Δεν υπάρχει «Αλά Καρτ» διαχείριση σημειώνει σε επιστολή του
Η ιλατραγωδία που παίζεται το τελευταίο διάστημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, είχε, χθες, ένα ακόμα επεισόδιο. Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, με επιτολή του προ το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), σημειώνει ότι οι δήμοι ή θα δώσουν το σύνολο των σκουπιδιών τους στην κεντρική διαχείριση και στην ΤΕΡΝΑ ή κεντρική διαχείριση δεν θα υπάρξει.
Στην περίπτωση αυτή οι ΟΤΑ θα κληθούν να καταβάλουν ενδεχόμενες αποζημιώσεις στην εταιρία, αλλά και να διαχειριστούν την εφιαλτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τα σκουπίδια.
Ως γνωστό, μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για τα μεγάλα έργα υποδομών, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε δική του επιστολή προς τον ΦΟΔΣΑ άναψε το πράσινο φως ώστε οι Δήμοι που θέλουν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να τα δώσουν στην εταιρεία.
Έχουμε λοιπόν νέο επεισόδιο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο θα παιχτεί την Τρίτη, 2 Αυγούστου, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, όπου θα εξεταστούν τόσο η επιστολή του Αλέκου Φλαμπουράρη όσο και η επιστολή του Πέτρου Τατούλη.
Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης τονίζει στην επίμαχη επιστολή του: “Κύριοι, η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί, η δε Σύμβαση Σύμπραξης είναι έτοιμη προς υπογραφή, μετά και από την έκδοση της υπ΄αριθ. 309/2015 Πράξη του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε κατά τρόπο οριστικό και μη δεκτικό ανακλήσεως ότι δεν κωλύεται η σύναψή της, η δε ισχύς της επικυρώθηκε και από τις επακολουθήσασες υπ’ αριθ 7783/2015 και 7784/2015 αποφάσεις του VΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στο έργο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αποκλειστικότητα στη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία περιβάλλεται περαιτέρω και της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Το έργο αποτελεί μια άμεσα εφαρμόσιμη, ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο ως τέτοια, δηλαδή στο σύνολό της. Τυχόν ματαίωση του έργου συνεπάγεται αναπόφευκτα, νέο σχεδιασμό, νέα αξιολόγηση σε διυπουργικό επίπεδο, νέα δημοπράτηση και νέες καθυστερήσεις.
Οι προσεγγίσεις, λοιπόν, που βασίζονται σε επιλεκτική (alacarte) και κατά περίπτωση υλοποίηση τμημάτων του έργου, αναλόγως των επιθυμιών αιρετών αρχόντων ή και εργολαβικών συμφερόντων, μόνο ως ευχολόγια μπορούν να γίνουν κατανοητές, σε κάθε δε περίπτωση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο που προδιαγράφεται από το έργο ΣΔΙΤ. Με άλλες λέξεις, το έργο της Ολοκληρωμένες Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου ή θα εφαρμοστεί ως έχει ή θα ματαιωθεί στο σύνολό του”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη