Η σκουπιδολαγνεία βίτσιο των δημάρχων


Σε τραγωδία εξελίσσεται το θέμα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου
Μπορεί η περασμένη Δευτέρα να ήταν μια μεγάλη μέρα για το μέλλον της Πελοποννήσου σχετικά με τα σκουπίδια, όμως, τελικά, έπειτα από 6 ώρες συζήτησης στον ΦΟΣΔΑ, η ψηφοφορία είχε ισόπαλο αποτέλεσμα και έτσι η κρίσιμη απόφαση πήρε αναβολή για την επόμενη Δευτέρα.
Τον προβληματισμό του γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα, που χρόνια ταλαιπωρεί όλη την Πελοπόννησο, δεν έκρυψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε άλλους δημάρχους για απραγία, αλλά και κομματικές αντιπαραθέσεις, που δε βοηθούν στην εύρεση λύσης.
Ειδικότερα, μίλησε για αντιπαραθέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα, αλλά και διενέξεις μεταξύ δημάρχων με υπόβαθρο το θέμα των σκουπιδιών και έτσι το όλο ζήτημα καταλήγει σε τραγωδία, βάζοντας την Πελοπόννησο σε κίνδυνο να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Δευτέρας που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε ότι κράτησε πάνω από 6 ώρες και είχε ως αντικείμενο την τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. επί της μελέτης που είχε παραγγελθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ύστερα από την πολύωρη συνεδρίαση, λίγο μετά τις 12.00, έγινε ψηφοφορία που έδωσε ισόπαλο αποτέλεσμα, κάτι που είχε ως συνέπεια να αναβληθεί για την επόμενη Δευτέρα.
 
Πιέσεις από την κυβέρνηση
Όπως συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Νίκας, υπάρχει μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση να δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που να είναι συμβατός με τον εθνικό σχεδιασμό, ενώ ανέφερε ότι είναι η μόνη στην Ελλάδα που δεν έχει ΠΕΣΔΑ, «η μόνη που είναι τόσο πίσω στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων». 
 
Το διακύβευμα για τα απορρίμματα από τους Δήμους
«Τα τέλη είναι το διακύβευμα», υποστήριξε ακόμη ο κ. Νίκας, αφού θεωρεί προφανές ότι κάποιοι που έχουν μάθει να μην πληρώνουν τέλη θεωρούν δύσκολο να πληρώσουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ η κυβέρνηση σπρώχνει το ζήτημα προς τους Δήμους, ώστε να αποφασίσουν. Αρκετοί δε από αυτούς έχουν την πολιτική, όπως χαρακτηριστικά είπε, «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον», αφού εκμεταλλεύονται τη δωρεάν απόθεση των σκουπιδιών στις χωματερές, «δωρεάν οικονομικά, όχι περιβαλλοντικά. Κίνηση ανεπίτρεπτη, αφού οι χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2015».
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, υπάρχουν 80 χωματερές ανοιχτές, ενώ καθημερινά δημιουργούνται και νέες και έτσι η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη.
Κατά τον ίδιο, αυτό που διεφάνη στη συνάντηση της Δευτέρας, και ήταν ήδη γνωστό, είναι ότι η τοπική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει, αφού τη δυνατότητα αυτή έχουν 5-6 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας.
Για να γίνει τοπική διαχείριση, παρατήρησε, πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το υπόλειμμα, που αποτελεί το 20-30% των απορριμμάτων.  
Η κυβέρνηση, όμως, παρά τις υποσχέσεις της για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το υπόλειμμα και το μηχανολογικό εξοπλισμό, μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί, ενώ εντός της υπάρχει διβουλία: υπάρχουν υποστηρικτές της τοπικής διαχείρισης αλλά και άλλοι που είναι κατά της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
 
Πράξη ευθύνης των δημάρχων και απραγία αρκετών
Ο κ. Νίκας κάλεσε τους δημάρχους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΦΟΣΔΑ, την επόμενη Δευτέρα να πάρουν απόφαση επί της μελέτης και να υπάρξει σοβαρή πρόταση, «γιατί διαφορετικά κανείς δε θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τους δημάρχους και νομίζω ότι δε θα έχει και πολύ άδικο».
«Πρέπει να τελειώσουμε με τις χωματερές, να δούμε ποιο είναι το εφικτό. 30 χρόνια κουβεντιάζουμε για τα σκουπίδια, επιτέλους ας τελειώσει αυτή η ιστορία» σχολίασε και πρόσθεσε ότι περισσότερο φωνάζουν δήμαρχοι οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα για την τοπική διαχείριση. «Δε δέχομαι ως δήμαρχος Καλαμάτας, που έχουμε ματώσει για την τοπική διαχείριση, που οι δημότες έχουν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ, να μας κουνάνε το δάχτυλο δήμαρχοι που έχουν πάρει μέρος από τα 11 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση πριν από 1,5 χρόνο και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα στον τομέα της τοπικής διαχείρισης» πρόσθεσε.
 
Οι εξελίξεις και οι φόβοι του Π. Νίκα
Τέλος, δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις, αλλά φοβάται ότι «μπορεί να συμβεί στην Πελοπόννησο ό,τι το χειρότερο» και τότε «δε θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη, ούτε για προοπτικές του τόπου μας».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση