To ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά λουκέτο στους καταυλισμούς προσφύγων


Το άμεσο κλείσιμο των κέντρων διαμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και τη σταδιακή ένταξή τους στην κοινωνία, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ζητά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας.
Το Κέντρο, σε έκθεση που συνέταξε, παρουσιάζει την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική από τα όσα διαπίστωσε στα κέντρα φιλοξενίας και κρούει τον κώδωνα για εμφάνιση επιδημιών.
Από την άλλη, όμως, η Μεσσηνία «προετοιμάζεται» να φτιάξει το δικό της κέντρο μεταναστών, σε άγνωστο πλέον χώρο (μετά την απόσυρση της πρότασης για τη «Μακαρία») και με άγνωστες υποδομές.
 
Κίνδυνος επιδημιών
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε την έκθεσή του στα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, επισημαίνοντας ότι η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η μακροχρόνια διαβίωση αυτών των καταρχάς υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης επιδημιών.
Η έκθεση βασίστηκε σε αυτοψία που διενήργησαν κοινά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε 16 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων το διάστημα από 4 έως 8 Ιουλίου.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η στέγαση των προσφύγων γίνεται είτε σε πρώην στρατόπεδα είτε σε αποθήκες εν αχρησία σε εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους.
 
Άθλιες συνθήκες
Σε όλα τα κέντρα υπάρχει συγχρωτισμός σε ενιαίους χώρους εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων.
Όπως, επίσης, αναφέρεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, «οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των προσφύγων σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου. Στην αποθήκη π.χ. του βυρσοδεψείου Καραμανλή, στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα περιβάλλοντος χώρου, εκτιμάται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων. Παράλληλα, στη σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικατεστραμμένες πλάκες αμιάντου, οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα».
Μεγάλο πρόβλημα είναι, επίσης, ότι σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής  κουνουπιών, με αποτέλεσμα την έκθεση των προσφύγων σε μεταδιδόμενα νοσήματα.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση, «η επιλογή και η χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας έγιναν χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών».

Της Βίκυς Βετουλάκη