«Μόνο όποιος πιστεύει στα θαύματα μπορεί να ευελπιστεί ότι η κατάσταση, ειδικότερα στην τοπική οικονομία, αλλά και γενικότερα στην ελληνική, θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα». Αυτός είναι ο… μονόλογος που ακούμε από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Καλαμάτας, απαντώντας στην ερώτησή μας για το πώς βλέπουν το άμεσο μέλλον. Και φυσικά, πίσω απ’ όλα αυτά τα νούμερα και τις προβλέψεις κρύβεται και η ανθρώπινη διάσταση του φαινομένου με τους άνεργους.
Από την άλλη πλευρά, σε έρευνα της εφημερίδας “Καθημερινή”, την προηγούμενη Κυριακή, φαίνεται ότι ο αριθμός των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν (και έγιναν δεκτές) στα δύο Πρωτοδικεία της Μεσσηνίας αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουν καταγραφεί δύο (2) αιτήσεις και στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έντεκα (11). Βέβαια, για τα πληθυσμιακά δεδομένα της τριφυλιακής πόλης ο αριθμός δεν είναι μικρός. Μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση σε πτωχεύσεις στην Πελοπόννησο.
Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, έτσι όπως καταφθάνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι πολλές, έχει και άλλη εξήγηση. Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεκάδες εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα έξι χρόνια της κρίσης, δεν πρόλαβαν καν να μπουν σε δικαστική προστασία ή να το επιχειρήσουν.
Γενικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο, προκύπτει ότι συνολικά στην περίοδο 2012-2015, 1.940 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για το άρθρο 99 και μπήκαν στη νομική προστασία που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας και, κυρίως, σε αυτό των Αθηνών, που δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, από το Πρωτοδικείο Αθηνών έγιναν δεκτές 1.040 αιτήσεις, κυρίως μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και γενικά μέσων, καθιστά την καταγραφή όλων των στατιστικών δεδομένων από τα 63 Πρωτοδικεία όλης της χώρας αρκετά προβληματική, επισημαίνουν δικαστικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Πάντως, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει, ως το τέλος του 2015, 224 αποφάσεις υπαγωγής εταιρειών στο άρθρο 99, ενώ ο Πειραιάς για την ίδια χρονική περίοδο (2012-2015) είχε εκδώσει 48 αποφάσεις και το Πρωτοδικείο Πατρών 59.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη