Πεδίο σύγκρουσης για τα σκουπίδια η περιοχή των «Λιμενικών» για Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση


Εγκρίθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Μεσσήνης
 
Πέρασε κατά πλειοψηφία το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Μεσσήνης, που αποτελούσε βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που εκπόνησε το σχέδιο, κ. Ράπτης, ανέφερε ότι απώτερος σκοπός αυτών των σχεδίων, βασιζόμενα στην εθνική πολιτική, είναι η ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που έγκειται στη συμπληρωματικότητα των επιλογών διαχείρισης, με γνώμονα την αειφόρο χρήση των πόρων, προκειμένου να μειώνονται οι παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων και, όπου δημιουργούνται απόβλητα, να υφίστανται διαχείριση με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, και παράλληλα να συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχει η προώθηση της ιεράρχησης των αποβλήτων, με ποσοτικούς στόχους, που θα αποτυπώνουν ότι προτεραιότητα δίνεται στην πρόληψη παραγωγής ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τις άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. κομποστοποίηση βιοαποβλήτων) και την ασφαλή διάθεση ως τελευταία επιλογή.
Η πρόσβαση σε κάποιο στάδιο διαχείρισης προϋποθέτει την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγούμενων σταδίων. Κάθε παρέκκλιση από αυτόν τον κανόνα απαιτεί ισχυρή περιβαλλοντική, τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.
Στη βάση αυτή, η προδιαλογή των υλικών έχει σαφές προβάδισμα έναντι του διαχωρισμού σύμμεικτων αποβλήτων στις μονάδες μηχανικής επεξεργασίας. Η δε διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην προδιαλογή έχει πολλαπλά οφέλη.

Τα σπουδαιότερα εξ αυτών είναι τα εξής:
-Ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες τόσο της εθνικής (π.χ. ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ) όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων
-Μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διαχείρισης, γιατί απαιτεί απλά μέσα και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας
-Παράγει ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας
-Είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας και μπορεί να συμβάλει άμεσα στη μείωση της ανεργίας
-Έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και εξασφαλίζει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη
-Είναι η ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, αφού δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και ενεργειακά αποδοτικότερη
-Ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, αφού απαιτεί τη συμμετοχή τους.
-Εξασφαλίζει τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση φαινόμενων παράνομης διάθεσης.
Στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο στο Σώμα με κάθε λεπτομέρεια, σε «προτζέκτορα» που είχε στηθεί για το συγκεκριμένο λόγο.
Ο κάθε πολίτης μπορεί να δει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στην κεντρική σελίδα του Δήμου, στο www.messini.gr. 

Ο κ. Ξαρχάκος, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στόχος είναι και η συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος για το Δήμο Μεσσήνης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της περιοχής των «Λιμενικών». Όπως είπε, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Δημοτικής Αρχής η αξιοποίησή της, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν το Δήμο, και δε χρειάζεται κανείς να διεκδικεί την πατρότητα για το ποιος έβγαλε από το προηγούμενο σχέδιο την περιοχή. Τόνισε πως παρότι δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για την απορρύπανση της συγκεκριμένης περιοχής, ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να εξασφαλισθούν χρήματα από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑ και το ΕΣΠΑ.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι, αν επιτευχθεί διαδημοτική συνεργασία, αυτή θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι τα μέρη στα οποία θα τοποθετηθούν οι κινητές μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων, θα επιλεχθούν ύστερα από υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την περιοχή αυτό το σχέδιο. Όσον αφορά στα «Λιμενικά», επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι βάζει εμπόδια στην απορρύπανση της περιοχής, κάτι που θα γινόταν, αν έμενε στο πρώτο σχέδιο, λέγοντας παράλληλα ότι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει απορρύπανση και ότι την έμαθαν από τον ίδιο, που ως εργολάβος είχε κάνει απορρύπανση στην περιοχή του Λαυρίου.
Άφησε, δε, αιχμές για τη χρησιμοποίηση για χρόνια των «Λιμενικών» από το Δήμο, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρος και στο αν θεωρεί, τελικά, ως καλύτερη λύση την ολοκληρωμένη διαχείριση από την Περιφέρεια…
Ο Στάθης Αναστασόπουλος κατηγόρησε το δήμαρχο ότι είναι αντιφατικός σε σχέση με όσα είπε ο κ. Ξαρχάκος και αποδεικνύει ότι χάρις στην παρέμβαση της δικής του παράταξης έμειναν έξω από το σχέδιο τα «Λιμενικά». Απάντησε, δε, στην αναφορά του δημάρχου ότι δεν ξέρει τι σημαίνει «απορρύπανση», λέγοντας ότι ο ίδιος έχει διδακτορικό στη Χημεία…
Ως προς το σχέδιο που τέθηκε προς ψήφιση, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες και παράλληλα «κουμπώνει» στο σχέδιο της Περιφέρειας, που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση. «Πρόοδο, πολιτισμό» που θωρακίζει περιβαλλοντολογικά ολόκληρη την περιοχή χαρακτήρισε το σχέδιο ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Για τα «Λιμενικά», πρόσθεσε ότι αποτελούν «φιλέτο» για ολόκληρη την περιοχή και πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η «εξυγίανσή» τους.
Το τοπικό σχέδιο καταψήφισε μόνο ο κ. Αποστολόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, όχι γιατί διαφωνεί ως προς την εκπόνησή του, αλλά γιατί, όπως και τα σχέδια της Περιφέρειας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζουν τα σκουπίδια ως εμπόρευμα, κι αυτά πλέον υπάγονται στους σκληρούς κανόνες του καπιταλισμού.

του Κώστα Γαζούλη