Στο μάτι του κυκλώνα η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας


Την παρέμβαση της πολιτείας ζητούν παραγωγοί πριν να είναι αργά
 
 
«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή τομής του γόρδιου δεσμού της ανοχής της κατάχρησης της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» στη χώρα μας και η πολιτεία πρέπει να κάνει το χρέος της»
 
 
Τα όσα αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη φέτα και την ελιά Καλαμάτας προκάλεσαν μια σειρά αντιδράσεων μεταξύ κομμάτων και παραγόντων του προϊόντος.
Με το θέμα ασχολήθηκε αναλυτικά ο Γιώργος Αργυρίου και η “Ύπαιθρος Χώρα”, όπου σε αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: “Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει και στη Μεσσηνία μετά την επικύρωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, βάσει της οποίας εξαιρούνται από τη λίστα της ‘προστασίας’ ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης η φέτα και οι ελιές Καλαμών, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
 Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Κατσούλης, που τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ανοίγει τις πόρτες σε δυσμενείς εξελίξεις, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της με πρωτοβουλίες που θα ακυρώνουν τέτοιου είδους σχέδια.
Παράλληλα, ο κ. Κατσούλης τόνισε ότι σύντομα θα αρχίσει συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες και, στη συνέχεια, με εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας έκανε λόγο και για τις ευθύνες του συνεταιριστικού κινήματος και την αδυναμία του να προστατεύσει αποτελεσματικά τους παραγωγούς.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωση για τη συμφωνία έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, Θανάσης Μαυρούλης, ο οποίος επισήμανε ότι ο σύλλογος, όσον αφορά τα προϊόντα προστατευόμενων ενδείξεων, δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή του τόσο σε οποιαδήποτε λύση τύπου συμφωνίας CETA με τον Καναδά, που φέρει και την υπογραφή  της Ελλάδας, όσο και στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως η πρόσφατη με τη Νότια Αφρική. Με την ευκαιρία της τελευταίας αυτής συμφωνίας της ΕΕ με τη Νότια Αφρική , ζητά την απόλυτη προστασία όλων των ελληνικών προστατευόμενων ονομασιών και ιδιαίτερα των ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και «Φέτα». Δεδομένου, δε, ότι η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας, όπου οι δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ζητούν την τυπική ή ουσιαστική κατάργηση της ονομασίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο ΣΥΜΕΠΟΠ θεωρεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να κοπεί ο γόρδιος δεσμός της ανοχής της κατάχρησης της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητά από την πολιτεία να κάνει το χρέος της.
Στις αντιδράσεις που υπήρξαν για το ίδιο θέμα, προστίθεται και αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Μετά τις εξελίξεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νότιας Αφρικής για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη συμφωνία και καλούμε την κυβέρνηση να κατοχυρώσει την ελληνικής παραγωγής φέτα, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με την ονομασία «φέτα», καθώς επίσης και το εξαιρετικό ΠΟΠ ελληνικό προϊόν με τη διεθνή αναγνώριση ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας». Πρόκειται για δύο προϊόντα εμβληματικά και απόλυτα ταυτισμένα με τη διατροφική παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας μας”.
 
 
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης