Υπέρ της συνέχισης της αποχής με καθαρή πλειοψηφία οι δικηγόροι της Καλαμάτας


Με καθαρή διαφορά ψήφων οι δικηγόροι της Καλαμάτας, σε ψηφοφορία που πραγματοποίησε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής. Το «Ναι» επικράτησε με 93 ψήφους έναντι 38 του «Όχι».
Η χθεσινή γενική συνέλευση των δικηγόρων ήταν ιδιαίτερα ζωηρή θα έλεγε κανείς, ενώ έγιναν αρκετές τοποθετήσεις μελών του Συλλόγου υπέρ της συνέχισης ή μη της αποχής.
Δεν έλειψαν και οι οργανωμένες κινήσεις, όπως αυτή της δικηγόρου Πιπίνας Κουμάντου, που πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης μοίρασε έγγραφο στους συναδέλφους της με το οποίο ανέλυε τους λόγους για τους οποίους η ίδια πίστευε πως πρέπει να σταματήσει η αποχή.
 
«Το λόγο έχει η Δικαιοσύνη»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, τόνισε στην ομιλία του ότι το δικηγορικό σώμα πρωτοστάτησε σε ένα δύσκολο αγώνα, σθεναρά και με σοβαρότητα, αντιμετωπίζοντας μια κυβερνητική επιλογή που πλήττει την επαγγελματική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια και δοκιμάζει θεσμούς και αρχές.
Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι οι θέσεις των δικηγόρων για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου επιβεβαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.
«Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι την ψήφιση του νόμου υπήρξαν ορισμένες αλλαγές του κυβερνητικού σχεδίου. Μετά τη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκαν “μειώσεις” στις εισφορές των νέων ασφαλισμένων (για την πρώτη 5ετία). Επιπλέον, προβλέφθηκαν “εκπτώσεις” στις εισφορές για εισοδήματα από 7.000 ευρώ και πάνω για μεταβατική περίοδο 4 ετών. Αυτές οι βελτιώσεις που πετύχαμε, δεν επιλύουν βεβαίως τα καίρια προβλήματα του νόμου. Τα αιτήματά μας αφορούν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Πάντως, ακόμη και αυτές οι προσωρινές ρυθμίσεις είναι δυστυχώς πιθανό να αναθεωρηθούν άμεσα προς το χειρότερο. Στη μέχρι σήμερα 5μηνη αγωνιστική μας κινητοποίηση, το δικηγορικό σώμα επέδειξε ομοψυχία και ενότητα. Σε ένα κράτος δικαίου η νομοθετική εξουσία δεν είναι ανέλεγκτη. Οι επιλογές της ελέγχονται από τη δικαστική εξουσία, ως προς τη τήρηση του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου. Τον τελευταίο λόγο, συνεπώς, θα έχει η δικαιοσύνη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία έχουμε δηλώσει ότι θα προσφύγουμε. Ήδη η Ολομέλεια εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Υπέρ της αναστολής ο πρόεδρος
Καταλήγοντας o κ. Μαργέλης είπε πως μετά την ψήφιση του νόμου, οι επιλογές είναι δύο: είτε να συνεχίσουν την αποχή με αίτημα την κατάργηση  του νόμου, μέχρι να την πετύχουν, είτε να την αναστείλουν, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια προβλήματα που η συνέχισή της δημιουργεί στους δικηγόρους, αλλά και στους πολίτες.
Εξήγησε ότι η πρώτη επιλογή είναι επώδυνη για το δικηγορικό κόσμο και δεν ξέρει πόσοι θα αντέξουν σε μια τόσο δυσχερή οικονομική συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση έδειξε αδιαλλαξία και πριν από την ψήφιση, και είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι θα αλλάξει στάση τώρα.
Ο ίδιος, λοιπόν, τάχθηκε υπέρ της αναστολής της αποχής από 7 Ιουνίου και διεκδίκησης κατάργησης του νόμου με άλλο μέσο. Κατέληξε λέγοντας πως η Ολομέλεια πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει την ακύρωση του νόμου μέσω δικαιοσύνης, τη συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα και τη διεκδίκηση πολιτικής δέσμευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του «δημοκρατικού τόξου» για κατάργηση του νόμου.
Στην επιστολή, δε, που μοίρασε η κα Κουμάντου, υπογράμμισε ότι ο αγώνας των δικηγόρων είναι δίκαιος, αλλά γίνεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Πρότεινε να σταματήσει η αποχή και να συνεχισθεί ο αγώνας εναντίον της δήμευσης της περιουσίας όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και να πολεμήσουν με τα όπλα που έχουν, τη γνώση του νόμου και του δικαίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη