Μια άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό εκτέλεση επτά συμπατριωτών μας και ενός Ιταλού στρατιώτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 6 Ιουνίου 1944 στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, έφερε στο «φως» ο «Νησιώτης» ιστοριοδίφης Δημήτρης Μπουσούνης.
Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε και πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ώστε να τιμηθούν με πλακέτα στο σημείο που εκτελέσθηκαν, από το Δήμο της Μεσσήνης, ύστερα από 72 χρόνια, μιας και συμπίπτει σε λίγες ημέρες το μνημόσυνο από την εκτέλεσή τους.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε η πρόταση του κ. Μπουσούνη, ο οποίος εξιστόρησε παραστατικά όλα όσα συνέβησαν τον Ιούνιο του 1944 και την εκτέλεση των επτά Ελλήνων και ενός Ιταλού στρατιώτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία λίγες ημέρες πριν ενός ταγματασφαλίτη.
Οι μνήμες ζωντάνεψαν ακόμα περισσότερο από την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο των κ.κ. Παναγιώτη Ρούτση (18 ετών τότε) και Γιάννη Σταυριανέα (12 ετών τότε), οι οποίοι έζησαν «ζωντανά» την εκτέλεση των επτά Νησιωτών, Αντώνη Προζυμά, Σπύρου Προζυμά, Γεωργίου Ζέππου, Πάνου Κούτη, Ντίνου Πλεμένου, Γεωργίου Καντιάνη, Κωνσταντίνου Βλαχάκη και του Ιταλού στρατιώτη που έκρυβε στο σπίτι του ο Κων. Βλαχάκης, Mario Giobetti Ottavio.
Οι δύο υπερήλικες άνδρες περιέγραψαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο Σώμα τις μνήμες τους από την αποφράδα ημέρα της 6ης Ιουνίου του 1944, όταν και οι Ναζί εκτέλεσαν τους προαναφερόμενους στο βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας της Μεσσήνης.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Αδαμόπουλος ζήτησε από το Σώμα να κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Μπουσούνη, καθώς και ο ίδιος έχει ασχοληθεί αρκετά με την ιστορική έρευνα και επιβεβαίωσε αυτή την άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία.
Μικροένταση υπήρξε μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, Τάσου Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, όταν ο πρώτος ρώτησε τον κ. Μπουσούνη τι προτείνει να γράφει η επιγραφή στην τιμητική πλάκα που θα τοποθετηθεί.
Ο κ. Αποστολόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ντροπή που δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια αυτό το μνημείο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ναζιστικές θηριωδίες στη χώρα μας, ώστε να μην τις ξαναζήσουμε.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχάρη τον κ. Μπουσούνη για την έρευνα που συνεχίζει να κάνει για ιστορικά θέματα του Δήμου Μεσσήνης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να θυμόμαστε τα θύματά μας, αλλά και ο ρόλος μας είναι να μην αναζωπυρώνουμε τα πάθη του εμφυλίου πολέμου. Πρότεινε δε η επιγραφή να αναφέρει: «Τα αθώα θύματα της Ναζιστικής Γερμανίας στην Κεντρική Πλατεία της Μεσσήνης». Πρόταση που έγινε αποδεκτή, τελικά, από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Του Κώστα Γαζούλη