Ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι η προώθηση πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος και ο περιορισμός των μετρητών. Στόχος αυτού του τρόπου συναλλαγής είναι να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Βέβαια, προκειμένου να συμβεί αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά κίνητρα για να πείσει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες να κάνουν χρήση των καρτών.
Εμείς μιλήσαμε με καταναλωτές, αλλά και εκπροσώπους επαγγελματιών στην Καλαμάτα, ώστε να μας πουν τη γνώμη τους για το όλο ζήτημα.
Ξεκινώντας με τους καταναλωτές, τους είδαμε θετικούς, αν και θεωρούν ότι ο Έλληνας πάλι θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να φοροδιαφύγει.
Γιώργος Ζορμπάς
«Για μένα που είμαι 70 χρόνων είναι δύσκολο να μάθω να χρησιμοποιώ στις συναλλαγές μου την κάρτα. Γνωρίζω ότι πρέπει να το κάνω, αλλά αδυνατώ.
Το θέμα για μένα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος έχει διαφθαρεί και δεν πληρώνει σωστά τους φόρους του. Πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι σκάβουμε οι ίδιοι το λάκκο μας και, όπως πάμε, θα βουλιάξουμε κι άλλο.
Σχετικά με τις πληρωμές με κάρτα, πιστεύω ότι είναι καλό, όμως πάλι θα βρουν τρόπο για να φοροδιαφεύγουν οι επαγγελματίες, και βέβαια ο καταναλωτής είναι συνεργός, αφού βλέπει και δε μιλάει. Μακάρι να πετύχει, όμως, όλο αυτό, γιατί αν πετύχει, τόσο λιγότερο θα υποφέρουμε».
Σωτήρης Ζούζουλας
«Έχουμε δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρήματά του όπως θέλει. Εδώ υπάρχουν τα capital controls και δεν μπορούμε καν να διαχειριστούμε τα δικά μας χρήματα.
Σχετικά με τις κάρτες, ήδη τις χρησιμοποιώ, αλλά δε νομίζω ότι θα βοηθήσει το μέτρο στη μείωση της φοροδιαφυγής. Πάλι κάποιο κόλπο θα βρεθεί και δε θα αποδίδονται σωστά οι φόροι. Πρόσφατα είχα ακούσει για μια περίπτωση που έστελναν τα χρήματα στη Βουλγαρία. Έτσι υπήρχε τρύπα και στις πληρωμές με κάρτα. Γενικότερα έχω κάποιον φόβο για τις πληρωμές μέσω της κάρτας.
Μέχρι σήμερα δεν έχω δοκιμάσει την κάρτα μου για πληρωμή σε κατάστημα, μόνο για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, όπως οι ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν».
Παναγιώτης Αλεξόπουλος
«Έχουμε συνηθίσει σε ένα περίεργο σύστημα μέχρι σήμερα. Ας πούμε, στο βενζινάδικο δε δίνουν αμέσως την απόδειξη και σε ρωτούν αν θες. Έτσι έχουμε μάθει, κακώς βέβαια, κι έτσι γίνεται η φοροδιαφυγή. Όπως, επίσης, συμφωνούμε σε εκπτώσεις που μας κάνουν κάποιοι, όταν δε μας δίνουν απόδειξη. Πρέπει πλέον να απαιτούμε απόδειξη όλοι μας.
Εγώ ακόμα δεν έχω ψωνίσει με κάρτα, αλλά θα το κάνω. Θεωρώ ότι είναι καλό μέτρο και πολύ εύχρηστο για όλες τις συναλλαγές».
Γιάννης Κύρκος
«Έχω ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό και κάνω συναλλαγές με την κάρτα μου. Αυτό το μέτρο μού φαίνεται κατά κάποιον τρόπο εξυπηρετικό. Απλά είχαμε μάθει αλλιώς, αλλά θα το εφαρμόσουμε. Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, πιστεύω ότι κατά κάποιον τρόπο θα βοηθήσει, όχι απόλυτα πάντως, ενώ ως συναλλαγή μού φαίνεται πολύ εύκολη».
Λίλιαν Ψηλάκη
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Λίλιαν Ψηλάκη, μιλώντας για το νέο καθεστώς στις πληρωμές που θέλει να επιβάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό μέτρο, αφού έτσι προστατεύεται και ο πελάτης και ο επαγγελματίας. Κι αυτό, γιατί δεν πιάνεις χρήματα στα χέρια σου και μειώνεται ο κίνδυνος κλοπής, ακόμα και από φορολογικής άποψης, αφού είναι άμεσο.
Ιδανικό θα ήταν, βέβαια, να υπάρχει σύνδεση με την εφορία και απευθείας να αποδίδεται ο ΦΠΑ, κι έτσι να είναι όλα τακτοποιημένα, οπότε να μη χρωστά ΦΠΑ ο επαγγελματίας.
Το 70% των επαγγελματιών έχουν προμηθευτεί τα ειδικά μηχανήματα για να δέχονται κάρτες. Αυτό γινόταν και πιο πριν, αφού μας συμφέρει, ειδικά με τους τουρίστες, να έχουμε συναλλαγή με κάρτες. Είναι καλύτερο από το να χάσεις τον πελάτη που μπορεί να έχει μαζί του άλλο νόμισμα, ενώ με την κάρτα είναι πολύ πιο απλό και είναι μια σωστή συναλλαγή.
Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της προμήθειας, αφού ακόμα οι τράπεζες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό, που ξεκινά από το 1,8%. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν στις τράπεζες ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Εδώ, δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει και θεωρώ ότι θα πάρει χρόνο στις τράπεζες να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πιέζουν τόσο πολύ τον επιχειρηματία, γι’ αυτό και υπάρχουν επαγγελματίες που αντιδρούν στην πληρωμή με κάρτα.
Αν από την αρχή το κράτος έκανε μια σωστή συμφωνία με τις τράπεζες, θα έβρισκε πολύ μεγαλύτερη απήχηση και έτσι το κράτος θα έπαιρνε απευθείας τον ΦΠΑ.
Εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος, είχαμε στείλει επιστολή στις τράπεζες και ζητούσαμε να μειωθεί το ποσοστό της προμήθειας, αλλά και να παρέχεται δωρεάν μηχάνημα. Τότε σχεδόν όλες οι τράπεζες μας αγνόησαν, αφού θεώρησαν ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις τέτοιου είδους. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το κάνει το κράτος.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι άλλο ποσοστό κέρδους έχει ο φούρνος, άλλο το βενζινάδικο, άλλο τα ρούχα κ.ο.κ.».
Δημήτρης Μανιάτης
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, σχετικά με τις πληρωμές με κάρτα, δήλωσε στο “Θάρρος” τα εξής: «Αρχικά πρέπει να αναφερθούμε στο πρακτικό ζήτημα της χρήσης, δηλαδή αν μπορεί η κάρτα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένους ανθρώπους και ειδικότερα αυτούς που ζουν στην επαρχία. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό το μέτρο. Αυτό, όμως, που έχει σημασία και πρέπει να τονιστεί, είναι ότι θα πρέπει να μειωθεί η προμήθεια των τραπεζών στα ευρωπαϊκά επίπεδα, που κυμαίνεται από 0,2 έως 0,3%, και στην πιστωτική και στη χρεωστική κάρτα.
Αφού, λοιπόν, η Πολιτεία θα επιβάλει τη χρήση της κάρτας, είναι υποχρεωμένη να επιβάλει και τη μείωση της προμήθειας».
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι τα μηχανήματα θα πρέπει να δίνονται δωρεάν στις επιχειρήσεις.
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, μας δήλωσε ότι για να μην υπάρχει, θα πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής: «Είναι απλό και γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Για να εισπράξει χρήματα το κράτος θα πρέπει να έχει μειωμένο φορολογικό συντελεστή. Έτσι, όσο ανεβαίνει αυτός ο συντελεστής τόσο θα ανεβαίνει αυτή η παράνομη δραστηριότητα, όπως και η παράνομη εργασία. Αν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και το κράτος θα εισπράξει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φοροδοτική δυνατότητα από κανέναν».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις κάρτες
Όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα capital.gr, η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα θα ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ υπάρχει σύγχυση στους φορολογούμενους για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μη γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για τις φετινές αποδείξεις, θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο.
Θα προβλέπει, επίσης, σταδιακή αλλά υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμών POS σε όλη την αγορά, καθώς και εκπτώσεις φόρου για τις δαπάνες με κάρτα σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί.
Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση