές και αν φαίνονται τόσο ακριβά μπορεί να κοστίσουν. Οι φορείς του τουρισμού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα συμβόλαια του Αυγούστου και για πιθανό κύμα ακυρώσεων το επόμενο διάστημα καθώς οι βρετανοί που επισκέπτονται την περιοχή μας και ιδιαίτερα τη Μάνη, χάνουν και την ισχνή αγοραστική τους δύναμη.
Στη δίνη των ραγδαίων εξελίξεων και ο εξαγωγικός κλάδος. Ο οικονομικός εφιάλτης χτυπά πρώτα μια σειρά από τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στον τομέα του ελαιόλαδου- ελιάς και όχι μόνο, καθώς εξαιτίας ακριβώς της συναλλαγματικής διαφοροποίησης οι εταιρείες φοβούνται απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ στα συμβόλαια για τις εξαγωγές των προϊόντων τους.
Η παραπάνω συνισταμένη θεωρείται ως η πιο άμεση αρνητική συνέπεια για τα μεσσηνιακά προϊόντα, αφού θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα καταστούν δηλαδή ακριβότερα για τους Βρετανούς πολίτες, λόγω της ήδη μεγάλης υποτίμησης που σημειώνει η στερλίνα έναντι του ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες περαιτέρω εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος.
Η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται δε σε μια στιγμή που οι τοπικές εταιρείες ακολουθούσαν ανοδική εξαγωγική πορεία, ενώ πολλές νεοφυείς εταιρείες είχαν βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη βρετανική αγορά.
Συνολικά, το 60,57% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 29,46% αγροτικά προϊόντα, το 8,24% καύσιμα, 1,57% πρώτες ύλες. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξάγει προς την εν λόγω χώρα φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, ελαιόλαδο και ελιές, γιαούρτι και ντοματοπολτό.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη