Τρομακτικές διαστάσεις παίρνουν τα νούμερα των Ελλήνων που έχουν αφήσει μέχρι σήμερα τη χώρα αναζητώντας καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως και σήμερα, τα χρόνια της κρίσης δηλαδή, τα άτομα που έφυγαν υπολογίζονται σε 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).
Οι χώρες υποδοχής, βέβαια, «τρίβουν τα χέρια τους» από ικανοποίηση. Πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό που αποκτούν, έχουν και έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, όπως και άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω, καταγράφηκαν σε έρευνα της Endeavor Greece, ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Μιλώντας, λοιπόν, με νούμερα και κάνοντας στην άκρη για λίγο τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους ξενιτεμένους και τις οικογένειες αυτών, διαπιστώνεται ότι οι εν λόγω άνθρωποι είναι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, σπούδασαν κυρίως στην Ελλάδα, αλλά έφυγαν από τη χώρα, καθώς έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργασία πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους ή θεώρησαν ότι οι σπουδές τους θα ανταμειφθούν καλύτερα σε μιαν άλλη χώρα.
Με βάση τους υπολογισμούς της Endeavor, οι Έλληνες που έφυγαν από το 2008 έως το 2016 συνεισφέρουν 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) κάθε χρόνο, ενώ προσφέρουν 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές, και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ.
Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει το δικό του ενδιαφέρον είναι το κόστος για να σπουδάσουν αυτοί οι άνθρωποι, που υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χρήματα που δόθηκαν ως επένδυση για το μέλλον των ίδιων αλλά και της χώρας, ωστόσο η κατάσταση τα έφερε έτσι και πλέον αυτά τα «μυαλά» ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Οι εξαγωγές αγαθών και η θέση του ελαιόλαδου
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα αγαθά στα οποία έκανε εξαγωγές η Ελλάδα ήταν άψυχα. Πλέον, όμως, μιλάμε για έμψυχα και, μάλιστα, στην πρώτη θέση της λίστας. Ειδικότερα, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με 12,9 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ. ευρώ), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ. ευρώ), το ελαιόλαδο (0,5 δισ. ευρώ), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ. ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ. ευρώ).
Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.
Όσοι ζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό
Τέλος, με βάση την παραπάνω έρευνα, περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση