Δικάσιμες για τις νέες θα ορίζονται το 2020!
«Παύση» αιτήσεων υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας
Αν και με τη λήξη της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων αναμενόταν έκρηξη κατάθεσης αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εντούτοις έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής πολύ λίγες. Μόλις 26 από την αρχή του χρόνου, όταν πέρυσι μέχρι τον Απρίλιο είχαν κατατεθεί 152, ενώ το 2015 έκλεισε με κατάθεση συνολικά 488 αιτήσεων.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αλλαγή του νόμου, καθώς πλέον απαιτείται συγκέντρωση και κατάθεση περισσότερων δικαιολογητικών, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές για την πρώτη κατοικία, καθώς πλέον δε θα υπολογίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά η εμπορική.
Παρά ταύτα, η συγκέντρωση αιτήσεων τα προηγούμενα χρόνια και η μη εκδίκαση των υποθέσεων λόγω της αποχής των δικηγόρων έχει καθυστερήσει σημαντικά τη συζήτησή τους. Πλέον συμπληρώνονται και οι δικάσιμες για το Δεκέμβριο του 2019 και από την επόμενη εβδομάδα δικάσιμες για τις νέες αιτήσεις υπερχρεωμένων θα ορίζονται το 2020!
Με εκτιμητές
Τα νέα δεδομένα του νόμου «Κατσέλη» υποχρεώνουν τους πολίτες η κατάθεση των αιτήσεων για ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών να γίνεται μόνο από δικηγόρο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που μπορούσε και μόνος του ο πολίτης να καταθέσει αίτηση. Εκτός από την κατάθεση, υποχρεωτική είναι η παράσταση δικηγόρου και κατά τη συζήτηση της αίτησης για ένταξη στα υπερχρεωμένα.
Επίσης, έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια σε ό,τι αφορά την κύρια κατοικία. Για τη διάσωσή της, μέχρι το τέλος του 2015 τα δικαστήρια όριζαν την ικανοποίηση των τραπεζών στο 80% της αντικειμενικής αξίας. Τώρα, ο νόμος λέει ότι θα ορίζονται εκτιμητές, και από τους δανειστές και από τον ιδιοκτήτη, και σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία, θα διορίζει εκτιμητή του ακινήτου και το δικαστήριο.
Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότερα είδη οφειλών. Πλέον περιλαμβάνονται όλες οι οφειλές σε ιδιώτες, τράπεζες, καθώς και προς το Δημόσιο, τις εφορίες, του Δήμους, τις Περιφέρειες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες δεν έχουν προκύψει το τελευταίο έτος από την κατάθεση της αίτησης και δεν αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή παιδιού.
Για να συμπεριλάβει ο πολίτης στην αίτησή του και οφειλές προς το Δημόσιο, πρέπει να έχει έστω και μία οφειλή σε τράπεζες. Αν πάλι έχει ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών του προς το Δημόσιο, για να τις συμπεριλάβει στην αίτηση για τα υπερχρεωμένα θα πρέπει να παραιτηθεί της ρύθμισης.
Περισσότερα δικαιολογητικά
Από την αρχή του 2016 αυξήθηκαν και τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέτει ο οφειλέτης μαζί με την αίτηση.
Άλλο ένα θετικό των αλλαγών είναι ότι για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, το εισόδημα του οφειλέτη είναι μηδενικό, δεν υπάρχει κινητή και ακίνητη περιουσία, ούτε καταθέσεις, γίνεται ταχεία διευθέτηση, με αίτηση του πολίτη για πλήρη απαλλαγή από τις οφειλές. Το δικαστήριο θα χορηγεί προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη του για 18 μήνες. Μετά την παρέλευση των 18 μηνών, και εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση, θα απαλλάσσεται οριστικά των χρεών του.
Της Βίκυς Βετουλάκη