Στο βάθος… ΤΕΡΝΑ ή εργοστάσιο στο Δήμο;
Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας «με απ’ όλα» παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας!
Η πρόταση της μελέτης είναι ο Δήμος να κάνει μόνος του τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και να πετύχει τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ!
Μια μελέτη που περιλαμβάνει τέσσερα, βασικά, σενάρια με μοντέλα διαχείρισης και η οποία είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, επειδή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θα υπήρχε καμία περίπτωση να τύχει ένταξης στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα το όποιο μοντέλο διαχείρισης επιλεγεί τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σε επόμενη συνεδρίασή του.
Πάντως, επειδή το ίδιο το αντικείμενο της μελέτης είναι πολύπλοκο, είτε από τη φύση του είτε από τις ασάφειες, τα κενά και την έλλειψη συγκεκριμενοποίησης των δράσεων που αναφέρονται στον ΕΣΔΑ, όπως και από το θολό τοπίο που υπάρχει ακόμα σχετικά με την τελική λύση που θα δοθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το άγνωστο της διάθεσης του υπολείμματος, «το τοπικό σχέδιο είναι σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ και γι’ αυτό όλα τα σενάρια είναι λίγο κουλουβάχατα…», όπως τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας!
Το Σώμα ενημερώθηκε από το μελετητή, στο γραφείο συνεργάτη του οποίου είχε ανατεθεί το έργο της εκπόνησης της μελέτης, Γιώργο Σιγαλό, από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος συνοπτικά παρουσίασε τα τέσσερα, βασικά, σενάρια και την πρόταση για το σενάριο του μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων που ο Δήμος πρέπει να υλοποιήσει.
Το θέμα του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και από χθες η μελέτη επρόκειτο να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Τριφυλίας (http://www.dimostrifylias.gr), ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση και να καταθέσει παρατηρήσεις και προτάσεις επί αυτής και των σεναρίων της.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, άφησε για πολλοστή φορά αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ανέφερε πως ο ΕΣΔΑ δε δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στο πρόβλημα, «αλλά είναι ένας αχταρμάς, χωρίς συγκεκριμένες προβλέψεις για τη συνολική και οριστική λύση του προβλήματος, αλλά προσωρινού χαρακτήρα με ορίζοντα το 2020».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, έκαναν ερωτήσεις σχετικά με σενάρια και υποσενάρια που ανέφερε ο μελετητής, ενώ πολλοί σημείωναν πως τα κόστη σε κάθε ένα από τα σενάρια είναι υψηλά και εξέφραζαν επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν αυτά που προτείνει η μελέτη υπό τις παρούσες οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνθήκες.
Επίσης, επειδή τα σενάρια και τα υποσενάρια με τα μοντέλα διαχείρισης που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι αρκετά και κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει, επίσης, διάφορες δράσεις, σχεδόν όλοι έφυγαν από την αίθουσα συνεδριάσεων έχοντας περισσότερες γνώσεις επί του θέματος, αλλά όντας και περισσότερο μπερδεμένοι και προβληματισμένοι. Μπερδεμένοι και προβληματισμένοι, καθώς από τη στιγμή που ακόμα και σήμερα δεν είναι γνωστό τι τελικά θα γίνει με τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, είναι άγνωστο τι θα γίνει το υπόλειμμα από το όποιο μοντέλο διαχείρισης επιλέξουν να υλοποιήσουν στο Δήμο Τριφυλίας και τι θα γίνει με εκείνο το σοβαρό και κρίσιμο ποσοστό των στερεών αποβλήτων, που, έτσι κι αλλιώς, μέχρι και το 2020 δεν προβλέπεται να τυχαίνει διαχείρισης και επεξεργασίας, μια και σε όλα τα σενάρια, ακόμα και σε όσα ορίζει ο νέος ΕΣΔΑ, δεν προβλέπεται 100% διαχείριση και επεξεργασία! Πόσω μάλλον, όταν ο στόχος για το 2020 είναι η διαλογή στην πηγή να γίνεται σε τέσσερα ρεύματα και να έχει επιτευχθεί τέτοια διαχείριση σε ποσοστό 50%! Στις δράσεις της μελέτης, η οποία, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Σιγαλό, θεωρήθηκε και εκτιμήθηκε ως πλήρης από το Σώμα, αναφέρονται είτε ανακύκλωση, είτε διαλογή στην πηγή, είτε κομποστοποίηση, είτε ΚΔΑΥ, είτε μια συνολική μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης, είτε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, καφέ κάδοι στα χωριά, ενώ για το υπόλειμμα η λύση του ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν προτείνεται, καθώς θεωρείται οικονομικά ασύμφορη, όπως και η μονάδα επεξεργασίας.
Τα τέσσερα βασικά σενάρια, όπως ανέφερε ο κ. Σιγαλός, είναι:
1ο) Μηδενικό σενάριο. Να μην κάνει τίποτα απολύτως ο Δήμος. Αυτό το σενάριο αποκλείστηκε.
2ο) Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων. Αποκλείστηκε, όπως είπε ο κ. Σιγαλός, για έναν και μόνο λόγο, ότι δε συμβαδίζει με την ελληνική νομοθεσία και το νέο ΕΣΔΑ.
3ο) Να τα πάνε όλα στο ΣΔΙΤ, στο εργοστάσιο που θα γίνει, λύση ΤΕΡΝΑ, κάτι για το οποίο σημείωσε πως τελευταία έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο μετά και τις συσκέψεις στο Μαξίμου. Ως προς αυτό υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να εστιάσουν και να προσέξουν. Το πρώτο ότι απαιτείται η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης και το δεύτερο ότι να πάνε τ’ απορρίμματα σύμμεικτα, όπως είναι, δε συμβαδίζει με τον ΕΣΔΑ. Η νομοθεσία λέει ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει δράσεις και αν όχι, είναι εκτός νομοθεσίας. Για να πάνε τ’ απορρίμματα στο ΣΔΙΤ πρέπει να έχει γίνει διαλογή και διαχωρισμός από το Δήμο.
4ο) Το οποίο και προτείνεται: Να διαχειριστεί ο Δήμος τα απόβλητά του, να κάνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, κομποστοποίηση, να πετύχει τους στόχους για ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα, για όλες τις κατηγορίες όπως τις ορίζει ο ΕΣΔΑ, και επειδή σίγουρα θα υπάρχει υπόλειμμα, που μπορεί να φτάσει από 25% έως 40%, αυτό και κάποιο ποσοστό από τα απόβλητα που μπορεί να μη συμφέρει το Δήμο να τα διαχειριστεί, να τα προωθήσουν προς την Κεντρική Μονάδα Διαχείρισης, εφόσον λειτουργήσει και όταν λειτουργήσει.
Το υποσενάριο για ΧΥΤΥ στο Δήμο έχει πολύ υψηλό κόστος, οπότε δεν προτείνεται. ΧΥΤΥ θα μπορούσε να γίνει μόνο με διαδημοτική συνεργασία, αν δεν υπάρξει κάποια λύση για το τελικό υπόλειμμα. Όπως είπε ο κ. Σιγαλός, τα πέντε πράσινα σημεία έχουν κόστος 235.000 ευρώ το κάθε ένα, οι τρεις μονάδες κομποστοποίησης, που προτείνεται να εγκατασταθούν στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και σε χώρο δίπλα στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, έχουν κόστος 700.000 ευρώ η κάθε μία και μπορεί να γίνει μία κινητή μονάδα, ενώ οι δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης προτείνεται να εγκατασταθούν στο ΧΑΔΑ Φιλιατρών και στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας.
Για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης δεν αναφέρθηκε στο κόστος εγκατάστασης. Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας έχει κόστος εγκατάστασης περί τα 2,3 εκ. ευρώ, ενώ για ΧΥΤΥ το κόστος εγκατάστασης είναι περί τα 3,5 εκ. ευρώ και 200.000 κόστος ετήσιας λειτουργίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλου, σημείωσε πως το ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε ενός εκ των πέντε πράσινων σημείων είναι περί τα 100.000 ευρώ, ενώ ερωτήσεις για τα σενάρια και το σχεδιασμό έθεσε ο επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Νώντας Βουδούρης. «Δεν είναι μετέωρο όλο αυτό, αυτός ο σχεδιασμός;», σημείωσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ρωτώντας ποιο είναι το κόστος αυτής της διαχείρισης που προτείνεται ανά τόνο.
Ο κ. Σιγαλός είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος της διαχείρισης συνολικά, ενώ ανέφερε ότι το ενδεικτικό κόστος για το ΣΔΙΤ – ΤΕΡΝΑ είναι 80,5 ευρώ ανά τόνο συν το κόστος των Σταθμών Μεταφόρτωσης συν το κόστος μεταφοράς κ.τ.λ., προσθέτοντας πως οι Δήμοι της Πελοποννήσου έχουν μείνει πολύ πίσω και είναι εκτεθειμένοι, ενώ επανέλαβε πως αν ο Δήμος τα πάει όλα στο ΣΔΙΤ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί επειδή δε θα είναι εναρμονισμένος με την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, τόνισε πως η Μονάδα Διαχείρισης Σύμμεικτων είναι, επίσης, εκτός ΕΣΔΑ! Για το κόστος εγκατάστασης, το κόστος λειτουργίας και το όφελος ρώτησε ο Σωτήρης Μπακούρος και αναρωτήθηκε αν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτό το τοπικό σχέδιο που μοιάζει «φαραωνικό» υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα. Ο Δημήτρης Σαρμαντζής μίλησε για κακοδαιμονία και για το νέο ΕΣΔΑ είπε ότι «νομοθετούν εκτός πραγματικότητας», ενώ ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος ρώτησε εάν υπάρχουν τα χρήματα για όλα αυτά και, από την άλλη μεριά, Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ, τι γίνεται.
Το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Τέλης Καναβός, ρώτησε σχετικά με υπολείμματα των καλλιεργειών και τα φυτικά υπολείμματα. Καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Νίκος Αναστασόπουλος, σημειώνοντας πως για προχθές είχε συγκληθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά διαβούλευση στην Επιτροπή δεν έγινε, αφού συνεδριάζει την ίδια ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο και ρώτησε τι θα γίνει με το τελικό υπόλειμμα της όποιας διαχείρισης επιλέξει ο Δήμος. Ακόμη, τι θα γίνει με το ποσοστό εκείνο των σύμμεικτων απορριμμάτων που στην ίδια τη μελέτη αναφέρεται πως θα μένει εκτός διαχείρισης και επεξεργασίας, με το μελετητή να σημειώνει ότι «αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί, επειδή ακόμα δε γνωρίζουμε τι τελικά θα γίνει κεντρικά στην Περιφέρεια».
«Ο ΕΣΔΑ οδηγεί σε αδιέξοδα…», επισήμανε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό επανέρχεται το ΣΔΙΤ του Τατούλη ή του κράτους», ενώ τόνισε ότι για λύση «ή διαγράφουμε το ΣΔΙΤ ή αλλάζουμε τον ΕΣΔΑ! Άρα τα κούρα τα κουκιά μαγειρεμένα…»!