Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα η Πελοπόννησος


Ύστερα από συζητήσεις και προσπάθειες πολλών χρόνων καθορίστηκε το απαραίτητο Νομικό Πλαίσιο που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς και κατόχους επαγγελματικών σκαφών που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό, παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες.
O Αλιευτικός Τουρισμός είναι η δυνατότητα εκείνη που έχει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας μιας περιοχής να μπει σε ένα επαγγελματικό σκάφος, είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος είτε για ψάρεμα.
 
Δίκτυο Ευρωπαϊκών
Αλιευτικών Περιοχών FARNET
Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Αλιευτικών Περιοχών FARNET έχει ως στόχο την υλοποίηση της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Το δίκτυο αυτό φέρνει σε επαφή ομάδες τοπικής δράσης στον τομέα της αλιείας (ΟΤΔΑ), διαχειριστικές αρχές, πολίτες και εμπειρογνώμονες από όλη την Ε.Ε.
Και σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2014, για την ανάπτυξη και προώθηση του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη, είναι αυστηρά προσανατολισμένο τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, αλλά και στη Ρουμανία και στην Πολωνία.
Συγκεκριμένα έχουμε:
Αλιευτικός Τουρισμός στην Καταλονία (Pesca – Tourism in Catalonia, Spain)
Ψάρεμα τόνου στην Ιταλία (Tuna Fishing Festival in Cetara, Italy), φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμο και το τοπικό Γραφείο Τουρισμού. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία του τόνου.
Ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι ο Θαλάσσιος Τουρισμός στον κόλπο της Estepona της Ισπανίας. Οι τουρίστες επιβιβάζονται σε σκάφη και ενώ ταξιδεύουν ψαρεύοντας, μαθαίνουν να προετοιμάζουν πιάτα με ψάρι. Υπάρχουν επίσης ξεναγήσεις στην γειτονική “Bioparc”, όπου τα παιδιά αποκτούν γνώση σχετικά με τη θαλάσσια βιολογία, τις παραδοσιακές μέθοδες αλιείας και τον πολιτισμό.
 
Ελλάδα
Στη χώρα μας, παρότι είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τη ναυτοσύνη και τις παραλίες μας, μόλις τον Ιούλιο του 2015 δόθηκαν οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού. Στο παρελθόν, αν ήθελε κάποιος να ψαρέψει σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε να είναι εφοδιασμένος με ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ενώ στην περίπτωση του επαγγελματικού σκάφους ψαρέματος, έπρεπε ο επαγγελματίας ψαράς να σε προσλάβει ως εργαζόμενο.
 
Αρκαδία
Η ιδέα για την ανάπτυξη και προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού ξεκίνησε από το μηχανολόγο μηχανικό, Γιώργο Λουρδή, ο οποίος μεγάλωσε στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λουρδή, εν ενεργεία μέχρι σήμερα ψαρά, στα 81 του χρόνια και με περισσότερα από 65 χρόνια εμπειρίας στο επαγγελματικό ψάρεμα.
Έτσι, λοιπόν, το 2012, υποστηριζόμενος από μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων, δημιούργησε την πλατφόρμα Ταξίδια Ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), με έδρα το Παράλιο Άστρος Αρκαδίας. Σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και μέσα από επίμονους αγώνες χρόνων, στήριξε την προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο Νομικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στη χώρα μας.
Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να προγραμματίσει και να κλείσει το ψάρεμά του. Παράλληλα, μπορεί να έχει διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες τουριστικές πληροφορίες στην περιοχή που επιλέγει.
Όπως αναφέρει σχετικά ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, «φιλοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα σκάφη στις θάλασσες και τους μοναδικούς κολπίσκους της Πελοποννήσου, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια Αλιευτικού Τουρισμού. Με όχημα το επαγγελματικό ψάρεμα αλλά και τις ομορφιές που απλόχερα προσφέρουν οι θάλασσές μας, η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ειδικότερα, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, μέσω των ταξιδιών ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), τα οποία αποτελούν έναν αξιόπιστο καλό φίλο στο διαδίκτυο, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν. Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με ουσιαστική συμβολή στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, που βοηθά στην προσέλκυση επισκεπτών – τουριστών που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία, αλλά και στην τόνωση της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων επαγγελματιών – συνεργατών».